Online video niet meer weg te denken uit de marketingstrategie

8 maart 2022, 14:00

Online Video Monitor 2021: kwaliteit is belangrijker dan ooit

Online video krijgt een steeds prominentere rol in de marketingstrategie en -plannen van organisaties. En dat is niet gek, aangezien we sinds COVID-19 steeds meer remote werken en er meer mogelijk is met video. Dit blijkt ook uit de jaarlijkse Online Video Monitor (OVM) die Quadia met MarketResponse en Marketingfacts organiseert: 72 procent van de marketeers verwacht dat video een steeds belangrijkere en grotere rol zal innemen in hun digitale strategie.

Deze verwachting is ook te zien in het toegenomen gebruik van online video. Zes op de zeven marketeers die deelnamen aan het onderzoek maakte in 2021 gebruik van online video. Bijna de helft (48%) van de respondenten zegt het vaak te doen en 40 procent denkt zelfs dat het over vijf jaar de primaire manier van communicatie gaat zijn.

Vraag: Heb je of jouw organisatie wel eens online video ingezet?

“Dit gaat een steeds belangrijkere/grotere rol innemen. Gepersonaliseerde video zal steeds belangrijker worden en steeds beter afgestemd worden op de kijker.”

Doelstellingen niet weg te denken

Nu marketeers steeds meer gebruikmaken van online video, zijn doelstellingen onlosmakelijk verbonden met de marketingstrategie. Waar de meerderheid (55%) van de marketeers in 2020 al concretere goals opstelde voor online video, is dat percentage in 2021 nog eens gestegen naar 65 procent. Vijf jaar geleden was dit nog slechts 44 procent. Deze stijgende lijn illustreert dat marketeers steeds beter nadenken over de inzet van online video en de resultaten die het medium moet leveren.

Hoe zijn de doelstellingen voor de video’s dan verdeeld? Online video wordt net zoals voorgaande jaren voor verschillende doeleinden ingezet. Advertenties maken na een dip in 2020 een kleine comeback: 61 procent van de marketeers gebruikt video hiervoor. E-commerce (37%) is qua inzet de grootste stijger, e-learning (36%) blijft gelijk, vergeleken met 2020. Marketeers zetten online video alleen minder in voor interne communicatie: die inzet gaat van 38 procent in 2020 naar 36 procent voor het afgelopen jaar.

Vraag: Waarvoor heb jij (of jouw organisatie) online video ingezet?

“We hebben door corona meer video ingezet omdat de salesmedewerkers minder op bezoek kunnen bij klanten. Nieuwe klanten aantrekken is lastig door de huidige situatie waardoor video een goede aanvulling biedt”, aldus een van de respondenten.

Social video het populairst

De ondervraagden zien social video, net als vorig jaar, als een van de best groeiende vormen van online video. Marketeers hebben social video’s ongeveer 13 keer ingezet de afgelopen twee jaar. Branded content (10 keer), gevolgd door webinars (ruim 7 keer) en gepersonaliseerde video’s (meer dan 5 keer) volgen. Deze laatste twee vormen groeien in populariteit.

In de komende drie jaar verwachten marketeers (logischerwijs) dan ook het meest gebruik te maken van social video (42%), gevolgd door e-learning (39%), gepersonaliseerde video’s (39%), instructievideo’s (39%) en online commercials (39%).

Vraag: In hoeverre verwacht je in de komende drie jaar gebruik te maken van:

Tevreden over videoprojecten

Bij het maken van online video’s letten marketeers het meest op de kwaliteit van de content. Bijna tweederde (61%) van de marketeers geeft dit aan. Onder kwaliteit verstaan we de technologie achter online video, de inhoud (goede ‘show’) en de mate van hulp bij het opzetten van een live event/video. Minder marketeers letten op de betrouwbaarheid van de technologie (35%), de mogelijkheden tot creëren van betrokkenheid (32%) en de mogelijkheid om data op te halen en te analyseren (28%).

Vraag: Hieronder staan een aantal zaken waar je op kan letten bij het maken van online video. Geef aan in welke volgorde je let op de volgende onderwerpen:

Marketeers zijn, net als vorig jaar, erg blij met de kwaliteit van het laatste videoproject. Driekwart geeft aan (zeer) tevreden te zijn hierover. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Verder is het percentage marketeers dat aangeeft (zeer) ontevreden te zijn weer wat afgenomen. Dit percentage ligt nu ongeveer op hetzelfde niveau als in 2019.

Flexibiliteit is key

We moeten ons steeds flexibeler opstellen in een samenleving waar situaties continu veranderen: maatregelen komen en gaan, mensen werken op kantoor of juist veel vanuit huis. We zien ook dat er steeds meer mogelijk is. Waar we voorheen alleen fysieke evenementen organiseerden, zien we steeds vaker een wisselwerking tussen fysiek en online – hybride – events en genieten we van de voordelen dat het brengt. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar webinars en hybride events blijft groeien en de verwachting is dat dit ook blijft na de pandemie.

“Ik denk dat online video steeds belangrijker wordt. De klant wil bewegend beeld zien en video is de beste tool om de klant te voorzien van inspiratie”, aldus een van de respondenten.”

Valkuilen worden nog niet gezien

We leggen de online videobranche al negen jaar onder de loep met dit benchmarkonderzoek. De resultaten van dit jaar benadrukken de trend die we al jaren zien: online video wordt steeds belangrijker. Het valt ons op dat marketeers de voordelen van het medium goed in lijken te schatten, maar de valkuilen nog niet altijd zien. Zo verwachten wij dat compliance met betrekking tot de veiligheid van je platforms en de manier waarop je data vastlegt alleen maar belangrijker wordt. Die focus zien we nog niet bij alle marketing- en communicatieprofessionals.

Daarnaast is de vraag naar gepersonaliseerde video’s ook gestegen. Dit is een mooie manier om direct in contact te komen met je klanten of andere specifieke doelgroepen. Maar dit lukt nog lang niet altijd. Vaak hebben bedrijven net te weinig data of is hun data niet up-to-date genoeg om dit soort video’s in elkaar te zetten. Gepersonaliseerde content trekt de aandacht, voelt oprecht en converteert beter, maar het blijft toekomstmuziek zolang organisaties hun data niet op orde hebben.

Zoals afgesproken: onder de deelnemers van het onderzoek hebben we een GoPro Hero 9 verloot. De winnaar daarvan is Nick de Boer. Gefeliciteerd!

Frank Schröder
Marketing & Communications bij Quadia

Frank heeft een voorliefde voor marketing en geschiedenis. In zijn huidige functie is hij verantwoordelijk voor de marketing & communicatie van EMG NL en Quadia .

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!