Nederlandse gemeenten geven innovatie geen kans

22 april 2005, 10:38

De Verening voor Nederlandse Gemeenten lapt de aanbevelingen van onze overheid aan haar laars, en koopt gewoon verouderde software voor 260.000 nieuwe desktop computers.

De gemeenten voeren blijkbaar een actief innovatieremmend beleid, en verkiezen het uit 2001 stammende Windows XP en het nog veel l?nger niet doorontwikkelde Internet Explorer boven hun veel innovatievere concurrenten. En het is dan ook helemaal niet raar dat Nederland al jarenlang achterloopt in ICT.

Carl Mangold
Video Advertising & Content Producer bij Carl Mangold

Carl Mangold produceert video advertising en -content voor online marketing, van concept tot en met oplevering. Én realiseert en optimaliseert het bereik ervan, op basis van in overleg gedefinieerde KPI's. “People around the world are now watching 1.000.000.000 hours of Youtube’s incredible content every single day!” (Cristos Goodrow, Youtube) “We move towards a world where video is at the heart of all our services” (Mark Zuckerberg, 27 juli 2016) “Video is where all of media is headed right now. There is no more valuable piece of property or entity then video in the world of media at all.” (Casey Neistat, 6 sept. 2016)

Categorie
Tags

9 Reacties

    Roel

    Het is toch een hele logische keuze, meneer de Mac gebruiker (je ziet aan de Google link dat je een Safari-gebruiker bent ;). Want:

    a. Software is maar 1 onderdeeltje van een migratie naar een ander OS, en vermoedelijk is er geen budget om systeembeheerders en gebruikers om te scholen naar OS X of Linux.

    b. De bestaande hardware bij gemeenten is afgestemd op Windows.

    c. Windows XP is de laatste officiele release van Microsoft.

    Bovendien is er, afgezien van misschien Linspire oprichter Michael Robertson, geen professionele lobby(ist) die Linux ook echt zou kunnen aanprijzen bij de VNG. Tsja, en als Apple zelf ook niet daadkrachtig genoeg is bij dit soort deals kun je maanden van tevoren zien aankomen waarvoor de Nederlandse gemeenten gaan kiezen.

    Als Linux-gebruiker had ik graag gezien dat ze een van de Linuxdistributies hadden gekozen. Met OpenOffice 2 in aantocht is er nu echt een volwaardig alternatief voor MS Office gekomen. En qua beveiliging is het natuurlijk ook een stuk makkelijker. Al zul je, zoals ik eerder opmerkte, wel systeembeheerders moeten hebben die daar mee om kunnen gaan.


    22 april 2005 om 11:50
    mangold

    @Roel: Het is een logische keuze voor mensen die innovatie geen risico en/of investering waard vinden. Mensen die Nederland graag eens als voorloper zouden zien vinden de keuze juist heel ónlogisch.


    22 april 2005 om 12:04
    Roel

    De vraag is dan natuurlijk waarom de VNG toch voor XP gekozen heeft. En ik denk dat ik daarop de meest logische antwoorden al gaf in mijn vorige reactie.

    Daarnaast vraag ik me persoonlijk af wat jij bedoelt met innovatie en voorlopen?


    22 april 2005 om 12:39
    Patrick Vollebregt

    Dat Windows XP verouderd is omdat het uit 2001 stamt is natuurlijk een beetje raar om te zeggen. Er komen namelijk nog steeds updates voor uit, welke het platform up-to-date houden.

    Daarbij verkopen ze tenminste niet hetzelfde product steeds weer opnieuw, zoals ik vind dat Apple doet met hun Mac OS X. Apple is namelijk genoodzaakt om zelf veel software te ontwikkelen om het platform interessant te houden. Zo zul je zien dat veel nieuwe features die in een nieuwe Mac OS X versie zitten te maken hebben met software die bij het OS worden geleverd, en slechts weinig met het OS zelf.


    22 april 2005 om 15:19
    mangold

    @Roel: Innovatie is het verbeteren en/of vernieuwen van bestaande systemen. En concurrentie is daarvan de belangrijkste aanjager.

    Microsoft is een bedrijf dat heel erg goed is in het kapot concurreren van nieuwe initiatieven: ze kopiëren ’t concept, maken het ‘Windows only’ en gooien het onder de kostprijs de markt op. Met als gevolg dat de innovator het loodje legt, en de consument met daarna nooit meer verder ontwikkelde software opgescheept is.

    @Patrick: Er komen voor Windows XP inderdaad elke maand pleistertjes uit, om weer wat gaten te dichten. Maar om dit innovatie te noemen? Dat gaat me een beetje te ver.

