Opfriscursus ‘Dit mag niet in een feed’

Opfriscursus ‘Dit mag niet in een feed’
,

Er verschijnen steeds meer feeds waarbij de feedhouder verwijst naar informatie die niet van hem/haar is. Op zich natuurlijk prima. Maar er zijn wel een paar spelregels. Voor een boekje dat binnenkort verschijnt had ik daarover contact met Tina van der Linden van de faculteit Recht aan de UU. Wat mag wel en wat mag niet als het om je RSS-feed gaat?

Links
Los van RSS zijn er drie belangrijke linksoorten op internet:

 • Surface links: linken naar ?de voordeur? van andermans website.
 • Deeplinks: linken naar een specifieke pagina binnen andermans site.
 • Framed en inline links: content van andermans site zonder bronvermelding in de eigen site tonen.

Surface linken mag in principe. Je mag in feeditems dus links opnemen naar externe pagina?s. Maak daarbij zelf itemtitles en descriptions.

Bij surface linken mag je dus in principe geen exacte artikelkoppen opnemen in je feed. Kopt De Telegraaf ?Maxima opnieuw zwanger van meisje?, maak daar dan zelf ?Weer dochtertje voor Maxima op komst? van. Kranten.com mag dit overigens wel, voor deze site is een zogeheten persexceptie gemaakt.

Het plaatsen van deeplinks wordt niet gezien als het ?verveelvoudigen van een werk?. Het mag dus. Niet op RSS van toepassing maar voor de volledigheid: framed en inline links mogen niet.

Wat vinden jullie hiervan: Teletekst 101 headlines?

Databank
Iemand die een databank met informatie inricht, dat systematisch doet en ?m ontsluit ?n daar een flinke duit voor investeert heeft het uitsluitende recht op: het opvragen of hergebruiken van het geheel of een in kwalitatief of kwantitatief opzicht substantieel deel van de inhoud van de databank.

Wat vinden jullie dan hiervan: Startpagina Teletekst?

Met name interessant omdat er steeds meer feeds verschijnen die uitsluitend om affiliateredenen bestaan. Zie bijvoorbeeld Xsearch.nl , waar alle zoekopdrachten feeditems worden die vervolgens aan AdSense gekoppeld worden. Op zich al niet erg verkwikkelijk, maar op het illegale af als je ziet dat deze ?zoekmachine? de database van Google op zijn minst voor ?een substantieel deel? gebruikt.


Geplaatst in

DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • Naast deze 3 voorbeelden van links heb je ook nog hotlinks. Tot voor kort stuurde ik deze bezoekers linea recto door naar een adult site maar daar kwamen toch te veel klachten over ;-)?

  geplaatst op
 • http://rss.wurfl.com/tt101.xml (Teletekst 101 headlines) zwak hoor!
  Leads ontbreken. Dan doet de NOS het zelf beter: http://www.nos.nl/nos/rss/nieuws.xml

  Overigens heb ik feeds van Cobouw.nl en Automatiseringgids.nl gemaakt.

  http://www.layout.nl/rss/ag en http://www.layout.nl/rss/cobouw

  Dat weten ze, maar ze begrijpen niet wat RSS-feeds zijn, want ze zien er het nut niet van in.

  Overigens zie ik niets kwaads in dergelijke 'illegale' feeds, eigenlijk niets anders als 'ankeilers': het bezoek van de feitelijke site zal er eerder door toenemen dan door afnemen (en een website zou wel eens veel gerichter worden bezocht).

  geplaatst op
 • @Superknor
  En, hoe worden die feeds voor AG en Cobouw gewaardeerd/bezocht door 'het publiek', kun je daar iets over zeggen? Vind dat wel interessant, werkte zelf jaren bij Wolters Kluwer en probeerde oud-collega's voor RSS warm te krijgen, zonder veel resultaat. Misschien dat jouw methode beter werkt. :-)

  geplaatst op
 • @ superknor
  Ik heb daar toch wat moeite mee. Een feed maken met andermans content voor eigen gebruik vind ik ok maar uiteindelijk is de auteursrechthebbende degene die bepaald of er een feed verspreid mag worden.
  Ik had een zelfde ervaring, terwijl ik me aan het verdiepen was hoe een rss feed te schrijven verspreide scrapedfeeds.com onze content in een feed. Zij deden dat in het kader van RSS-evangelisatie en vonden het stom als je zelf dat niet aanbood. Kon ik nog mee inkomen maar een mailtje onze kant op bleef achterwege.
  Goed dat je in ieder geval AG en Cobouw ingelicht hebt.

  geplaatst op
 • Er gebeuren ook dingen met feeds die op verschillende sites geparsed worden waar ik wat vraagtekens bij heb maar nooit wat over heb gelezen.
  Neem bijv nieuwstijger.nl met een flinke verzameling nieuws. Schitterend, handige site. Als je echter op een headline klikt krijg je de juiste pagina maar wel met het nieuwstijger adres in de adresbalk. Zie bijv:
  http://www.nieuwstijger.nl/vandaag.php?blok=900102&datum=051101&artikel=1
  Vind dit op het randje.
  Kwam vorige jaar een zelfde site tegen die schaamteloos onze feed verspreide die linkte naar hun site en waarbij in zowel de feed als de site hun copyright vermeld stond. Dat ging me echter te ver en heb met juridische stappen gedreigd met als resultaat dat ze onze feed helemaal verwijderd hebben. Ben helaas het adres van die site kwijt.

