ReclameReview: Harry van Sunweb

ReclameReview: Harry van Sunweb
, Hardcopy
@davidbrinks

De nieuwe campagne van Sunweb introduceert het stel Herman en Marina. Zij gaan op vakantie naar Ibiza en worden daar bijgestaan met raad en daad door 'Harry van de Sunweb', zoals Herman het zo mooi zegt. De commercial roept gemengde reacties op, wat waarschijnlijk ook precies de bedoeling is.

Credits:
Klant: Nicolette Burger, Jonas de Groot
Bureau:  N=5
Regisseur: Wim van der Aar
Account:  Maurice Gillisen
Judith Lavalette
Creatie:  Romke Oortwijn, Bart Kooij
RTV:  Linda Kiphardt
Strategie:  Marc Oosterhout

De doelstelling:
Meer reizen verkopen door te communiceren dat Sunweb meer biedt dan je verwacht voor een scherpe prijs.

De campagne zorgt ervoor dat:

 • de doelgroep weet dat Sunweb een touroperator is die garant staat voor persoonlijke aandacht met behoud van een scherpe prijs (kennis);
 • Sunweb staat voor kwaliteit, persoonlijke aandacht en vertrouwen (houding);
 • Sunweb vaker voorkomt voor in de evoked set (gedragsintentie).

Kernboodschap: 
Sunweb is een en-en-touroperator: en persoonlijke aandacht en een scherpe prijs. Oftewel ‘zoveel goede zorgen, dat je verwacht je niet voor zo’n prijs’. Vooral de dimensie persoonlijke aandacht moet worden geladen. Want juist dat is relatief nieuw (de lage prijs is bekend).

De uitwerking:
Dit is de eerste commercial in de nieuwe campagne van Sunweb met typetjes Herman en Marina. In de campagne staat centraal dat Sunweb heel veel goede zorgen biedt, meer zelfs dan je verwacht voor zo'n prijs.

Het oordeel:
Ik vind hem goed. Vooral omdat hij zo polariserend is: je kunt er wel om lachen of je vindt het echt he-le-maal niks. Op Twitter en Facebook zijn de reacties ook heel erg 'love or hate'. Blijkbaar vinden hogeropgeleiden dat lageropgeleiden zich erdoor beledigd zouden moeten voelen, terwijl lageropgeleiden hem gewoon heel grappig vinden. Opmerkingen als 'Loden Leeuw' en 'ergerlijk' wedijveren met 'LOL' en 'Komt Harry ook naar Kos?'. Dat vind ik er dus gaaf aan: Sunweb heeft het lef om voor een campagne te kiezen die niet zo veilig is, maar die wel opvalt. Er zijn gewoon mensen die deze commercials vreselijk vinden en dat weet Sunweb. Toch doen ze het en daarmee maken ze een statement. Terwijl ze ondertussen hun USP (extra veel goede zorgen voor een scherpe prijs) communiceren en aan branding doen. Want iedereen weet dat deze (al dan niet irritante) commercial van Sunweb is.

Overigens doet het nieuwe logo me denken aan Conimex... En jou?


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • BESTE DAVID,
  KUN JIJ MIJ MSSCHIEN VERTELLEN WAAR DE GEMELEERDE OKER GELE ZOMERJURK, VAN DE MEVROUW IN DE RECLAME, IS GEKOCHT. EEN BIJZONDER MOOIE JURK EN IK BEN OP ZOEK NAAR EEN VERKOOPADRES.

  KUNT U MIJ HELPEN ?

  MET VRIENDELIJKE GROET

  geplaatst op
 • Het is natuurlijk wel een gevaarlijke, want de reclame schept hoge verwachtingen over het serviceniveau dat de medewerkers van Suweb op locatie. Harry zou ook wel een zwaar onderbetaalde oerlelijke, klantonvriendelijke hotesse kunnen zijn.

  geplaatst op
 • Deze reclame laat duidelijk weten, dat Sunweb er voornamelijk is voor tokkies uit amsterdam en dat de rest beter voor een andere organisatie kiest. Een enorme reclamemisser! Vergelijkbaar met: Mediamarkt, je bent toch niet gek (of te wel: je bent gek als je daar koopt).

  @Annie, je capslock blijft hangen, schreeuw niet zo!

  geplaatst op
 • Ik vind hem bar slecht. Hoge irritatiegraad. Nep Amsterdams etc.

  geplaatst op
 • Vreselijke reclame. Ik boek m'n vakantie wel ergens anders, wat een domme Tokkies zijn dit. Ordinair volk, je zal er maar bij in het hotel of vliegtuig zitten.

  geplaatst op
 • Ik vind hem wel grappig.

  geplaatst op
 • Ontzettende irritante simpele reclame. Moet grappig zijn? Je zult maar met zulke gasten in een hotel zitten ! Voor Tokkies en zwakbegaafden wellicht wel leuk...

  geplaatst op
 • Nou de sunweb heeft denk ik de beste reclame van mijn zoon gekregen hij is 4 jaar en roep tegen iedereen! Bedankt Harrie! Van de sunweb! .... Harry bedankt! Of Herman we moeten pakken ... Zelfs in Italië riep hij tegen iedereen hallo Harrie van de sunweb!

  Dus dank zij mijn zoon is er nu overal reclame van de sunweb bekend!

  Eh bedankt sunweb!:-)

  geplaatst op
 • "Rang en stand", dat is wat veel reageerders weer in de praktijk brengen naar mijn mening. "Ordinair", "nep Amsterdamse tongval", noem maar op. Feit is en blijft dat veel lui die zich "verheven" voelen boven het huns inziens "arbeidersgepeupel", want dat maak je voor 100% uit hun woorden op, zélf stiekem de meest voordelige vakantiereisjes boeken en wellicht wel via Sunweb zèlf! Ervaring uit mijn eigen omgeving. Veel kak maar zo goedkoop mogelijk vakantie willen vieren. Ikzelf boek vaak vluchten via Sunweb en ik moet zeggen tot nu toe uitstekend geregeld door deze reisorganisatie. Én absoluut tegen een scherpe prijs. Wat de "Harry" reclame nogmaals betreft: een bink van een kerel, leuke kop, mooi lijf. Zéker is dat veel dames, en wellicht veel heren, waaronder ondergetekende, gráág met hem dat huifkartochtje willen maken, met daarna een afterparty - vul zelf maar in hoe. Kortom, leuke reclame en zéker "klanten winnend". Bah, wat heb ik toch een hartgrondige hekel aan die zogenaamde would be reageerders met hun regentenmentaliteit uit de 18e eeuw.

  geplaatst op
 • Wat een heerlijke vrouw die Marina, Nicolette Burger, ze speelt het niet, ze is het! Top gecast

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.