Online video case: kan je een YouTube hit succesvol kopiëren?

5 september 2014, 10:30

We kennen allemaal wel een grappige YouTube video van een bekend merk. Zo’n YouTube hit willen we als marketing professionals allemaal wel, want het doet wonderen voor je merkbeleving en naamsbekendheid. Maar een origineel idee bedenken, dat is knap lastig. Kan je niet een bestaande YouTube hit kopiëren? Geldt het gezegde “Beter goed gejat, dan slecht bedacht.” ook voor YouTube? Nou, we hebben een leuke test case voor je.

Het voorbeeld uit de V.S.

Een van de bekendste YouTube hits is de commercial van Dollar Shave Club. Het bedrijf biedt een maandelijks abonnement voor scheermesjes. Om naamsbekendheid te realiseren bedachten ze een grappige commercial met de CEO in de hoofdrol. En dat werd een hit. De YouTube video vloog de social media langs en binnen 48 uur had Dollar Shave Club 12.000 nieuwe klanten. In de eerste 3 maanden na lancering werd de commercial 4,75 miljoen keer bekeken. Een bereik waar menig huishoudnaam dik tevreden mee is. Niet gek voor een investering van slechts 4.500 dollar.

Wat maakt Dollar Shave Club commercial een hit?

De commercial van Dollar Shave Club houdt dingen simpel door sterke copywriting. In de introductie zegt Michael:

“For a dollar a month we send you quality raisors right to your door”.

IJzersterk. Met slechts 14 woorden(!) legt hij uit wat Dollar Shave Club is en wat de voordelen voor de klant zijn. Geen speld tussen te krijgen. En het blijft lekker simpel.

Bijvoorbeeld, Michael zet de concurrentie in slechts 4 zinnen weg als duur en overbodig.

“And do you like spending $20 a month on brandname raisors? $19 dollars go to Roger Federer…

Do you think your raisor needs a fibrating handle, a backscratcher, a flashlight and 10 blades? Stop paying for shave tech you don’t need.”

De presentatie van CEO, Michael Dublin is daarnaast erg goed. Zijn nonchalante, over-zelfverzekerde houding geeft de online video een sterke eigen identiteit en creëert een duidelijk imago: kleine, brutale start-up dat de grote jongens te slim af is.

Tenslotte wordt de online video extra aanstekelijk door humor te gebruiken. Het verhaal wordt enorm aangedikt en visueel grappig uitgebeeld. Dit maakt de commercial leuk om naar te kijken. Het knappe is dat Dollar Shave Club precies weet welke humor goed past bij hun merk. De droge, over the top humor past perfect bij een jonge start-up.

De Nederlandse kopie

Diks Autoverhuur is een Nederlands autoverhuurbedrijf in Amsterdam. Eind augustus publiceerde zij een commercial. En de parallellen met de Dollar Shave Club zijn duidelijk.

Ook bij Diks Autoverhuur presenteert het gezicht van het bedrijf de commercial, in dit geval de jongste generatie. De presentatie van de zonen geeft Diks Autoverhuur een sterke identiteit en zet het imago neer van een leuk familiebedrijf. Ook hier heeft de presentatie een nonchalante zelfverzekerdheid. En net als de Dollar Shave Club heeft de commercial van Diks Autoverhuur sterke copywriting dat het verhaal doodeenvoudig neerzet en direct zegt waar het op staat.

De humor is over the top en wordt grappig uitgebeeld. Als kijker beland je van de ene over the top situatie in de ander. Deze situaties versterken het verhaal en maken de commercial aanstekelijk om naar de kijken. De copywriter maakt veel woordspelingen met de bedrijfsnaam en de typisch blauwe kleur van de auto’s. Twee voorbeeldjes:

“Bij Diks kom je nooit voor niks. Dankzij onze grote, lokale voorraad hebben we altijd wat je zoekt.”

“We zien graag meer blauw op staat. Maar bij ons betaal je je nooit blauw aan service. We tanken de auto af en autowassen, ook geen probleem.”

Een kanttekening bij de humor is dat het soms nogal seksistisch is. Je loopt daarmee het risico dat een gedeelte van de doelgroep dat niet kan waarderen en je een tegengesteld effect krijgt. Natuurlijk, de titel “Chicks love Diks” vergroot de kans op een viral, maar roept ook veel negatieve reacties op. Persoonlijk denk ik dat de commercial de seksistische teksten niet nodig heeft.

Kan je een YouTube hit succesvol kopiëren?

Oké, de commercial van Diks Autoverhuur lijkt een kopie van Dollar Shave Club. Maakt dat uit? Ik vind van niet. Ondanks dat op dezelfde ingrediënten wordt teruggegrepen geeft Diks Autoverhuur er zijn eigen invulling aan en heeft de online video een eigen merkbeleving. Het werkt op de lachspieren en zet de boodschap overtuigend neer. En het resultaat? In de eerste 14 dagen werd de YouTube video ruim 100.000 keer bekeken. Niet gek, voor een lokaal bedrijf. Dus, kan je een YouTube hit succesvol te kopiëren? Yep, dat kan.

Koen van der Donk
Specialist Online Video Marketing bij Playforward

Samen met zijn tweelingbroer speelde hij als tiener in de bekende Kameleon films. Film maken heeft hem daarna niet meer los gelaten. Na zijn studie Bedrijfskunde met Cum laude af te ronden, startten hij samen met zijn broer in 2010 het bedrijf Playforward: specialist in online video. Recent lanceren ze hun tweede bedrijf Animators: specialist in creatieve animaties. Koen ondersteunt opdrachtgevers na oplevering van hun video of animatie met succesvolle online publicatie op website en social media.

Categorie

3 Reacties

  Sannevs

  Ik vind deze commercial van Diks helemaal geweldig! Met 360.000 views op Youtube & Dumpert lijkt mij het een zeer geslaagd filmpje. Jammer dat elk stukje tekst positief en het eindigt met een bittere nasmaak! Behoor je zelf toevallig tot de 65+ generatie?


  6 september 2014 om 06:08
  koen@playforward.nl

  Hi Sanne,

  Zoals je uit mijn artikel opmaakt vind ik de online video van Diks ook erg sterk.

  Persoonlijk heb ik niets tegen de seksistische teksten. In mijn artikel leg ik gewoonweg uit dat het vanuit marketing oogpunt een risico is, omdat een gedeelte van de doelgroep het niet kan waarderen. Diks heeft er voor gekozen dat risico voor lief te nemen en dat is prima. Het zou niet mijn keuze zijn, want ik vind de online video al sterk genoeg en denk dat het zonder de sesksistische grappen net zo’n succes zou zijn.

  Bedankt voor je reactie.


  6 september 2014 om 09:42
  Said

  Am I reading this post right? You wrote this at 11:24 last night after you woke up at 5am and ran a half maaothrn!!!! I know you took a nap, but still . No naps for me but I was in bed by about 7:30pm last night. Haha. You had an awesome race Tammy!!! So fun running with you. We totally shouldve wore costumes . perhaps we should plan now for the Rock and Roll Marathon! I love the pic with all the larabars you stole it was like buffet! I will say though that the Safari Park could have provided better snacks for the runners and better directing of traffic out of the park! Anyway, congrats on an amazing race! It was both our 3rd half and a PR


  9 juli 2015 om 09:04

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!