ReclameReview: Catawiki

ReclameReview: Catawiki

Voor het eerst gaat veilingsite Catawiki, onlangs uitgeroepen tot het snelst groeiende technologiebedrijf ter wereld, een tv-commercial uitzenden in diverse Europese landen.

Credits

Bureau: Brand Articulations
Productie: Henrik Henrik Film
Mediabureau: UM

De doelstelling

Meer mensen spullen laten (ver)kopen via Catawiki.

De uitwerking

Onder afsluiting van de pay-off 'Find your wow, Sell your wow' laat Catawiki in deze commercial zien dat er een grote verscheidenheid aan bijzondere objecten op de online veiling wordt aangeboden. Ook staat de spanning van een online veiling centraal.

Het oordeel

Hmmm, als trouwe bezoeker van Catawiki (proud member since January 2014) herken ik mezelf niet echt in het sneaky productpikken dat we zien in deze commercial. Dus óf de mensen die in de commercial al dagdromen over hun nog-niet-gewonnen objecten worden als te naïef neergezet, óf de commercial richt zich vooral op mensen die flink wat geld te besteden hebben.

Nu weet ik uit ervaring dat Catawiki ook een magazine uitgeeft, waarin verhalen staan van mensen die via de online veiling hun favoriete objecten hebben gekocht. Dat soort verhalen bevat meer emotie en heeft een hoger feelgood-gehalte dan deze commercial. Sterker nog: hier wordt vooral op angst ingespeeld. De angst om aan het einde van de online veiling toch niet de hoogste bieder te zijn.

Uiteraard begrijp ik hoe het inzetten van angst in communicatie werkt. Ons reptielenbrein reageert er uitstekend op, maar bij mij als trouwe volger van de online veilingsite knaagt nu toch vooral de angst dat Catawiki wel heel groot wordt. En ja, dat betekent een nog groter aanbod van veilingobjecten, maar ook een veel groter aantal bieders. Dus dan lijkt het me steeds lastiger om 'je wow te vinden', zoals Catawiki het hier noemt. Tenzij je een flinke zak met geld tot je beschikking hebt.

Kortom: voor mensen die Catawiki nog niet kennen, is deze commercial misschien wel een goede manier om ze kennis te laten maken met de site. Maar voor mij is het geen commercial die de lol en 'verslaving' van online veilingen goed symboliseert.


Delen



Er zijn 4 reacties op dit artikel

 • Wat is nou eigenlijk de boodschap? Find your wow, sell your wow. Dat klinkt mij als hinken op twee gedachten (wil je nou kopers of verkopers bereiken? Lijkt wat op die makelaarsreclame dat je dank zij hun een hogere verkoopprijs EN een langere aankoopprijs krijgt.....)

  Ik snap het filmpje ook niet helemaal. Die jongen die een ring aan zijn vrouw geeft verkoopt die ring toch niet? En die mensen bij die oude Jaguar....je gaat daar toch pas heen ("kopers uit de hele wereld") als je hem al gekocht hébt? OF je gaat op een kijk-dag, maar dan komt er niet opeens een koper opduiken. Lijkt me.

  Ik vermoed dan Catawiki vooral meer kopers wil trekken. Ze hebben een mooie propositie: exclusievere dingen als op Marktplaats, met een Veilingmeester (waarom niet in 't filmpje?) en zekerheid dat "deal is deal".

  Find Your Wow past daar goed bij en klinkt prima.Lekker even me vergapen op Catawiki en wie weet iets exclusiefs vinden. Leuk.

  In het filmpje worden drie dingen verkocht: een schilderij, een Jaguar en een ring. OK, ik krijg een beeld van de producten, mooi. Maar dan: begrijpelijk voor mij zou zijn: man 1 staat te kijken naar schilderij, denkt misschien: zou dit eigenlijk te koop zijn? En dan komt man 2 aan (in beeld geprojecteerd: Winnend Bod op Catawiki!) die het schilderij "wegsnaait" voor de ogen van de man 1. Ja! Een slimme verzamelaar gebruikt natuurlijk Catawiki!

  Bij de Jaguar kun je hetzelfde doen, kan nog wat aangedikt - groepje mannen staat zich te verlekkeren rond de Jag, oudere dame komt aan, stapt in en rijdt weg! Tja, Catawiki hè? Kennen jullie dat niet, heren?

