
Hoe sociaal is het zoeken naar roem? En hoe sociaal is het simpelweg doen wat je leuk vindt? “The fun and fame of the few” is waar ‘t bij websites die zich ‘social networks’ noemen om draait. En daar is echt helemaal niets sociaal aan.
Sorry voor ‘t Engels, maar “De roem en het plezier van de minderheid” bekt niet echt lekker ;-)
Uit werkelijk álle onderzoeken naar ‘social networks’ - de grafiekjes bij dit artikel komen van McKinsey - blijkt dat slechts een heel klein aantal consumenten verantwoordelijk is voor de ‘user generated content’ in die netwerken. En het is dan ook niet voor niets dat ‘t brandgagement stappenplan zich vrijwel volledig op het werven van - en participeren met - die speerconsumenten richt. Websites die zich ‘social networks’ noemen zijn geen ‘all we need is love’ hippie meetings, maar door enkele speerconsumenten voortgetrokken direct response netwerken.
Maar tja, het is natuurlijk te laat om die term ‘social network’ nog te laten vallen…
En dat is jammer, want die term brengt flink wat marketeers in verwarring. Hij suggereert namelijk dat álle consumenten willen participeren, en dat levert alleen maar sites met ‘Web 2.0’ tooltjes op. Zonder focus op speerconsumenten, en dus tjokvol consumer generated rotzooi.
Daarom, dames en heren marketeers: gooi die term ‘social networks’ de prullenmand in (voor wat betreft het typeren van websites). En focus jezelf op je speerconsumenten. Op hoe je met hén iets leuks kunt doen, waar de rest naar kan kijken en je fans op kunnen reageren.