Prijs niet langer allesbepalend bij winkelkeuze

9 juni 2005, 19:59

Consumenten rekenen winkels niet meer louter af op prijs, maar ook op zaken als imago, locatie, personeel en beleving. Vooral grote winkelketens laten kansen liggen om succesvol op deze ontwikkelingen in te spelen en nieuwe belangrijke groepen consumenten zoals jongeren en allochtonen aan zich te binden.

Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek Trends in Retail, dat in opdracht van Capgemini is uitgevoerd door TNS NIPO. Voor dit onderzoek zijn zowel consumenten als winkeliers ondervraagd. Ruim 70 procent van de ondervraagde consumenten geeft aan dat factoren als gemak, lifestyle, plezier en beleving bepalend zijn voor het koopgedrag.

‘Winkelketens die zich niet heel duidelijk positioneren op genot, gemak of gewin, of een combinatie van die drie factoren, krijgen het heel moeilijk’, aldus retailspecialist Bert Keizer van Capgemini. ‘Uit het onderzoek blijkt dat consumenten een steeds sterkere vervlakking van het winkelaanbod ervaren. Daarmee laat de retailer kansen liggen om nieuwe verrassende en onderscheidende concepten te ontwikkelen.’

Het onderzoek laat zien dat retailers in de komende jaren te maken krijgen met zes belangrijke veranderingen: De meest opvallende uitkomsten hebben zich gemanifesteerd in zes gebieden:

1. Belang jongeren en allochtonen consumentengroepen neemt toe

Retailers houden onvoldoende rekening met jongeren en allochtonen. Voor deze groepen zijn lage prijzen niet meer het belangrijkste criterium. Met name jonge consumenten willen leuke en verrassende aanbiedingen zien in een inspirerende winkel waarbij de beleving voorop staat. Ruim de helft van alle ondervraagden geeft aan dat er ruimte is voor specifieke winkelketens voor allochtonen en jongeren.

Jongeren hebben een behoorlijke invloed op het koopgedrag van ouderen. Het merkbeleven is zeker afhankelijk van de winkel en niet alleen van de merken die er verkocht worden. Bert Keizer: ‘Jongeren in de leeftijd van 10 tot 14 jaar gaan steeds vaker alleen of met vriendjes winkelen. Iets oudere jongeren tot 18 zijn vaak zeer koopkrachtig met een inkomen tot zo’n ? 130,- per maand. Maar er zijn nog geen ketens die zich specifiek op deze groepen richten. Producten voor allochtonen en autochtonen moeten tenminste in dezelfde winkel worden aangeboden.’

2. Onvoorspelbaarheid consument neemt toe

De retailsector heeft moeite om het consumentengedrag juist te voorspellen. Zo’n 66 procent van alle ondervraagden (consumenten en retailers) geeft aan dat de onvoorspelbaarheid van consumenten hoog is en in de toekomst naar verwachting nog verder toeneemt. Trends en hypes worden meer een meer een vast onderdeel van de lifestyle en beleving van consumenten.

3. Beleving, lifestyle en plezier

Beleving, lifestyle en plezier vormen de basis voor bezoek en aankoop. Ruim 70 procent van de ondervraagden geeft aan dat een winkel meer klandizie zou trekken als er meer aandacht zou komen voor zaken als sfeer en presentatie. De merkbeleving is nog steeds belangrijk, maar ondergeschikt aan de uitstraling van de winkel.

4. Vervlakking van het winkelaanbod

Consumenten lijken genoeg te hebben van eenvormige winkels en formules die in elke stad zijn terug te vinden. Een krappe meerderheid van de ondervraagden (54 procent) vindt dat alle winkels op elkaar lijken en wensen een veel gevarieerder aanbod. De helft van de ondervraagde consumenten en retailers is van mening dat het door de vervlakking van winkelaanbod niet uitmaakt waar je een product koopt, waardoor prijs als enige criterium voor de aankoop van een product overblijft.

5. Prijzenoorlog

De prijzenoorlog tussen de supermarkten is niet het belangrijkste argument waarom consumenten voor een bepaalde winkel kiezen. Maar 30 procent van de ondervraagde consumenten zegt een supermarkt specifiek te bezoeken voor goede aanbiedingen of lage prijzen. Een breed assortiment is voor gemiddeld 16 procent van de ondervraagden aanleiding om bij een specifieke supermarkt te kopen.

6. Impulsaankopen en spontaan gedrag

Zo’n 46 procent van de ondervraagde consumenten en retailers is het oneens met de stelling dat consumenten steeds meer overgaan tot impulsaankopen. Impulsaankopen nemen af omdat mensen minder te besteden hebben en consumenten zich via internet steeds beter ori?nteren op hun aankoop.

Bron:

http://www.nl.capgemini.com/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!