Piet Hein Eek (ontwerper): “Ik ben eigenlijk helemaal niet zo visueel ingesteld”

Piet Hein Eek (ontwerper): “Ik ben eigenlijk helemaal niet zo visueel ingesteld”

Werkplaats, ateliers, winkel, evenementenruimte, galerie en restaurant. Piet Hein Eek verwelkomt per jaar vele bezoekers in zijn - zoals hij het zelf zo mooi beschrijft - levenswerk. Als ontwerper, maar vooral als ondernemer, vertelt hij hoe het is om Piet Hein Eek te zijn.

Mooi is voor Piet Hein óók verhalen vertellen. Dat doet hij door te schrijven. “Ik ben eigenlijk helemaal niet zo visueel ingesteld,” zegt Piet Hein Eek. Een opvallende uitspraak voor een designer die al ruim 25 jaar ontwerpt. 

Zijn sloophoutenkast, de klassieke kast in sloophout, was het begin. Zijn fascinatie voor materiaal en oude dingen gaat verder terug. Piet Hein: “Ik ben altijd bezig met wat er al is. Om daar iets nieuws van te maken. We zijn ongelooflijk gefocust op nieuwe dingen maken. Onze hele maatschappij is bezig met het nieuwe.”

Focus op nieuw 

In deze aflevering spreekt hij over zijn werk, zijn samenwerking met IKEA en zijn werkwijze. Maar ook over de hedendaagse optiek op vormgeving en creativiteit vanuit de pers en creatieven.

“Nieuw zou volgens velen de oplossing moeten zijn. De logica zijn we verloren. In ieder geval deels in de creatieve wereld. Dat het allemaal maar moet kunnen. De gedachte dat de mens het belangrijkst is en dat de wereld naar de pijpen van de mens moet dansen. Dat is een rottige gedachte en daar word je niet gelukkig van.”
 
Wijze lessen van een creatieve ondernemer in een klein half uur. Kijk deze aflevering!

Dit interview verscheen eerder op 7ditches.tv.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.