PageRank is dood, lang leve TrustRank

PageRank is dood, lang leve TrustRank
, Carl Mangold

Google’s PageRank - een beoordelingssysteem op basis van inkomende links - wordt binnenkort waarschijnlijk aangevuld met, of omgeruild voor, TrustRank; een beoordelingssysteem op basis van betrouwbaarheid.

SearchEngineWatch’s Gary Price ontdekte Google’s registratie van ‘TrustRank’ in de US Patent and Trademark Office database.

“‘TrustRank’ was filed with the USPTO about a month ago. Interestingly, members of the Stanford Database Group have written a paper about the use of ‘TrustRank’ to combat web spam that we blogged about in early March. Makes you wonder if the implementation of TrustRank will be something coming soon from the GooglePlex. Stay tuned.”


Geplaatst in

DelenEr zijn 18 reacties op dit artikel

 • Ik vraag me af hoe die betrouwbaarheid dan wordt gemeten. Gaat dat op basis van de content of wordt er aan mensen gevraagd hoe goed of slecht de site is.

  geplaatst op
 • @Jelmer,

  Je kunt er vanuit gaan dat dit geautomatiseerd zal gaan gebeuren. Google heeft niet voor niets zoveel Phd's in dienst: het gaat om algoritmes voor data-analyse. Anders hadden ze wel meer communicatie-experts aangenomen.

  geplaatst op
 • PageRank is al tijden niet meer de enige maatstaf voor de ranking. Het is slechts één van de vele dingen waar Google naar kijkt.

  geplaatst op
 • "PageRank is al tijden niet meer de enige maatstaf voor de ranking. Het is slechts één van de vele dingen waar Google naar kijkt".

  Dat blijkt inderdaad ook uit onze onderzoeken. Echter, de mate waarin dit het geval is wil per keyword/trefwoord nog wel eens verschillen en lijkt afhankelijk van de populariteit van het desbetreffende woord als "advertentieterm".

  Meer achtergrondinformatie over TrustRank is te vinden op http://www.traffic-builders.com/nieuws/items/google_trustrank.html

  geplaatst op
 • Van Traffic-builders.com:
  "Men beschouwd webpagina´s met een hoog aantal uitgaande links, en tegelijkertijd een relatief hoog aantal ingaande links, als zogenaamde seed pages: pagina´s die in staat zijn om TrustRank door te geven aan andere webpagina´s."
  (beschouwt is met een 't')

  @Wolter: je merkt nu al dat TrustRank een belangrijke rol speelt. Zoek maar eens op bijvoorbeeld 'coldplay' en je ziet dat pagina's met voornamelijk links het hoogst eindigen. Op zich geen verkeerd idee, maar het vergroot wel de 'macht' van de startpagina's (startkabel, viastart, eigenstart, etc.)

  geplaatst op
 • "je merkt nu al dat TrustRank een belangrijke rol speelt".
  Zonder twijfel: al geruime tijd zien we inderdaad dat Startpagina´s e.d. hoog scoren in de zoekmachine. Maar dat geldt opvallend genoeg niet voor alle zoektermen zo lijkt het.

  Heb niet nauwgezet naar het gegeven Colplay voorbeeld gekeken, maar inbound linkpopulariteit en de stanraard PR kan hierbij natuurlijk ook een grote rol spelen.

  Hoe kijkt men op dit forum aan tegen het feit dat het met name de commerciele websites zullen zijn die hiervan "de dupe" worden - als we daarvan mogen spreken - in de context van programma´s als Adwords?

  geplaatst op
 • Zoals ik het lees op sewatch.com lees ik niets over het feit dat de startpagina/startkabel etc, etc. daardoor hoger gaan scoren.

  Ik denk dat er met trustrak juist de manier en het onderscheid van Goede linkpagina's wordt gemaakt zodat juist de links op die pagina's zwaarder tellen dan de willekeurige linkfarm's van spammers....maar ik kan het verkeerd hebben natuurlijk.

  Ik heb het idee dat Trustrank meer te maken heeft met de opbouw van linkstructuren op pagina's en (las ik onlangs ergens, weet niet meer waar) op basis van de data history van google de leeftijd van de link een grote rol gaat spelen! Trust alszijnde loyaliteit alszijnde duur van het bestaan van de link!?

  Of heb ik het HELEMAAL verkeerd!?

