Meer dan 80% van de etalages wordt niet gezien door het winkelend publiek. Zij beschouwen het geëtaleerde als een ongewenst obstakel in de winkel die ze wél willen zien en in de etalage doen ze van alles behalve kijken.
Die ontluisterende bevindingen komen naar voren uit de studie ‘Schokkend Nieuws voor de Etalage’, die in opdracht van de Bond van Winkeliers is uitgevoerd door bureau WW&WO.
Lopen van winkel naar winkel, met elkaar praten of tegen de etalageruit plassen zijn de belangrijkste alternatieven voor het kijken naar de etalage zelf. Een ander opvallend, maar goed te verklaren resultaat, is het grote verschil tussen ge?taleerde producten in de etalage aan de buitenkant van de winkel en producten die in de winkel zelf staan. De etalages aan de buitenkant laten een zeer hoog doorloopgedrag zien (in de Kalverstraat meer dan 40%) en weten mensen maar moeilijk te binden aan de winkels. De kans om mensen te bereiken met etalages aan de buitenkant is dan relatief laag. Zeer mooi om te zien is het feit dat aantrekkelijke etalages en leuke product aanbiedingen in staat zijn mensen zeer goed aan de etalage te kluisteren.
In een eerste reactie op de resultaten zeggen de winkeliers: “Het is belangrijk dat de etalagebouwers deze data niet negeren, maar er daadwerkelijk iets mee gaan doen. Het toont overduidelijk aan dat er voor winkeliers veel te verdienen is, als ze veel bewuster met hun etalages omgaan”. Volgens professor Fluitje, die het onderzoek leidde, is het toch wel bijzonder dat de winkeliers per vierkante meter inkopen en doen alsof elke etalage ongeveer evenveel waard is. Fluitje: “Het is tijd dat de onroerend goed wereld zich meer als inhoudelijke expert en minder als makelaar gaat gedragen.”
Winkeliers steken de hand in eigen boezen. Zij zeggen dat ze aan de kwaliteit van de etalages meer aandacht en dus meer geld moeten besteden. Etaleurs steken de hand eveneens in eigen boezem. Zij zien in dat zij creatiever moeten zijn en vooral op een grappige manier.
Het winkelend publiek, dat tot nog toe niet om een reactie werd gevraagd, verklaarde aan dit weblog dat het allemaal net even anders in elkaar zit.
Door:
Michiel Pot (Brandstage)