Shopadvies met Sjoprz

15 oktober 2018, 13:00

Gaspard Jaspers: “Met slim boodschappen doen kan een gezin 30 procent besparen”

Zijn eigen gezin met vier kinderen brachten Gaspard Jaspers op het idee: boodschappen doen moet goedkoper kunnen. Maar om zelf alle supermarkten af te lopen op zoek naar aanbiedingen kost heel veel tijd. Dus bedacht hij Sjoprz: “De supermarkt over alle supermarkten heen. We helpen jou om je boodschappen op elk moment zo goedkoop mogelijk te doen. Een gezin met twee kinderen geeft ongeveer 9000 euro per jaar aan boodschappen uit, daar kan 20 tot 30 procent op bespaard worden.”

Een doorsnee boodschappenlijstje kan makkelijk vijftien euro in prijs verschillen, wanneer je kijkt naar de duurste en de goedkoopste supermarkt. Maar wanneer je ook nog eens rekening gaat houden met aanbiedingen, kan dat verschil pas echt oplopen. Je levert bij Sjoprz je lijstje in en op basis van de gewenste producten rolt daar een advies uit waar je het goedkoopste kunt winkelen. Wanneer je geen zin meer hebt om zelf naar de winkel te gaan kan Sjoprz de boodschappen ook thuis bezorgen. De doelgroep van Sjoprz is gezinnen met kinderen. “Dat zijn de mensen die vaak de grote boodschappenmandjes hebben, weinig tijd en aan het eind van het geld hebben ze nog een stukje maand over. Ze willen het geld ook liever uitgeven aan leuke dingen. En dat zijn heel veel mensen.”

Winkeladvies

Doordat Sjoprz je adviseert om bij één supermarkt boodschappen te doen, zul je als consument wel moeten kiezen of de aanbiedingen of de huismerken het zwaarst wegen. “De vraag is hoe verknocht mensen zijn aan huismerken. Wc-papier van het huismerk is tamelijk inwisselbaar. Voor koffie kan wat anders gelden, omdat het dan over smaak gaat.” Sjoprz biedt je op basis van je eigen boodschappenlijst het goedkoopste alternatief. Of je dan wel of niet genoegen wilt nemen met andere huismerken, is aan jouzelf.

Het algoritme kijkt ook goed naar de voorkeuren van consumenten. “Wanneer je een boodschappenmandje hebt met allerlei A-merken, dan zullen we de Lidl nooit voorstellen als alternatief, want dan weten we dat er veel verschil tussen zit. Het algoritme kijkt: wat past er het beste bij jouw boodschappenmandje? Dat komt bovenaan te staan. We kunnen de Lidl er wel bij zetten, maar dan helpen we je in dat geval niet.”

Sjoprz haalt de prijzen van de diverse supermarkten van het internet. Wanneer supermarkten lokaal met dynamische prijzen gaan werken, is dat niet goed mee te nemen. “Dat krijgen wij niet voor elkaar. Maar dat gaat maar om een klein gedeelte en altijd op de fysieke locatie.”

“Leveranciers gaan direct aan de eindconsument leveren”

Het is natuurlijk uiteindelijk de vraag of supermarkten overeind blijven. De mogelijkheid bestaat dat we toegroeien naar een systeem waar fabrikanten rechtstreeks aan consumenten gaan leveren. “Dat zal nooit om één pot pindakaas gaan. Je hebt een aggregator nodig. Dat zijn wij voor jouw boodschappenmandje. En je hebt een logistieke aggregator nodig, waar alles wordt verzameld en waarna het bij jou thuis wordt bezorgd. Omdat wij weten wat jouw boodschappenlijstje op dat moment bij de goedkoopste supermarkt kost, kunnen wij ook zeggen dat we voor dezelfde prijs, de guaranteed best buy, gratis thuis bezorgen.”

Toekomstmuziek

Sjoprz is sinds eind 2015 actief. Het bedrijf wist een dikke miljoen euro aan funding op te halen. Inmiddels maken zo’n tienduizend mensen regelmatig gebruik van de site. Die groep is bereikt zonder een cent aan marketing uit te geven. “We zijn met een minimal viable product live gegaan en gaan testen. We zijn nu de transitie aan het doormaken om het boodschappenlijsten door te zetten naar dan wel de retailers, dan wel de fabrikanten.”

Sjoprz is dus nog niet af. Naast het aanbod van de supermarkten zou het bedrijf ook graag drogisterijen en groothandels meenemen in het aanbod. “Maar je kunt niet alles tegelijk. Wij focussen ons nu op de bulk en dat zijn vooralsnog de grote supermarkten. Daar wordt zo’n 92 procent van alle boodschappen gedaan en daar hebben we dus voorlopig onze handen vol aan.”

“Wij zijn consumer obsessed”

Sinds de start van Sjoprz is online boodschappen doen zich flink aan het ontwikkelen. “Leveranciers gaan direct aan de eindconsument leveren. Ze staan er steeds meer voor open. Je hebt hele kleine voorbeelden, zoals de Dollar Shave Club die door Unilever is gekocht. Die verkopen rechtstreeks scheermesjes. In andere branches heb je andere voorbeelden, VandeBron bijvoorbeeld met energie. In de boodschappenmarkt zie je dat nog niet heel veel, maar ik zeg: elke schakel die geen toegevoegde waarde heeft wordt er online uitgesneden. En een retailer heeft online weinig toegevoegde waarde. Wij zijn dus geen retailer. Wij staan aan de kant van de consument. Wij zijn consumer obsessed. Wij dienen ook de producent, maar nooit ten koste van de consument. Die gaat altijd voor.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!