Nedstat veruit het populairst onder bedrijven

Nedstat veruit het populairst onder bedrijven
, Dimmle
@andersfloor

Nedstat veruit het populairst onder bedrijvenIn het licht van de lancering van Google Analytics, het gratis webstatistiekenpakket van Google, heeft eBase onderzoek gedaan naar de statistieken-pakketten die momenteel worden gebruikt voor Nederlandse bedrijven. Maar liefst 50,6% van de bedrijven die gebruik maakten van een externe methode om hun sitebezoek te meten, gebruik hierbij van een oplossing van Nedstat. 62% van de websites maken in het geheel geen gebruik van een externe teller.

eBase verrichtte het onderzoek naar aanleiding van de introductie van Google Analytics. Met het gratis beschikbaar stellen van dit webstatistiekensysteem wil Google zijn banden met website-eigenaren aanhalen. Volgens analisten zou Google daarmee de webstatistiekenmarkt op zijn kop gaan zetten. Zo daalde het aandeel van concurrent WebSideStory op de dag van de bekendmaking met bijna 10%.

Volgens de inventarisatie, uitgevoerd onder 360 websites, worden bij 38% van de bedrijfswebsites in Nederland gebruik gemaakt externe webstatistiekenpakketten. Van deze groep maakt 42 procent gebruik van de Sitestat-meetmethode van Nedstat. Van hetzelfde bedrijf gebruikt bovendien 8,6% het Nedstat Pro-systeem. Doubleclick’s Spotlight technologie en de systemen van OneStat en Webtrends zitten daar in populariteit net boven.

Gebruik webstatistieken onder Nederlandse bedrijfs-websites

Bron: persbericht eBase


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Anders, kan je meer inzicht geven in de 360 bedrijfswebsites ? Zijn het AEX-bedrijven, MKB, eenmanszaken?

  geplaatst op
 • Interessant overzicht Anders, zeker met het oog op Emerce Update Webanalytics. Komt er nog een aanvullend rapport waarin, zoals Arnoud ook vraagt, een opsplitsing naar type bedrijf/website?

  geplaatst op
 • Het betreft de sites die geïndexeerd zijn door eBase. Het gaat dan met name sites van bedrijven uit het midden- en grootbedrijf, en dan om diverse type websites (actiesites, corporate sites, informerende sites etc).

  Een uitsplitsing naar type website, branche of bedrijf zou kunnen, maar de hoeveelheid data is daar in statistisch opzicht te klein voor. Met 38% van de sites die een teller bevat heb je het over 137 websites. Ga je dat verder uitsplitsen dan is het statistisch niet meer verantwoord. Ik heb bijvoorbeeld gekeken naar de corporate sites (bv. Akzo Nobel, Heineken), maar dan is de populatie te klein om er zinnige resultaten uit te krijgen. Volgend jaar wil ik dit wel (zinvol) uit kunnen diepen.

  geplaatst op
 • Ik twijfel of deze gegevens kloppen, ik zie bij Bling Bling campagne dat ze doubleclick gebruikten op de ebase site maar er is toch ook echt met OneStat gemeten...met 360 sites is dit meteen alweer verschil.

  geplaatst op
 • Verder staat dat Webtrends koers met 10% gezakt is, dit moet volgens mij websidestory / hitbox zijn. Best grove fout in persbericht. Webtrends is net zoals OneStat een private company en dus niet genoteerd aan de beurs.

  geplaatst op
 • @Niels
  Volgens mij ben jij abuis met je opmerking. Overal staat websidestory.

  Over het onderzoek.
  Ik maak me een beetje zorgen over de aanpak. Het onderzoek zou een inventarisatie zijn. Wat is dat? Verder ben ik benieuwd naar de betrouwbaarheid van de data. Is er gebeld, gespidered, naar de sourcecode van de homepage gekeken?

  Kan ik deze gegevens generaliseren naar de situatie in Nederland? Grappig genoeg komen er best aardige cijfers uit als je het extrapoleert.

