SEC geeft goedkeuring aan beursgang Google

18 augustus 2004, 18:48

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft vandaag goedkeuring gegeven aan de beursgang van Google. Daarmee kan morgen (donderdag) al gehandeld worden in aandelen. Google heeft de richtprijs van haar aandelen wel flink verlaagd. Aanvankelijk mikte het bedrijf op een introductieprijs van 108 tot 135 dollar per aandeel. Dat is nu tussen de 85 en 95 dollar, zo maakte de Google vandaag op haar website bekend.

Ook het aantal aandelen dat naar de beurs gaat is aanzienlijk verlaagd. Google biedt er nu 19,6 miljoen aan, terwijl het er eerst 25,7 miljoen waren. Op basis van de oorspronkelijk plannen zou de beursgang 3,3 miljard dollar hebben opgeleverd. Nu blijft de teller steken bij een kleine 1,9 miljard dollar.

Het verlagen van de introductieprijs en het aantal uit te geven aandelen vormt een nieuwe tegenvaller voor Google. De beursgang van de populaire zoekmachine ging tot nu toe met horten en stoten. Er rezen al vrij snel vragen over de marktwaarde van bijna 37 miljard dollar die het bedrijf zichzelf toedichtte. Dat bedrag is hoger dan wat concerns als Philips en Unilever op de beurs waard zijn.

Ook keken analisten op van de manier waarop Google de aandelen aan de man brengt. Het bedrijf koos voor een internetveiling, waarop echter alleen Amerikaanse beleggers konden inschrijven. Bovendien bleken kleine beleggers geen kans te maken op een aandeel omdat zij niet voldeden aan de vermogenseisen die de begeleidende banken stellen.

Bronnen: ANP en Nu.nl

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!