Online Tuesday #35: De auto als connected device - het verslag

Online Tuesday #35: De auto als connected device - het verslag

How time flies when you're having fun... Inmiddels is het alweer 3 weken geleden dat de vorige editie van Online Tuesday over connected cars plaatsvond. En volgende week is alweer de volgende editie, over datavisualisatie (om 12 uur opent de tweede ronde van de inschrijving!). Maar goed, ik was jullie nog een beeldverslag van de avond verschuldigd. Hierbij de presentaties, video's en foto's!

De auto, van toen naar ooit

Huib Stad is al langere tijd werkzaam in de autoindustrie, o.a. bij Kia en Fiat. Tegenwoordig adviseert hij bedrijven in de automotive branche over de toepassing van internet. Die adviezen hebben vooral betrekking op de marketing en verkoop van auto's en aanverwante producten en diensten. Maar in zijn verhaal op OT stond hij vooral stil bij de toepassing van internettechnologie in de auto zelf. Hij nam ons mee vanaf de eerste auto's (horseless carriages) naar de nieuwste concepten als zelfrijdende busjes ter grootte van een MINI.

De rol van verzekeraars

Johan van den Neste is als marketingmanager o.a. verantwoordelijk voor de autoverzekeringen. Hij gaf een frisse kijk op connected driving. Want wat is nog de rol van autoverzekeraars als straks alle auto's zelfsturend zijn en er geen ongelukken meer zijn? Johan liet zien dat het gebruik van internettechnologie in de auto's vooralsnog juist een toename in het aantal ongelukken teweegbrengt. Verder ging hij in op de verschillende verwachtingen van auto's bij 40-plussers en 20-ers en de weerstand die er vooralsnog bestaat als verzekeraars meetgegevens uit auto's willen gebruiken voor bijv. lagere premies.

Connected taxi's

Uber timmert vanuit San Francisco lekker aan de weg. Ook in Amsterdam groeit de taxiservice flink. Niek van Leeuwen, 'Uber-baas' in Nederland, vertelde over de totstandkoming van de dienst, zowel in de VS als in Amsterdam. De belangrijkste learning was misschien nog wel dat de connectedness bij Uber bestaat uit niet meer dan een iPhone. Het is immers voor een belangrijk deel belangrijk dat de gebruiker van de auto connected is en pas op de tweede plaats de auto zelf.

Video

Onderstaand vind je de integrale videoregistratie van de avond. Voor het gemak een kleine index:

  • Introductie Bram Koster (uh, ik dus): vanaf 13:40
  • Presentatie Huib Stad: vanaf 19:00
  • Presentatie Johan van den Neste: vanaf 45:10
  • Presentatie Niek van Leeuwen: vanaf 1:04: 28

Foto's

Laisa Vermeij maakte wederom de foto's van deze avond. Je vindt ze op de Facebookpagina van Online Tuesday!


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.