  geplaatst op
 • @Marc e.a.
  Duidelijk is inmiddels wel dat 'feeds en recht' nog geen uitgekristalliseerd concept kent. Er wordt vooral volop geëxperimenteerd, waarbij contentowners m.i. soms de boel teveel op z'n beloop laten. Heel goed dus Marc dat jij piraterij aanpakt. En om je collega-uitgevers wat handvatten voor actie aan te reiken: itemtitles en -descriptions die overeenkomen met de titel of intro van je eigen artikel kun je verbieden. Wat mij betreft voegen we aan dat rijtje vandaag de bron-URL aan toe.

  geplaatst op
 • @Superknor http://rss.pentdego.com/tt101.xml is een overblijfsel uit begin 2003 (net als tt501.xml, tt601.xml en 801.xml).. Toen de NOS zelf nog niet helemaal door had wat ze met rss moesten. Maar die van de NOS zelf is natuurlijk veel beter..
  Schijnbaar heeft teletekst er niet veel moeite mee angezien ze me in afgelopen jaren nooit gemailed hebben. Ik heb in het begin een mail naar ze verzonden, maar nooit iets van gehoord. Mochten ze er een probleem mee hebben dan trek ik m morgen nog van het net..

  geplaatst op
 • Hoe ver gaat zo'n verbod? Overtreedt Feedo hiermee de wet? Kun je juridisch stappen ondernemen tegen mensen die op hun persoonlijk geconfigureerde maar publieke homepage een RSS-feed opnemen van een partij?

  Iets anders: hoe illegaal is het om de databank van Google te gebruiken, terwijl de content die er in zit niet van Google is? De zoekmachine heeft verkregen door ongevraagde spidering, scraping en de boel bovendien ook nog eens zonder toestemming in een eigen archief gestopt. Site-eigenaren zijn er blij mee maar auteursrechtelijk is het natuurlijk vrij dubieus. Wat mij mogen al die ranzige Google-leechers zoals sitepage.nl vandaag nog de nek om gedaaid worden, maar ik vraag me af in hoeverre ze inbreuk maken op het auteursrecht/databankrecht van Google.

  geplaatst op
 • Het publiek weet het niet, omdat de nieuwsfeeds van Cobouw en Ag onbekend zijn bij dit publiek.
  Ook mij is het niet gelukt om de redactie van Cobouw en Ag warm te krijgen voor deze RSS-feeds: ze begrijpen het nut er niet van.
  VillaMedia.nl gelukkig wel, en die heeft de feeds van hun site dan ook gelinkt.
  Een rss-feed beschouw ik in feit eals een veredelde link, zolang die niet zoveel informatie bevat, dat het nut om de eigenlijke site te bezoeken wegvalt.

  Verder is het kwestie van fatsoen wat je met een feed doet. Als die in eerste instantie linkt naar een site van de jezelf is dat niet netjes.
  Wel overweeg ik als onderste item in een feed die ik zelf heb gemaakt te melden dat de feed door mij is gemaakt, en dat ik het tegen betaling graag voor anderen doe.

  Hoe scrapen jullie hier eigelijk een feed bij elkaar? Ik doe het met php-scripting.

  geplaatst op
 • @Karel Kolb @Mac Het publiek weet het niet, omdat de nieuwsfeeds van Cobouw en Ag onbekend zijn bij dit publiek.
  Ook mij is het niet gelukt om de redactie van Cobouw en Ag warm te krijgen voor deze RSS-feeds: ze begrijpen het nut er niet van.
  VillaMedia.nl gelukkig wel, en die heeft de feeds van hun site dan ook gelinkt.
  Een rss-feed beschouw ik in feit eals een veredelde link, zolang die niet zoveel informatie bevat, dat het nut om de eigenlijke site te bezoeken wegvalt.

  Verder is het kwestie van fatsoen wat je met een feed doet. Als die in eerste instantie linkt naar een site van de jezelf is dat niet netjes.
  Wel overweeg ik als onderste item in een feed die ik zelf heb gemaakt te melden dat de feed door mij is gemaakt, en dat ik het tegen betaling graag voor anderen doe.

  Hoe scrapen jullie hier eigelijk een feed bij elkaar? Ik doe het met php-scripting

  geplaatst op
 • Waar blijft het hergebruik door traditionele uitgevers van content die zijn geld al in een andere uitgave opgebracht heeft? Het ligt zó voor de hand en toch zie je het zo weinig. Een RSS-feed is zo'n beetje uitgevonden om informatie over één onderwerp, te vinden op verschillende sites (in dit geval van dezelfde uitgever), over het voetlicht te brengen. Een uitstekende manier voor upselling lijkt me.

  geplaatst op
 • Als dit onderwerp jullie interesseert, zal deze pagina jullie ook wel interesseren:

  http://www.iusmentis.com/auteursrecht/hyperlinks/

  Daar staat een uitgebreide tekst ivm wat er nu kan en niet kan en tot waar de huidige wetten reiken (met voorbeelden en de argumenten etc.)

  Een aanrader!

  geplaatst op
 • Daar zal ik dan eens gaan kijken.

  geplaatst op
 • Cobouw weet volgens mij prima wat rss feeds zijn. Ze bieden het niet gratis aan maar verkopen het via Cobouwnieuws op maat (http://cobouw.project.nl/uploads/files/Cobouwnieuws_op_maat1.pdf).
  Hoe zit het dan met de rechtmatigheid van gescrapete rssfeeds?

  geplaatst op
 • Hi there, You have done an excellent job. I'll definitely digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.