ReclameReview: KPN (vakantieliefde)

ReclameReview: KPN (vakantieliefde)

Wat doe je als je als puber de taal niet spreekt op vakantie? KPN heeft het antwoord: flirten via een vertaalapp.

Credits

Bureau: N=5
Creatie: Thijs Bontje, Daniel te Lindert, Jantine van Dijk
Strategie: Bastiaan Weers
Account: Anouk Zink, Vanessa Smit, Gonny Pullens
RTV Producer: Lotte de Rooij
Productiemaatschappij film: BONKERS
Regisseur: Michael Wong
Producer: Jan Jinek
D.O.P.: Germain McMicking
Editor: Gert van Berckelaer
Geluid: Soundcircus, cris&jef music
Verantwoordelijk bij KPN: Yvette Belt-Beekman, Iris Jansen, Maureen Zijlstra

De doelstelling

De pay-off 'Voel je vrij' laden in de vakantieperiode.

De uitwerking

Je ziet hem denken, de Nederlandse jongen die in de auto langs de Kroatische kust rijdt: wat gaat deze vakantie brengen? Zodra hij vanuit de caravan het meisje van zijn dromen langs ziet lopen, weet hij dat het een topvakantie gaat worden. Mede dankzij de vertaalapp op zijn smartphone, want hij spreekt geen woord Kroatisch. Zo helpt zijn mobiele data-abonnement van KPN hem met zijn prille relatie.

Het oordeel

Ja, dit is precies de juiste toon voor KPN, vind ik. Geen acties, geen technische info over smartphones en bundels. Wij kijkers weten wel dat we daarvoor bij KPN terechtkunnen.

In plaats daarvan laat deze commercial zien wat de producten en diensten van KPN mogelijk maken. We vinden het heel normaal tegenwoordig, maar het is natuurlijk nog steeds heel bijzonder dat je zo'n beetje alle talen in je broekzak hebt. Die magie brengt deze commercial heel goed over.

Natuurlijk is een vertaalapp niet perfect, zoals we allemaal wel eens hebben gemerkt. De grappige foute vertalingen maken het verhaal realistischer en leuker om te volgen.

Tot slot zien we de pay-off 'Voel je vrij'. Hiermee wordt uiteraard in deze context bedoeld dat je ook op vakantie vrij kunt communiceren in andere talen. Maar je zou het ook kunnen interpreteren als de vrijheid die de jongen heeft nu hij weer naar Nederland gaat... Gelukkig helpt de epische filmmuziek ons bij het trekken van de juiste conclusie: de jongen is verliefd!


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Hallo David,

  Inderdaad customer experience is erg belangrijk voor KPN ook als je naar de reclame van Opa Henk bellen kijkt, niet veel poespas direct to the point.

  Groet Theo

  geplaatst op
 • Hallo David,

  Inderdaad customer experience is erg belangrijk voor KPN ook als je naar de reclame van Opa Henk bellen kijkt, niet veel poespas direct to the point.

  Groet Theo

  geplaatst op
 • zeer eens met deze review!
  maar ik ben eigenlijk opzoek naar de "epische filmmuziek" die in de reclame word gebruikt. het lijkt mij een heel mooi liedje!
  heeft iemand enig idee?
  bij voorbaat dank!

  geplaatst op
 • Ja die muziek is geweldig. Heeft iemand een idee van wie dat is?

  BVD

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.