• Mobile
  wordt gesponsord door

.nl viert 20ste verjaardag met publieksactie

.nl viert 20ste verjaardag met publieksactie
,

Dinsdag 25 april a.s. is het precies twintig jaar geleden dat de eerste .nl-domeinnaam werd geregistreerd.  Vanaf aanstaande maandag is er een speciale jubileumwebsite beschikbaar: http://www.20jaar.nl. Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag krijgen de eerste 500 registranten die op 25 april 20 jaar worden 20 euro korting op hun domeinnaam aangeboden door de SIDN.

De eerste Nederlandse internetdomeinnaam dat werd geregistreerd was overigens cwi.nl. Hiermee schreef Nederland wereldgeschiedenis: het was namelijk het eerste geregistreerde landendomein ter wereld.

Piet Beertema (http://www.godfatherof.nl) registreerde in 1986 namens het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) als eerste ter wereld een ‘landen top level domein’ (zoals .nl, .be, .de en .it). Momenteel zijn er in Nederland bijna 1,9 miljoen .nl-internetadressen vastgelegd bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). In slechts twee andere landen zijn er meer landendomeinnamen geregistreerd: in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk.

SIDN
Tussen 1986 en 1996 registreerde Piet Beertema de domeinnamen nog zelf. De regels voor het aanvragen van een domein waren in die beginperiode zeer streng. Zo was het alleen voorbehouden aan organisaties, die er bovendien maar één mochten claimen. De angst dat domeinnamen ‘op’ zouden raken, was groot. Vandaag de dag geldt een veel liberaler beleid en zijn domeinnamen door iedereen aan te vragen. De toenemende groei van het aantal .nl-domeinnamen en het grote belang van .nl leidde in 1996 tot de oprichting van SIDN op initiatief van Boudewijn Nederkoorn, directeur van SURFnet, Ted Lindgreen, directeur van Nlnet en Piet Beertema. SIDN was een van de eerste officiële organisaties ter wereld die de uitgifte van landendomeinnamen regelt.

Internationaal
Nederland loopt internationaal gezien voorop waar het gaat om internettoepassingen. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld het hoogste aantal domeinnamen per 100 inwoners, namelijk 12. De markt is in de loop van de jaren steeds professioneler geworden. Dit geldt ook voor alle zaken die verband houden met .nl. Van uitgifte en registratie, wereldwijd, tot juridische aspecten en debatten over toekomstig beleid met betrekking tot .nl-domeinnamen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • Dat laatste: "van uitgifte en registratie" in combinatie met het woord "professioneler", vind ik wel een beetje 'typisch'. Zo soepel gaat het registreren van domeinnamen niet en heb ik liever een systeem als DNS.be heeft (maar dan volledig realtime, zoals .com).

  Jochem

  geplaatst op
 • Ik neem aan dat je het vervelend vindt om een SIDN registratiecontract te moeten faxen? Voor de rest is het realtime. In principe is het zo dat als je een domein aanvraagt en het systeem erachter is goed geautomatiseerd, dan kun je binnen 1 uur beschikken over de nl domeinnaam. De bottleneck ligt eerder bij de provider dan bij de registrar.

  geplaatst op
 • Ik denk dat Jochem meer bedoeld dat de dienstverlening van SIDN de laatste tijd nou niet echt optimaal is geweest. Sterker nog: de laatste tijd zijn er enorm veel problemen geweest, met bijv. de whois, de bereikbaar en de mogelijkheden van het registratiesysteem. Op de een of andere manier krijg ik geen feestelijk gevoel bij dit 20-jarig-bestaans-feestje...

  geplaatst op
 • De whois is inderdaad voor niet registrars slecht bereikbaar of enorm traag. De mogelijkheden van het registratiesysteem zijn inderdaad outdated, maar er komt een nieuwe aan die medio juni live gaat. Ik denk echter dat het 20 jarige bestaan van de .nl extensie los gezien moet worden van het bedrijf.

