Nederlandse ICT groeit weer

11 maart 2003, 06:57

De Nederlandse ICT-sector groeit weer en is daarmee definitief door het dal heen. Dat blijkt uit twee vlak na elkaar verschenen onderzoeken over de sector, zegt Wim Bens, directeur van ICT-kenniscentrum Media Plaza in Utrecht in een vooruitblik.

De groei zal dit jaar minstens 2% bedragen en de komende jaren duidelijk aanhouden. Zo neemt alleen al het uitbesteden van computerdiensten dit jaar toe met minstens 15%.

De twee onderzoeken waarom het volgens Bens gaat zijn het jaarlijkse ICT-marktoverzicht van het internationale ICT-onderzoeksbureau IDC in Amsterdam, twee weken terug gepubliceerd. Bovendien de jaarlijkse ICT-marktmonitor van de belangenorganisatie Nederland-ICT, uitgevoerd door de bureau Heliview in Breda en vandaag verschenen.

Bens benadrukt dat niet alle problemen in de sector hiermee opgelost zijn maar dat de omslag in de sector niet alleen dit jaar geldt. Beide onderzoeken zien uitdrukkelijk ook voor de komende jaren een voortgezette, aanvankelijk bescheiden groei. Bens vindt dat de berichtgeving hierover opmerkelijk voorzichtig is, ‘alsof mensen het niet durven geloven, terwijl het nu toch echt uit twee aparte hoeken komt’.

Volgens bureau IDC groeit de ICT-markt dit jaar met 2%, na een krimp van 3,5% vorig jaar. Nederland-ICT en Heliview verwachten dit jaar een groei van 3%. Beide rapporten zijn het erover eens dat vooral ICT-diensten dit jaar sterk verder groeien zoals vorig jaar al zichtbaar werd. Het gaat met name om het uitbesteden van computerbeheer, het zogenaamde ‘outsourcen’. Die groei zal dit jaar tussen 15 en 20% kunnen liggen.

Ook de telecomsector blijft groeien, terwijl naar sommige softwaresoorten een snel stijgende vraag bestaat, zoals programma’s voor videobewerking, waarvan de markt volgens Bens binnen een jaar al vier keer zo groot is. Dat komt doordat mensen steeds meer digitale video gebruiken en via een snelle internetverbinding willen versturen. Structureler vindt Bens de 22% gestegen productie van halfgeleiders in de wereld, die gebruikt worden voor het samenstellen van microchips. Dit cijfer werd vorige week bekendgemaakt.

‘We moeten opassen dat we niet door wat voor omstandigheden dan ook blijven hangen in een negatief beeld. Juist nu is het belangrijk open te staan voor re?le positieve ontwikkelingen, vooral in een sector als de ICT. Want de positie van ICT in de maatschappij is daarvoor te bepalend,’ aldus Bens.

Bron:

http://www.persberichten.com/Detail.asp?id=12756

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!