Social media cijfers oktober 2012: Sociale fotonetwerken groeien als kool

12 oktober 2012, 10:30

Facebook passeert grens van 1 miljard gebruikers

Instagram, Tumblr, Pinterest… Sociale netwerken met een focus op beeld zijn sterk in opmars. Zo hebben Pinterest en Tumblr inmiddels al meer bezoekers dan MySpace, en is Instagram de grens van 100 miljoen gebruikers gepasseerd. Naast updates van deze netwerken maakten ook Google+, Foursquare en natuurlijk Facebook (dat de grens van 1 miljard gebruikers en 500 miljoen mobiele gebruikers doorbrak) nieuwe cijfers bekend.

Social media in Nederland

De sociale media hebben zich in Nederland volgens de trend van de afgelopen tijd doorontwikkeld. Waar bij de vorige update leek alsof Hyves al vlug door Twitter zou worden gepasseerd in unieke bezoekers is dit nog niet gebeurd. De daling van het bezoek van Hyves is de afgelopen 2 maanden minder snel verlopen. Op dit moment hebben Twitter, LinkedIn en Hyves nagenoeg evenveel maandelijks unieke bezoekers. Hyves ontvangt maandelijks 3,7 miljoen unieke bezoekers, Twitter 3,5 en LinkedIn 3,4.

In termen van tijdsbesteding besteden Hyves bezoekers voor het eerst minder dan 100 minuten per maand door op het platform. De tijd die bezoekers op het Twitter platform doorbrengen blijft, zij het zeer gestaag, doorgroeien. In augustus spendeerden Twitter bezoekers gemiddeld 29 uur op de website.

Social media in Nederland naar maandelijks unieke bezoekers

Hyves is helaas gestopt met het publiceren van het aantal leden. Wel heeft Maarten Naaijkens van Hyves per mail laten weten dat het aantal Hyves accounts 9,8 miljoen bedraagt. Wat ook jammer is is dat DoubleClick, nu officieel omgedoopt tot Google AdPlanner, gestopt is met het publiceren van gegevens van domeinen die niet opgenomen zijn in het Google advertentienetwerk. Hoewel de bezoekcijfers van DoubleClick niet heel accuraat waren was het toch een fijne tool om inzicht te krijgen in de bezoekcijfers van allerhande platformen.

Facebook

Het bezoek aan Facebook bleef redelijk gelijk. Het aantal Nederlandse account is voor het eerst boven de 7 miljoen uitgestegen en staat nu op 7,3 miljoen. Afgelopen week maakte Mark Zuckerberg bekend dat Facebook de grens van 1 miljard gebruikers is gepasseerd. Daarnaast maakte Mark nog wat indrukwekkende cijfers bekend. Sinds Facebook is gestart zijn er meer dan 1,13 biljoen likes uitgedeeld, 140,3 miljard vriendschappen gesloten, 219 miljard foto's geupload, 17 miljard met-locatie-getagte posts gepubliceerd en meer dan 62,3 miljoen nummers beluisterd (die 22 miljard keer zijn afgespeeld). De volgende twee grafieken komen van CNN (ontwikkeling maandelijks actieve gebruikers) en SocialBakers (penetratie Facebook naar geregistreerde accounts):

Sociale fotosites laten grootste groei zien

De belofte die sociale fotosites als Pinterest begin dit jaar maakte zet zich ook daadwerkelijk door. Tumblr, Pinterest en Instagram maakten allen nieuwe cijfers bekend.

Tumblr

Het aantal Tumblr accounts is de afgelopen 2 maanden doorgegroeid van 68 miljoen naar bijna 77 miljoen. Zij hebben meer dan 33 miljard posts gepubliceerd. In Amerika bezoeken nu maandelijks 22,5 miljoen unieke bezoekers de site van Tumblr. Daarmee heeft het nu meer unieke bezoekers dan MySpace, en zit de site op hetzelfde niveau als Pinterest.

Pinterest

Wel stijgen de bezoekcijfers van Pinterest in de VS harder. In augustus bezochten 23,5 miljoen Amerikanen de website van het fotonetwerk. Volgens cijfers van Shareaholic is Pinterst nu een grotere bron van verkeer dan Twitter maar sinds kort ook Yahoo.

De teller van het aantal leden staat op dit moment op 20 miljoen.

Instagram

In september maakte Zuckberg bekend dat Instagram de grens van 100 miljoen gebruikers is gepasseerd. Bij de laatste update van een paar maanden geleden stond de teller nog op 80 miljoen. Uit cijfers van comScore (via) bleek diezelfde maand dat Instagram meer mobiele bezoekers heeft dan Twitter in de VS.

Het aantal mensen dat Instagram bezoekt is in het afgelopen halfjaar maarliefst vertienvoudigd.

Foursquare

Afgelopen maandag maakte Foursquare co-founder en CEO Dennis Crowley bekend dat het geo-locatie platform de grens van 25 miljoen gebruikers is gepasseerd. Dagelijks checken zij meer dan 5 miljoen keer in. Op dit moment zijn er daarnaast 1 miljoen 'venue owners' die zich bij Foursquare hebben geregistreerd.

Google+

Google+ groeit ook nog stevig door. Atlhans, volgens de definities van Google zelf. Vic Gundrota van Google maakte afgelopen maand bekend dat Google+ inmiddels meer dan 400 miljoen gebruikers heeft. Vic maakte daarnaast bekend dat 100 miljoen gebruikers maandelijks actief is op Google+, dat zijn zowel gebruikers van de mobiele app als van plus.google.com.

Heb jij betere of recentere cijfers? Laat van je horen in de comments!

Deze en meer cijfers kun je vinden in het Marketingfacts Stats Dashboard. Daar vind je de laatste cijfers & statistieken over online marketing, die continu worden bijgewerkt.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

11 Reacties

  Daphne Medik

  Danny, wat is het toch handig dat jij dit allemaal bijhoudt en met ons allen deelt. Dank je wel!!


  16 oktober 2012 om 14:48
  Kim

  Is er ook iets bekend over het aantal Google+ gebruikers in Nederland?


  17 oktober 2012 om 13:26
  karlijn

  En het aantal NL Pinterest gebruikers?


  19 oktober 2012 om 10:54
  DannyOosterveer

  Daar zijn helaas geen cijfers van


  19 oktober 2012 om 23:00
  Vincent

  Precies wat ik nodig had. Golden!!!! Dank. Alleen nog een eenduidig antwoord op de vraag: Wat is het meest recente unieke gebruikers aantal van social media algemeen in Nederland.


  30 mei 2013 om 10:33
  DannyOosterveer

  @Vincent Uit comScore cijfers blijkt dat 91% van de Nederlandse internetters van 15+ sociale netwerken bezoekt.


  30 mei 2013 om 11:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!