Olaf Koens (Correspondent): “Ik blijf niet lang meer in Rusland, ik ben aan het afronden.”

Olaf Koens (Correspondent): “Ik blijf niet lang meer in Rusland, ik ben aan het afronden.”

Na tien jaar te hebben gewerkt als correspondent in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie vindt journalist Olaf Koens het tijd voor een nieuwe uitdaging.

"Ik blijf niet lang meer in Rusland, ik ben aan het afronden", vertelt hij op 7 Ditches TV. "Ook al heb ik een band met Rusland, je moet niet te lang willen blijven", weet hij. "Ik voel dat ik moet gaan, ook al kan ik nog zoveel doen."

Koens zegt daarom dat hij nog dit jaar vertrekt. "Dat kan naar elke plek behalve Rusland zijn", antwoordt hij op de vraag waarheen.

In 2014 werd hij door vaksite Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar, mede door zijn verslaggeving over rampvlucht MH17. De prijs won hij naar eigen zeggen "vanwege het jaar."

En ook al werkt Koens in conflictgebieden, hij neemt 'ingecalculeerde risico’s'. "Ik spreek de taal, ken het gebied en weet waar er geschoten wordt", aldus de correspondent. "Ik houd ontzettend van mijn werk. Maar ik zou er niet dood voor willen gaan."

Leuk land

Rusland is volgens Koens tegenwoordig overal herrie aan het schoppen. "Voor het conflict met Oekraïne was het best een leuk land", vindt hij. "Uiteindelijk voert het Westen geen oorlog tegen Rusland, maar andersom is dat wel zo."

En dat komt volgens de journalist mede doordat de Russen terug willen naar de tijd van de Sovjet Unie - toen de angst en ontzag voor het land regeerden.

"Ik heb me altijd afgevraagd hoe de Duitsers zomaar achter Hitler zijn aangelopen, maar in Rusland heb ik geleerd hoe goed propaganda werkt. Het Westen is altijd de vijand, ook op sociale media."


DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Het Westen is altijd de vijand - Ook op sociale media . . . . .
    En in onze media is er natuurlijk wel een eerlijk en neutraal beeld, die zowel de Russische als Amerikaanse ideeen volop respecteert. Laat me niet lachen.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.