Spammer moet 16 miljoen dollar boete betalen

8 mei 2003, 18:35

De Amerikaanse internetprovider EarthLink heeft een rechtszaak tegen een notoire spammer gewonnen. Deze moet nu 16 miljoen dollar boete betalen.

De spammer in kwestie, Howard Carmack, stond voor de rechter voor het op grote schaal versturen van ongevraagde commerci?le mail.

Carmack – die aan het hoofd van een ‘spamorganisatie’ staat – zou meer dan 825 miljoen spamberichten hebben verzonden. Om zijn berichten te kunnen verzenden, hebben Carmack en consorten regelmatig de wet overtreden.

Volgens EarthLink heeft de groep van Carmack diverse internetaccounts betaald met gestolen creditcards. Ook bankfraude en identiteitsdiefstal is de groep niet vreemd, aldus de provider.

Zo heeft Carmack onder meer de abonnementen van familieleden misbruikt, waaronder die van zijn broer, om zijn illegale activiteiten te maskeren.

Carmack was (of is) volgens EarthLink verantwoordelijk voor een groot deel van alle ‘work at home’ en ‘get rich quick’ mailtjes. Ook verkocht hij per mail apparatuur om gratis kabeltelevisie te kunnen kijken.

Speurtocht

Helemaal zonder slag of stoot is de zoektocht naar de verantwoordelijke spammer overigens niet verlopen. EarthLink startte in maart 2002 al een onderzoek naar de herkomst van de mail.

In oktober wist een speciaal team van EarthLink de vinger op de zere plek te leggen en kwam in contact met enkele mensen die betrokken waren bij de spamactiviteiten. Deze mensen wezen vervolgens Carmack aan als hoofdschuldige.

De internetprovider heeft hierop diverse accounts op Carmacks’ naam afgesloten. De ongevraagde berichtenstroom hield echter aan, waarop EarthLink besloot naar de rechter te stappen.

Carmack nam de aanklacht niet al te serieus, getuige het feit dat hij niet op de zitting is verschenen. Overigens heeft Carmack ook geen advocaat in de arm genomen om zich te verdedigen.

Earthlink staat bekend als een provider die de strijd tegen ongewenste reclame niet uit de weg gaat. In juli vorig jaar kreeg de provider al een schadevergoeding van 24 miljoen dollar toegewezen naar aanleiding van een andere rechtszaak over spam. Ook biedt EarthLink bij zijn internetabonnement speciale software die popups de kop moet indrukken.

Bron: Webwereld.nl 8 mei 2003

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!