  Die ring, tenslotte is een raar verhaal. Een man doet een aanzoek aan zijn vriendin, maar jonge Catawiki-vrouw komt tussendoor en steelt de ring. Vreemd. Ik vermoed dat Catawiki wil vertellen dat je er voor ringen en sierraden terecht kunt. En de jonge vrouw is een mooie aanvulling op de eerdere kopers. Catawiki is voor vrouwen en mannen van alle leeftijden. OK. Het aanzoeks-verhaal is misschien om te tonen dat je bij Catawiki niet alleen egoïstisch voor jezelf, maar ook (juist ook!) voor anderen kunt kopen. Kado's. Romantische dingen. Echt aparte dingen waar je een ander een plezier mee doet. Hmm... misschien zie ik er teveel in.

  In elk geval, het ring-verhaal wil té veel vertellen, is te ingewikkeld. Misschien beter een man die op die manier een "aanzoeks-ring" koopt? En laat dan zien dat zijn aanstaande het een prachtige ring vindt: waar heb je die gevonden? Kus voor de man... Die even in de camera kijkt en zijn geheime tip met ons deelt. Tja... Catawiki hè?

  Zo iets? Dan kan dat laatste stuk er ook af. Ook erg ingewikkeld hoor, je moet maar zien dat die saaie man in pyama in bed (waarom??) dezelfde man is die aan het begin náást een schilderij greep. Nu snapt hij dat je Catawiki moet gebruiken. Moeilijk. En waarom moeten de spelregels van Catawiki hier worden uitgelegd? Begrijp ik niks van. Wat voegt dat toe? Alleen het beeld "Winnend Bod" was toch genoeg?

  De payoff "Find Your Wow, Sell Your Wow" hmmm... Alles was op kopers gericht toch? Zou je niet simpel "Find Your Wow" kunnen zeggen? In andere filmpjes, gericht op kopers, kun je dan "Sell Your Wow" zeggen.

  Kortom: leuke commercial, mooi gefilmd, maar voor mij een te ingewikkeld verhaal.

  Aanhakend bij de recensie van David Brinks: David jij kijkt naar andere zaken, maar bij jij ziet toch ook "hinken op twee gedachten"? En hoe kijk jij aan tegen de combinatie van angst (om dingen te missen) met genieten (van die dingen)?

  geplaatst op
 • @ Pieter:
  Klopt, er wordt heel, heel veel verteld in deze commercial. Meer dan je als kijker in eerste instantie zult oppikken wanneer je hem vluchtig ziet.

  Dat ze hinken op twee gedachten snap ik vanuit een financieel oogpunt wel: Catawiki verdient zowel aan de aankopende partij als aan de verkopende partij, dus ze willen vooral niet één van deze partijen voor het hoofd stoten door een ander voor te trekken. Vanuit communicatie-oogpunt is het natuurlijk niet handig om iedereen tegelijk aan te willen spreken. Daar wordt je boodschap niet duidelijker van.

  De combinatie van angst om dingen te missen en de voorpret om te genieten van diezelfde dingen begrijp ik ook wel. Dat zijn de emoties die je ervaart wanneer je meedoet aan een online veiling die je heel graag wilt winnen. Of ze hier goed uitgewerkt zijn, vraag ik mij echter af. Zoals gezegd; hier wordt wel erg veel verteld...

  geplaatst op
 • Dag David, daar heb je gelijk in: angst & genieten gaan prima samen, inderdaad die Postcodeloterij. Zorg dat jij niet achter het net vist!

  En dat ze twee partijen bedienen, is inherent aan een platform. Maar kijk eens naar Marktplaats! Boodschap naar consumenten: "Marktplaats - De plek om nieuwe en tweedehands spullen te kopen" Boodschap naar bedrijven: "Een snelle en eenvoudige manier om zeer doelgericht producten te verkopen, naamsbekendheid op te bouwen en verkeer naar je webshop te realiseren."

  Maar ja, ik ben niet meer dan een stuurman aan de wal hoor !

  geplaatst op
 • Catawiki heeft een goede reputatie opgebouwd en maakt momenteel veel reclame. Ik kan het echter allemaal niet meer loskoppelen van de walgelijke veilingsdienst die er achter zit en het allemaal betaald. Het is pertinent oplichterij. Het is zo opgezet dat ze er altijd goed aan verdienen: minimaal 20% zonder bovenlimiet. Daarbij hebben ze schijt aan de kopers en verkopers; als zij er maar aan verdienen. Lees hier hoe het werkt:
  https://josbertlonnee.wordpress.com/2017/06/09/oplichter-catawiki/
  Lees dit vóór u zelf gaat kopen, of zeker verkopen via Catawiki, voor uw eigen bestwil!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.