Social business: je klant als advertentiemiddel?

American Express maakt ons tot 'social billboards'

Social business: je klant als advertentiemiddel?

American Express biedt sinds enige tijd aan haar Amerikaanse kaarthouders de mogelijkheid om via logins op Foursquare of het geven van een like op Facebook speciale aanbiedingen te verkrijgen. Sinds gisteren is daar Twitter aan toegevoegd. AmEx-klanten die speciale aanbiedingen inclusief de hashtag twitteren, komen direct via hun account in aanmerking voor de aanbieding. De ultieme social campagne of toch niet?

Tweet your way to savings with American Express

Technisch gezien is het simpel en goed opgezet. Kaarthouders autoriseren de AmEx Sync applicatie voor het gebruik van hun twitter account. Op deze manier heeft AmEx de zekerheid dat je eigenaar bent van het account. Merchants kunnen vervolgens zelf oproepen tot het (re)tweeten van hun special aanbieding:

Zodra de gebruiker vervolgens de speciale aanbieding inclusief de hashtag twittert, wordt deze aanbieding geactiveerd op het AmEx-account en bij betaling direct verrekend. Deelnemende merchants verkrijgen via dit programma van AmEx ook nader inzicht in hun campagne voor analyses.

De ROI van social media is aangetoond

Het mag duidelijk zijn dat met een programma als dit, de ROI perfect vast te stellen is: je weet wie deelneemt aan het programma, je weet wie er heeft getwitterd en wie van de aanbieding gebruik heeft gemaakt. En de totale ROI zit daarbij ook nog eens niet alleen bij de extra omzet maar ook in groei van het aantal volgers voor de merchants, de online exposure, etc. Daar waar velen nog worstelen met de ROI van social media, weet AmEx in samenwerking met de merchants, op simpele wijze de ROI van social meida te bewijzen. Kortom iedereen blij of toch niet?

Is dit nu ècht de ultieme social campagne?

Ik heb persoonlijk wat gemengde gevoelens bij de hele case. De kracht zit in de eenvoud en het is mooi om te zien hoe de ROI perfect kan worden bepaald. Maar er zit wel een kanttekening aan. In 2007 discussieerden we al over productplacements in weblogs. En recenter viel iedereen over het Celebrity Endorsement programma van Ad.ly met niemand minder dan Charly Sheen in de hoofdrol. Of we het nu leuk vinden of niet, Twitter wordt al ingezet als advertising platform, door Twitter zelf via hun advertising program, maar ook door derden. Sponsoredtweets.com verbindt bijvoorbeeld adverteerders en tweeps met een groot aantal volgers. Paywithatweet is van hetzelfde laken een pak. Niet voor niets dat de WOMMA een Guide to Disclosure heeft opgesteld.

Social billboards.
Delen van 'earned media' worden 'paid media'. We maken gratis gebruik van The Washing Post Social Reader, lezen The Guardian en The Independent en sturen 'de rekening' door naar onze social vrienden. Social ten koste van je vrienden. Gestimuleerd door bedrijven pushen we reclame naar onze social netwerken om een voordeel(tje) te kunnen bemachtigen. Tweeps worden social billboards. De AmEx campagne valt ook in deze categorie.

Begrijp me niet verkeerd: allemaal prachtige initiatieven en mooi om zien hoe AmEx met social media aan de slag gaat, maar twijfel of dit nu wel allemaal zo 'social' is. Hoop van harte dat de managementlagen die nu kwijlend naar de AmEx-case kijken, als het ei van columbus om eindelijk eens geld te verdienen met social, beseffen dat social business meer is dan je klant als advertentiemiddel inzetten.

Foto via: eqjecit


DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Het is begrijpelijk dat marketingteams dit soort campagnes bedenken, daarom goed dat je hierover blogt. Maar het werkt niet meer in deze tijd. De tijd van de boel beheren, controleren en sturen ligt achter ons. De heren bij AmEx zouden zich moeten verdiepen in de horizontal marketing van Seth Godin en een aantal cases van bv KLM moeten bestuderen.

  geplaatst op
 • Wat ik totaal mis in dit soort "campagnes' is juist dat waar het om draait tegenwoordig: interactie
  Veel bedrijven blijven maar de zend- en pushstrategie toepassen. En natuurlijk, dit soort acties zullen best een positieve werking kunnen hebben, maar alleen op korte termijn. Mensen volgen of liken je om de verkeerde redenen en dat willen die bedrijven maar niet begrijpen.

  Wanneer laten ze de oude denkwijzen nou eens los en gaan ze zich echt richten op dat wat de consument nu ook verwacht. Luisteren, meedenken, creativiteit hervinden en de interactie vooral opzoeken. Ga eens back to basic en vind weer terug waar het allemaal om draait: de consument zelf.

  geplaatst op
 • Helemaal eens met bovenstaande reacties, zo'n actie is niet de manier om kwalitatief nieuwe klanten aan je merk te verbinden. Valt wat mij betreft in de categorie: RT dit bericht en win. Misschien geeft het een boost aan je verkopen, maar niet effectief voor langere termijn.

  geplaatst op
 • Ook weer een manier om reclame door te spammen op elkaars (sociale) netwerken. Mee eens over het terug gaan naar de basis.. voordeel voor de consument.

  geplaatst op
 • Ik kan mij aansluiten bij het bovenstaande sentiment. Hoe Nike de afgelopen weken een gladde campagne lanceerde met half bekend Nederland vond ik ook ietwat 'tacky'.

  Betalen voor bepaalde producten/ diensten via een stukje social proof wordt mij toch net iets te self-promotional.

  Als je echt CONTACT wilt maken met de mensen welke fan zijn van je product/ dienst: wees authentiek (ook al maak je fouten, geef ze toe!), help anderen (pay it forward)!

  Breng je user base met elkaar in contact net zoals startups dat doen via de tig meetups welke elke week plaats vinden in Amsterdam.

  Het gaat om waarde, niet ervaring! Als je als organisatie over 10 jaar nog herinnerd wilt worden door een klant dan is een hashtag toch wat te vluchtig.

  De organisaties die willen blijven voortbestaan zijn diegene die lopen en niet proberen de anderen voorbij te rennen.

  ''If you don't understand people, you don't understand business!''

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.