Skype, de nieuwe hype na Kazaa ?

15 oktober 2003, 03:42

Na de verkoop van online ruildienst KaZaA aan Sharman Networks was het voor oprichters Niklas Zennstrom en Januss Friis kennelijk tijd voor een nieuwe uitdaging. In samenwerking met de oude KaZaA-programmeurs werken ze momenteel aan Skype, een dienst die peer-to-peer telefoneren via internet mogelijk maakt.

Skype is een nieuwe technologie voor het zogenoemde Voice over Internet Protocol (VoIP), waarmee het mogelijk is om via internet gratis te kunnen telefoneren. Om te kunnen ‘skypen’ moet wel eerst speciale software worden gedownload. Bovendien zijn een koptelefoon, een microfoon en een breedbandverbinding nodig.

Het gratis Skype werkt volgens dezelfde peer-to-peer technologie als KaZaA. Er zijn dus geen centrale servers, maar de gebruikers communiceren direct met elkaar. Met de software kunnen lijsten met vrienden en bekenden worden gemaakt, waarna het leggen van contact een fluitje van een cent is. Althans dat beloven de makers.

De Skype-software is nog niet officieel. Onlangs introduceerde het bedrijf een nieuwe betaversie (0.93) waarin diverse foutjes uit eerdere testversies zijn weggewerkt. Verder is de geluidskwaliteit verhoogd, de ondersteuning van USB verbeterd en worden in de huidige versie meerdere geluidskaarten ondersteund.

Bron: Telegraaf

Alex Stil
CEO bij Reddion

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!