  Verder moet ik als SIDN deelnemer bekennen nooit problemen te hebben ondervonden. De reactie is altijd soepel en snel, nooit storingen bij aanvragen, dus ... alleen de functionaliteit is niet echt handig. Maar ja, dat hebben we dan zelf er wel bij geprogrammeerd...

  geplaatst op
 • Natuurlijk kun je de ontbrekende functionaliteit zelf toevoegen, maar dat dat nodig is lijkt me geen goede zaak. De afgelopen tijd zijn niet voor niets acties als de Deelnemerspetitie geweest. Of kijk voor de gein is bij de WhoisMonitor die realtime de dienstverlening van SIDN in kaart brengt. Niet echt om vrolijk van te worden... Er zijn duidelijk een flink aantal dingen niet op orde daar, waar ík helaas wel regelmatig problemen door heb. Misschien komt daar m'n bijgevoel dan vandaan ;)

  geplaatst op
 • Je hebt helemaal gelijk. Het is echt wachten op DRS4 en dan hopen dat het beter wordt.

  geplaatst op
 • Dat gedoe met die faxen, Nederland is met Italie geloof ik nog 1 van de laatste landen in Europa met faxen. Vooral het uitleggen van een naamswijziging en een domeinverhuizing in 1 keer is lastig... :

  - stap 1: domein verhuizen met een verhuisformulier, ondersteund door een registratiecontract, getekend door de oude eigenaar.

  - stap 2: domeineigenaar wijzigen met een domeinnaamhouderwijzigingsformulier, gepaard met een registratiecontract, getekend door de nieuwe eigenaar....

  Juridisch allemaal heel correct, maar o zo omslachtig.

  geplaatst op
 • Neem van mij maar aan dat elk land wel zijn rarigheden kent... zeker de landen waar nog restricties gelden.

  geplaatst op
 • Die Beertema kan voor een geek best aardig fotograferen.

  geplaatst op
 • Ik lijk de enige te zijn die het niet snapt, dus het is vast een domme vraag, maar hoe kun je 20 euro korting krijgen op een domeinregistratie? Ik betaal 6 euro per jaar voor een .nl...

  geplaatst op
 • Goed punt Simon, ik betaal ook beduidend minder dan 20 euro voor een domeinnaam dus ik ben benieuwd op welk bedrag die korting wordt gegeven!?

  geplaatst op
 • @Ric: Ik doel hier op het feit dat voor heel veel extenties de domeinnamen ook realtime 'live' gaan. Voor .nl domeinen moet je nog altijd wachten tot de volgende morgen, voordat het domein ook daadwerkelijk gebruikt kan worden (de registratie is inderdaad, gelukkig, realtime). Voor klanten is het vervelend dat ze moeten wachten, terwijl wij voor andere extenties kunnen aangeven dat ze binnen een kwartier aan de gang kunnen.

  En inderdaad, ook die contracten zijn onzin. Alles is digitaal, maar toch moet ik een analoog lijntje hebben om wat formulieren te faxen.

  En de whois enkel slecht bereikbaar voor niet-deelnemers? Ik kan me nog menig keer herinneren dat ze boel ook voor deelnemers belachelijk traag was, of er volledig uit lag.

  geplaatst op
 • @Jochem. .hu duurt een maand om te registreren, .ro idemdito. .de valt niet te registreren als je nameservers niet goed staan ingesteld, .fr idemdito en ga zo maar door.... dus, nl valt mee. Maar het kan altijd beter, dus laten we hopen dat het met de nieuwe versie straks sneller en soepeler gaat.

  geplaatst op
 • Inderaad, 20 euro korting op wat? De registratiekosten zijn 90 eurocent per kwartaal en eenmalig 50 cent voor de registratie.

  @Ric: Je aanvraag kan inderdaad wel snel verwerkt worden, maar het nieuwe domein komt pas de volgende morgen om zeven uur in de zonefile (terwijl je met een .com en consorten doorgaans binnen een uur daadwerkelijk live bent). Op zondag moeten de servers van SIDN rusten en vindt er helemaal geen update van de zonefile plaats.

  geplaatst op
 • Van 20jaar.nl (wel een leuke url overigens):

  Je betaalt in eerste instantie de kosten van de domeinnaam zelf, waarna SIDN 20 Euro terugstort op je rekening.

  Ik kan niet anders dan dit heel letterlijk nemen en concluderen dat je dus gewoon 20 euro teruggestort krijgt, ongeacht het prijskaartje van je domein. Iedereen die vandaag 20 wordt: vandaag een nutteloos domeintje registreren voor 6 euro en je maakt een winst van 14 euro. :)

  Beetje rare actie dus eigenlijk, het is sowieso al geen korting. Nou ja, hopen dat ze over 5 of 10 jaar wat meer inspiratie hebben voor een leuke actie...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.