Outstream-video in de customer journey

Outstream-video in de customer journey

Hoe zet je outstream-video in? Waar in de customer journey is het effectief? Als we het bekijken vanuit het see, think, do, care-model van Google, kun je outstream-video in bijna elke fase inzetten. 

See

In de See-fase zijn mensen nog geen klant en hebben ze nog geen aankoopintentie. Je richt je op een brede doelgroep – namelijk iedereen voor wie jouw product of dienst interessant kan zijn. Jouw boodschap moet naamsbekendheid creëren, mensen bewust maken van wat jij te bieden hebt, en zorgen dat je top of mind bent bij de doelgroep. Het draait dus om bereik.

Bij elke outstream-video dien je rekening te houden met drie basisprincipes. Maar in deze fase is het ook belangrijk te letten op de lengte van de video. Maak het niet te lang: je moet je doelgroep nog voor je winnen. Juist in deze fase moet de boodschap kort en krachtig zijn: maximaal 30 seconden.

Een ander punt is brand safety. Je wilt voorkomen dat het publiek een verkeerde associatie maakt wat betreft je merk, doordat ze het voor het eerst voorbij hebben zien komen in een pre-roll advertentie voorafgaand aan een verkeerd filmpje. Je gaat voor een positieve merkassociatie.

Think

In de Think-fase is de potentiële klant al iets verder op weg. Hij overweegt een aankoop te doen en is gerichter op zoek naar een passend product. Het is nog helemaal niet zeker dat het jouw product gaat worden. Daar moet je hem van overtuigen. De klant vergelijkt producten en diensten, zoekt informatie en inspiratie. Je dient ze te overtuigen dat jouw product de juiste keuze is. Geef duidelijke productspecificaties en recensies, en zet storytelling in. 

Do?

De Do-fase is minder geschikt om outstream-video in te zetten. Je wilt de klant aanzetten tot actie, tot een aankoop. Video is relatief duur als je het vergelijkt met bijvoorbeeld display advertising. Aangezien je in de Do-fase een duidelijke focus hebt op conversie, is het belangrijk zo kostenefficiënt mogelijk in te kopen en te optimaliseren op het resultaat. 

Care

In de Care-fase kan outstream-video weer een mooie bijdrage leveren. In deze fase wil je klanten die al een aankoop bij jou hebben gedaan aan je binden. Je wilt dat het loyale klanten worden zodat ze weer bij je terugkomen voor een vervolgaankoop. Daarom is het goed om in beeld te blijven bij deze groep en dat kan letterlijk met outstream-video. 

Let er zeker op dat je in elke fase een andere soort content aanbiedt. De basis kan één video zijn waar je voor elke fase een aangepaste versie van maakt. Ook de KPI’s zijn per fase verschillend. Hierover meer in mijn volgende blog.

De beste outstream-video’s van mei

Met de drie basisprincipes in het achterhoofd, hebben we onze maandelijkse top drie van beste outstream-video’s weer samengesteld. Dit is de top drie van mei 2018: 

1. Cartier Santos 

Creatie: Cartier   

Media: Mediacom 

Cartier is de winnaar van mei. Met de 'branded skin' geeft Cartier een nieuwe dimensie aan deze video. Doordat het logo en het horloge zichtbaar in beeld zijn, is het voor de gebruiker meteen duidelijk wie de afzender is. De luxe uitstraling van de video draagt hier ook aan bij. 

2. Fanta Rainbow flavors

Creatie: Get Accros    

Media: Superdigital 

Get Accros heeft het goed begrepen en een mooie creatie gemaakt die zeer geschikt is voor outstream-video. De video heeft met 15 seconden een goede lengte, de afzender is duidelijk in beeld en geeft de boodschap van de video duidelijk weer. Graag meer hiervan!      

3. Samsung Quick wash 

Creatie: Cheil en Flashtalking 

Media: Starcom 

Deze commercial is in eerste instantie gemaakt voor TV. Voor outstream is de content interactief gemaakt met een call-to-action naar de store locator. Ook het logo en de ondertiteling zijn toegevoegd. Goed bezig Cheil, Flashtalking en Starcom! 


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Wat is eigenlijk de definitie van outstreamvideo?

  geplaatst op
 • “Outstream video-advertising is een manier van adverteren waarmee video-advertenties inzetbaar zijn buiten videoplayers, zoals YouTube. “ lees ook een van mijn eerdere blogs.

  https://www.marketingfacts.nl/berichten/tips-en-tricks-voor-beste-outstream-video

  geplaatst op
 • Dank voor de aanvulling, Erik. Ik wilde net citeren uit het Marketingfacts Jaarboek dat volgende week verschijnt. Daarin wordt outstream-video als volgt omschreven:

  "Andere vormen van video-advertising zijn outstream en video-in-ad. Bij outstream wordt de videoadvertentie geplaatst tussen de content op een pagina. Bij video-in-ad wordt een video geïntegreerd in een standaard IAB-bannerformaat."

  geplaatst op
 • Mooie aanvulling Jeroen en goed dat jullie de verschillende vormen van outstream benoemen in het Marketingfacts jaarboek.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.