ReclameReview: KPN KlasseContact

ReclameReview: KPN KlasseContact

Wist je dat KPN diverse maatschappelijke initiatieven heeft ontplooid? Ik ook niet. Daarom hebben ze in hun nieuwe commercial het initiatief KlasseContact centraal gesteld.

Credits

Bureau: N=5
Concept: Thijs Bontje, Daniël te Lindert, Peter Hebbing (CD)
Art: Daniël te Lindert
Copy: Thijs Bontje
Strategie: Bastiaan Weers
RTV: Guy van der Hoop, Christ Bloemheuvel
Account: Anouk Zink, Ralph Balk, Gonny Pullens
Productiemaatschappij: Bonkers
Regisseur: Michael Wong
Offline editor: Taco Arts
Postproductie: Crabsalad
Geluid: The Ambassadors
Muziek: Massive Music
Fotografie: Tara Fallaux
Casting: Elskes Kast, Borgman & Augustinus

De doelstelling

De likeability van KPN verhogen door maatschappelijke initiatieven te laten zien.

De uitwerking

De klas op stelten zetten vanuit het ziekenhuis. Met KlasseContact van KPN. Langdurig ziek zijn is voor een kind vreselijk. Lichamelijk en mentaal, maar ook sociaal gezien heeft het gevolgen. Want als een kind bijvoorbeeld langdurig in het ziekenhuis moet verblijven, ligt het sociale leven stil en is er weinig contact met leeftijdsgenootjes. Deze commercial laat zien dat het met KlasseContact bijna lijkt alsof je er echt bij bent in de klas.

Het oordeel

Niemand kan natuurlijk tegen een geweldig initiatief als dit zijn. Als je deze commercial ziet, vind je het geweldig dat KPN dit doet. En dat is natuurlijk precies de bedoeling. Met deze commercial legt KPN de tweestrijd bloot van heel veel grote en kleine bedrijven: je doet iets voor de maatschappij, maar je wilt dat ook weer niet van de daken schreeuwen. Het zou immers kunnen overkomen alsof je over de rug van anderen jezelf wilt promoten. Ik vind dat deze commercial precies de juiste balans heeft tussen reclame en maatschappelijke betrokkenheid.

Zeg nou zelf: als KPN niet communiceert dat ze dit soort initiatieven ontplooit, zouden wij het als consument alleen te weten komen wanneer we er zelf mee te maken zouden krijgen. Daarom snap ik heel goed dat ze het nu aan een breder publiek willen laten zien, maar dan wel op een goede manier. De relaxtheid over een toch wel zwaar onderwerp (langdurig ziek zijn) zorgt daarvoor.

De uitwerking van deze commercial speelt heel mooi met de overeenkomsten die er zijn tussen een school en een ziekenhuis. Het systeemplafond en de gangen zouden zich in beide gebouwen kunnen bevinden. Vervolgens vraag je als kijker jezelf af waarom een jonge patiënte de gang op moet in het ziekenhuis. Totdat blijkt dat ze virtueel in de klas aanwezig was dankzij KlasseContact. Zo kan ze dus keten in de klas vanuit haar ziekenhuisbed. De boodschap 'Voel je vrij', die KPN al langer gebruikt in hun campagnes, past natuurlijk perfect bij dit initiatief. Daarom vind ik ook dat de balans hier precies goed is.


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.