  Er zijn in Nederland bijna 1.000.000 bedrijven (bron KvK 2005) http://www.kvk.nl/artikel/artikel.asp?artikelID=46702

  4.900 daarvan behoren tot de sector midden en grootbedrijf. Laten we even optimistisch doen en zeggen dat ongeveer 4.000 van deze bedrijven een website hebben. En dan stellen we ook nog even voor het gemak dat ze 1,25 webuiting per bedrijf hebben. Dan komen we op 5.000 websites.

  Als we daar de Ebase cijfers tegenoverstellen dan zou 38% van deze websites gemeten worden. Dan komen we op 1900. 42% daarvan zou Sitestat hebben geimplementeerd: dat is 798. Grappig getal. Zou dat kloppen? Het lijkt me wat hoog maar het is geen absurde uitkomst. Inclusief overheidswebsites haalt Nedstat dat wel. Of hoor ik nu mensen heel hard lachen aan de Dalsteindreef?

  geplaatst op
 • Waarom niet even een rondje bellen met de leveranciers in Nederland?

  geplaatst op
 • Hallo Daniel, dit staat in het persbericht dus volgens mij bedoelt men Webtrends ipv Websidestory. "Het aandeel van concurrent Webtrends daalde op de dag van de bekendmaking dan ook met bijna 10%."

  geplaatst op
 • @Niels: Misschien is het persbericht dan gewijzigd want ik kan het niet vinden.

  @Marco
  Ik ben benieuwd of ze dat vertellen.

  Verder mis ik Moniforce. Ik kan zo al 8 grote bedrijven noemen waar die tool draait. Bij een groep van 360 hadden ze er zeker tussen moeten zitten. Zou dat de categorie 'overig' zijn in het onderzoek.

  geplaatst op
 • @Daniel - in eerste instantie stond er Webtrends. Dat was inderdaad een slordige fout.

  Wat betreft de methode: er is "handmatig" naar de broncode van de sites gekeken. Op die manier worden ook afwijkende codes (zoals bv. de Sitestat-integratie op de Allerhande-site) meegenomen. Indien op de homepage geen meetmethode was opgenomen of indien deze een frameset betrof, is dieper in de site gekeken.

  Het meetmoment is natuurlijk een momentopname. Het kan zijn dat op de blingbling-site voorheen met Onestat is gemeten, ik kan daarvan momenteel geen tekenen van vinden. Het kan echter ook zijn dat op andere sites waar nu met Onestat wordt gemeten, voorheen met bv. Hitbox gemeten werd.

  Of de cijfers te extrapoleren zijn durf ik niet te zeggen maar ik zou er voorzichtigheid mee betrachten. Het is zo dat FMCG-bedrijven als Sara Lee, Unilever en Heineken vrij goed vertegenwoordigd zijn in eBase, omdat zij met grote regelmaat nieuwe sites lanceren. Ook verzekeraars zijn goed vertegenwoordigd, maar bedrijven uit bv. de technische hoek weer minder.

  Wat wel duidelijk is, is dat Nedstat onder het Nederlandse bedrijfsleven stukken meer gebruikt wordt dan concurrerende tellers.

  Onder "overig" bevindt zich geen Moniforce. Deze categorie betreft onder meer NOAH (Reddion), Intellitracker en RealTracker.

  geplaatst op
 • @Anders
  Als je handmatig naar de websites kijkt dan kun je moeilijk een representatief onderzoek doen. Je mist dan namelijk alle organisaties die wel meten maar dit niet met tagging doen. Je mist op die manier veel grote Webtrends klanten want die gebruiken vaak nog logs.

  Je mist ook alle grote Moniforce klanten want die gebruiken de sniffer oplossing. In dat geval wordt er gemeten met een apparaat dat tussen de webserver en de buitenwereld staat en alle activiteiten snift.

  Het lijkt me dat je voortaan voorzichtiger moet zijn met persberichten als je niet zeker weet of je de conclusies kan generaliseren naar de hele Nederlandse markt. Je belooft iets in je bericht 'Nederlandse Bedrijfswebsites' dat je niet waar maakt. Je kan jouw conclusies hooguit generaliseren naar de entries in de Ebase database.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.