Ruud Veltenaar (Trendwatcher): “We hebben de illusie dat we leven in een democratie”

Ruud Veltenaar (Trendwatcher): “We hebben de illusie dat we leven in een democratie”

Trendwatcher, filosoof en spreker Ruud Veltenaar geeft colleges en lezingen over 'de toekomst'. Oftewel, de doldwaze veranderingen waarmee mensen en instituten worden geconfronteerd. "Een wereld die snel transformeert en op weg is naar een volgende fase in onze beschaving."

We verschuiven van een focus op welvaart naar een focus op welzijn. "Er wordt iets nieuws geboren, maar we weten nog niet precies wat." In elk geval een meer duurzame wereld, denkt de ondernemer.

In 2016 heeft 1 procent van de rijkste mensen 65 procent van de bezittingen. "Een ernstige discrepantie", aldus Veltenaar. "De echte economie is klein ten opzichte van de virtuele economie."

Revolutie

En dat moet anders. "In de periferie wordt al geëxperimenteerd of dingen beter kunnen", zegt de toekomstkijker. "Als een beweging lang genoeg aanhoudt, wordt het een revolutie."

Dingen die gaan veranderen of dat moeten, zijn volgens Veltenaar de zorg, het onderwijs en de politiek. "We hebben de illusie dat we leven in een democratie, want minder dan 25 procent van de mensen onder de 30 stemt." Het systeem wacht volgens Veltenaar op euthanasie.

Om te veranderen moet de maatschappij in elk geval "ruimte maken voor jonge mensen en
experimenteren." Ook moeten we onze kinderen niet opleiden als "eenheidsworst." - "Elk kind is ergens goed in."


DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Geweldige spreker en trend watchers!!!
    Interessant artikel met zeker inzicht hoe de toekomst gaat lopen.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.