Shoppen in de winkel voor waterschaarste

Water is existentieel: zonder water geen leven. Maar we gaan niet echt zuinig om met het water... Om daar aandacht voor te vragen, is er de campagne rondom The Drop Store.

29 maart 2023, 14:30 1516 x gelezen

Credits

Bureau: Publicis Groupe Benelux
Klant: Ministerie van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden
Digital agency: Neverland
Consultancy: HUMИN
Design company: PLANT
Audio: Massive Music
Product design: Street Media Factory
Web development: Owow

Doelstelling

Oproepen tot wereldwijde actie met een verontrustende boodschap.

Uitwerking

Uit het persbericht: Droogte, overstromingen en schaarste aan schoon drinkwater lijken voor sommigen van ons misschien een toekomstig probleem, maar voor de helft van de wereldbevolking – 3,6 miljard mensen – is het al dagelijkse realiteit. Als we nu niets doen, kan een watercrisis ons eerder treffen dan verwacht. Hoewel veel mensen zich niet bewust zijn van de langetermijneffecten van een watercrisis, raakt het probleem ons uiteindelijk allemaal. Daarom opent Publicis Groupe Nederland een webshop ‘The Drop Store’, waar consumenten een glimp kunnen opvangen van hoe een watercrisis hun dagelijks leven zal beïnvloeden.

Net als bij klimaatverandering is de impact van een waterramp te ver weg of te snel vergeten. Mensen zijn zich simpelweg niet bewust van de langetermijneffecten die een watercrisis kan hebben op hun dagelijks leven en consumptie. Als er niks gebeurt, kunnen en zullen te veel water, te weinig water en te vuil water de toegang tot essentiële producten, hun vorm, beschikbaarheid, prijzen en zelfs samenstelling drastisch veranderen. ‘The Drop Store’ bracht deze producten in kaart, denk aan frisdrank, pizzapillen, zuiver water, rijst en kaas.

“’The Drop Store’ is een supermarktbeleving met een twist”, aldus René van Hell, Directeur Inclusieve Groene Groei Ministerie van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden. “Alle beschikbare producten worden beïnvloed door grote wateruitdagingen. De onderliggende boodschap is de bewustwording dat een duurzame watertoekomst mogelijk is. Maar het vereist een ommekeer in de manier waarop we water waarderen, beheren en gebruiken.”

Oordeel

Tuurlijk klopt de boodschap, de waarschuwing: we moeten écht iets doen aan waterschaarste, want dit gaat niet goed. Maar de manier waarop die boodschap hier verpakt is (letterlijk), is wat mij betreft veel te arty-farty. Het is veel te mooi, met de nadruk op design. Hierdoor ga je toch niet ineens nadenken over klimaatverandering of waterschaarste? De beelden zijn niet schokkend of indringend genoeg om je als kijker ervan te overtuigen dat het anders moet. En ik weet dat het moeilijk is om deze boodschap over te brengen, want als je het weer te lomp overbrengt, kijken mensen óók weg…

Ongetwijfeld zal deze campagne veel lof krijgen in de reclamewereld, omdat hij zo mooi gemaakt is. Maar wanneer wordt het concreet? Pas als je op zoek gaat naar The Drop Store (wat best lastig is online, want er bestaan al minimaal twee andere webshops met deze naam) én je klikt door op een product én je scrollt helemaal naar onderen: daar zie je pas ‘What can we do about it?’. Dat zijn heel wat conversiedrempels die voorkomen dat je boodschap overkomt.

Vergelijk het eens met de BOB-campagne die vanuit België werd overgenomen voor Nederland. Een heel concrete manier om een maatschappelijk probleem aan te pakken en voor gedragsverandering te zorgen. Lang niet zo mooi als The Drop Store, maar wel effectief. Zo’n aanpak zouden we toch ook moeten kiezen om de mens klimaat- en waterbewuster te laten worden?

David Brinks
Eigenaar bij Hardcopy

Freelance (SEO-)copywriter en mede-eigenaar van Radish Concepts. Blogt ook op Copytips.nl. Houdt van korte bio's.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!