    Apple’s OS X bestaat uit twee delen: de bijzonder betrouwbare en professionele Unix kern, en de prachtige, gebruikersvriendelijke grafische interface die daar bovenop ligt. En omdat die Unix kern al behoorlijk uitontwikkeld is, zit de meeste innovatie inderdaad in de gebruikersinterface en de bij het OS geleverde ‘gereedschappen’. Maar dat vind ik helemaal niet vervelend 😉

    Ik ben bijzonder blij met Apple, maar vindt daarom nog niet automatisch dat iedereen maar op Apple moet overstappen. De wereld is namelijk het meeste gebaat met een ruime diversiteit aan OS-sen. Want hoe meer concurrentie, hoe meer innovatie en vreugd.


    22 april 2005 om 19:44
    EJ

    Helaas klopt geen van bovenstaande argumenten of speculaties. Wanneer VNG (en vele overheden en koepels) adviseert inzake ICT laat het zich adviseren door GemNet. En GemNet is gebaat bij conservatie, gezien de aard van haar dienstverlening. Zo gaat de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie), RDW en NGR over dit streng beveiligde netwerk, en biedt GemNet (=VNG) gemeente’s aanvullende diensten.

    Overigens is innovatie voor deze groep helemaal geen criterium, zoals je je kunt voorstellen.

    Ik zie ook geen verband Carl tussen het ‘achterlopen’ van Nederland in ICT en de gemeentelijke desktop.


    22 april 2005 om 20:38
    Roel

    > @Roel: Innovatie is het verbeteren en/of vernieuwen van bestaande

    > systemen. En concurrentie is daarvan de belangrijkste aanjager.

    Bedankt voor de definitie. Ik had het woordenboek nog niet gevonden. 😉 Volgens de Van Dale is het echter:

    in·no·va·tie (de ~ (v.), ~s)

    1 invoering van iets nieuws

    > Microsoft is een bedrijf dat heel erg goed is in het kapot concurreren van

    > nieuwe initiatieven: ze kopiëren ’t concept, maken het ‘Windows only’ en

    > gooien het onder de kostprijs de markt op. Met als gevolg dat de

    > innovator het loodje legt, en de consument met daarna nooit meer

    > verder ontwikkelde software opgescheept is.

    Even kijken hoor: volgens jou is concurrentie de belangrijkste aanjager van innovatie. Maar Microsoft, dat gewoon als marktpartij meeconcurreert, betekent altijd het einde van innovatie? Beetje tegenstrijdig, lijkt me. Of is het de uitzondering die de regel bevestigt? 🙂

    EJ’s schets van de setting waarin dit besluit is genomen verduidelijkt veel, vind ik. En ik sluit me weer aan bij wat hij in de laatste zin opmerkt.


    23 april 2005 om 08:15
    mangold

    @EJ: De overheid heeft – naast haar bestaande taken – natuurlijk ook een voorbeeldfunctie. En je kunt aan München zien hoe sterk deze de wereld beïnvloedt.

    Daarnaast beïnvloedt VNG’s keuze natuurlijk de gemeentelijke economiën. Bij Microsoft gaat je geld immers op aan software, terwijl je bij Linux alleen betaalt voor installatie en configuratie. En daarmee kies je dus feitelijk tussen het sturen van geld naar Amerika en het investeren in je eigen ICT-ers.

    Tot slot vind ik je stelling dat de VNG ‘gezien de aard van de onderneming’ gebaat zou zijn bij conservatie nogal kort door de bocht. Kan je deze daarom eens toelichten?

    @Roel: Aan de ontwikkeling van Internet Explorer kan je zien wat ik bedoel: Tijdens de ‘browseroorlog’ jaagde een stevige concurrentie de innovatie flink aan. Maar zodra Netscape het loodje legde, stopte Microsoft met het doorontwikkelen van haar browser. Vervolgens blijkt FireFox weer ineens wat marktaandeel weg te snoepen, en wat gebeurt er? Juist: Microsoft wordt wakker, en investeert weer wat in aan haar Internet Explorer.

    Met andere woorden: concurrente = innovatie, geen concurrentie = stilstand.


    23 april 2005 om 10:42
    EJ

    @Carl: GemNet is verantwoordelijk voor het borgen van veilige transacties. Zij vinden dat dit met meer succes is te realiseren met ‘mainstream’ en vertrouwde ict. Ik begrijp dat wel. Overigens vind ik dat overheden geen voortrekkersrol hebben t.a.v. keuze besturingssysteem.

    Wél mbt tot zaken als beloning/prestatie. En ook in het bewaken van mijn privacygevoelige documenten als paspoort.

    Laat de overheid maar innovatief worden met beleid en maatregelen voor milieu, veiligheid en integratie wat mij betreft, dan doen ‘wij’ de rest wel voor een vet uurtarief 😉


    25 april 2005 om 14:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!