Omnichannel in de Praktijk

5 november 2014, 09:29

Tijdens een bijeenkomst van Toshiba over de kansen en bedreigingen van omnichannel kwam een mooi voorbeeld voorbij.

Een klant die een huishoudelijk apparaat wil kopen, fotografeert in de winkel het artikel. Om even de prijs te checken. Die was bij een concurrerende winkel lager, maar hij zag ook op die prijsvergelijkingssite dat de winkel waar hij was een “laagste prijs garantie” gaf. Hij ging dus met het artikel en de site op zijn iPhone naar de kassa. Hij liet de caissière het artikel en de prijs op het schermpje zien en de laagste prijs belofte. “Mijnheer, die laagste prijs garantie geldt alleen voor on-line aankopen …” De klant begreep dat niet. Hij was toch in de winkel van die formule, had het artikel zelf gepakt en wilde het ook zelf meenemen, dus het hoefde ook niet bezorgd te worden … De caissière was onvermurwbaar. “Mijnheer, zo zijn de regels …”

De bedrijfsleider, die afgekomen was op de inmiddels lange wachtrij bij de kassa, mengde zich in het gesprek door te zeggen, “dat in de filialen de laagste prijsgarantie ook geldt, maar dan voor prijzen in andere winkels binnen een straal van 1,5 km …”

“Dus”, zei de klant, “u raadt mij nu aan om de concurrentie te bezoeken en te checken of ik hier inderdaad niet teveel moet gaan betalen”. “Ja” antwoordde de bedrijfsleider, “en als u kunt aantonen dat het artikel in die andere winkel goedkoper is, dan betaalt u ook bij ons die lagere …”

“Maar” voegde de bedrijfsleider er nog aan toe, omdat hij zich realiseerde, dat zijn argumentatie toch wel heel “bijzonder” was, “als u nu naar huis gaat en via internet dit artikel bestelt en ons als afhaalfiliaal vermeldt, dan krijgt u natuurlijk wel die korting … en dan houden wij dit artikel even voor u apart …”

Lastig hè, zo’n nieuwe realiteit … vrij apart:-)

Reclamestrateeg, schrijver, spreker en dagvoorzitter, partner Brand and Business Architects, Frankrijkliefhebber

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!