  PS. Wel weer een beoiend onderwerp!

  geplaatst op
 • "Ik denk dat er met trustrank (...) die pagina's zwaarder tellen dan de willekeurige linkfarm's van spammers...."

  TrustRank zal verwachten wij in combinatie met PageRank worden toegepast, juist om de spamgevoeligheid van PageRank tegen te gaan. PageRank houdt namelijk al rekening met themarelevantie e.d. Links op websites met een hoge PR naar een website met een lagere PR, zonder dat de twee themagerealteerd zijn leveren nu nog een hoge PR op, en daarmee ook een hoge ranking. Het vermoeden bestaat dat straks de PR nog wel hoog zal zijn omdat deze toch wel doorgegeven wordt, maar dat de invloed op de ranking afneemt als gevolg van de ontbrekende themarelevantie. Het is maar een vermoeden, maar op zich wel een logische stap denk ik.

  Startpagina´s e.d. worden door Google als kwalitatief goed beschouwd, onder meer vanwege de themarelevantie tussen de pagina´s zelf en de websites waarnaar gelinked wordt.

  Leeftijd van de link vind ik een aardige insteek. Maar volgens mij wordt dat op de een of andere manier al toegepast. Weet niet of men daarmee kijkt naar de leeftid van de link (lijkt voordehandliggend) maar we weten in elk geval al wel geruime tijd dat links pas na enkele maanden gaan bijdragen aan bijvoorbeeld PageRank.

  Het stukje van Gerben (laatste alinea) doet vermoeden dat TrustRank iets is waar websites die staan op deze Startpagina´s van gaan profiteren naarmate de linkvermelding ouder is. Maar als ik de intenties van TrustRank goed begrijp, is het juist de Startpagina zelf die beter gaat scoren, vanwege het feit dat ze wodt gezien als "hub" in een "hub and spoke" model. Zeg maar " de spin in het web", dé site waar men alles kan vinden over... Dat maakt dat de Trust factor zo hoog wordt.

  Overigens, dit betekent dus dat een website met een hoge PageRank (geteld op basis van inkomende links) in veel gevallen per definitie een lage TrustRank zal hebben... Alleen Startpagina-achtigen zouden de uitzondering op de regel zijn.

  Denk dat we wel weten wat de gevolgen voor commerciele sites zijn...

  geplaatst op
 • Wanneer denken jullie dat de trustrank de pagerank gaat vervangen?

  Groet,

  Hamoedie van www.optimalisatie-website.com

  geplaatst op
 • Heb tot nu toe nog niet veel gezien van deze Trustrank....

  geplaatst op
 • Trustranking = zelfde als hoe lang een website al bestaat.
  M.a.w. hoe langer een website bestaat, hoe hoger de trustranking is.

  geplaatst op
 • Deze post dateerd van april maar heb nog steeds niet veel vernomen over Trustrank.

  geplaatst op
 • Trustrank is ook niet zozeer een fenomeen dat als apart rankingalgoritme naar buiten is of zal worden gebracht. Duidelijk is wel dat "trust" inmiddels een belangrijke factor geworden is binnen het algoritme van Google dat bekend staat als PageRank (maar feitelijk veel meer omvat dan het bekende linkpopulariteits en -kwaliteitsaspect).

  Websites als Time.com worden bijvoorbeeld als bekende "autoriteiten" gezien en scoren daardoor niet alleen zelf hoger voor bepaalde queries, maar zijn ook in staat om websites gelinked op Time.com in populariteit te boosten. Hetzelfde geldt in mindere mate voor bijv. Startpaginadochters en soortgelijke initiatieven.

  geplaatst op
 • Wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

  geplaatst op
 • Dit gebeurd al!

  geplaatst op
 • Ik merk zeer duidelijk bij mijn websites dat er een dergelijke factor wordt gebruikt. Een nieuwe site dient zich eerst als het ware te bewijzen en (vertrouwen) op te bouwen, voordat je kunt verwachten dat deze net als andere sites wordt gewaardeerd.

  geplaatst op
 • Wat Vakantie benoemd, valt toch eerder onder de noemer "Google Sandbox"? Een nieuwe website die zich eerst moet bewijzen, valt in de Google Sandbox. Met Trustrank wil Google de betrouwbaarheid van de links naar een site controleren.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.