Netwerk van webcamera’s tegen terrorisme

9 mei 2003, 05:36

Oud dotcommer Jay Walker, mede-oprichter van Priceline wil een netwerk van webcamera’s inzetten in de strijd tegen het terrorisme.

De camera’s, die voorzien zijn van infraroodsensoren, zullen worden gericht op gebouwen of installaties die van belang zijn voor de nationale veiligheid. Met behulp van speciale software kunnen de beelden worden geanalyseerd en kan via internet tijdig tegen indringers worden gewaarschuwd.

US HomeGuard heeft Walker al zo’n 1 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling gekost. Het plan van Walker voorziet in online toezicht op onder meer elektriciteitscentrales, luchthavens en waterreservoirs. Hij kwam op het idee omdat hij zich op 11 september 2001 in New York bevond, op enkele kilometers afstand van het World Trade Center.

De webcamera’s die aan het netwerk komen te hangen, geven verdachte beelden door aan computers die de beelden onmiddellijk kunnen analyseren. In dertig seconden kan alarm worden geslagen. Een deel van de beelden zal echter door mensen beoordeeld moeten worden. Walker wil hiervoor spotters inhuren, mensen die tegen een kleine vergoeding (8 tot 10 dollar per uur) de camerabeelden willen bekijken.

Het idee mag dan erg ambitieus zijn, Jay Walker is niet de eerste de beste. In 1997 richtte hij het dotcombedrijf Priceline op, waar consumenten kunnen bieden op vliegtickets en vakanties. De onderneming ging eind jaren negentig naar de beurs en Walker werd miljardair. Een soortgelijk bedrijf WebHouse werd evenwel een mislukking omdat de aanbieders, waaronder supermarkten en benzineverkopers, hun prijzen niet wilden verlagen. Sindsdien concentreert Walker zich weer op de activiteiten van het uitvinderbedrijf Walker Digital.

Walker wil met US Homeguard geen geld verdienen. Hij hoopt het idee aan Amerikaanse overheid te verkopen voor het symbolische bedrag van 1 dollar. Die zou het netwerk dan wel moeten financieren. De voormalige luchtmachtgeneraal Charles Boyd heeft al positief gereageerd op het initiatief. Boyd was directeur van de Hart-Rudman National Security Commission, die acht maanden voor 11 september 2001 al waarschuwde voor terroristische aanslagen.

Bron: Emerce 9 mei 2003

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!