Multiscope in de war?

3 oktober 2005, 11:22

Vanmorgen kreeg ik een persbericht van Multiscope over de uitbreiding van het bereiksmetingsysteem Visiscan.

Door de uitbreiding worden de maandelijkse bezoekcijfers van circa 500 Nederlandse websites ontsloten die voorheen niet beschikbaar waren. Daarnaast wordt vanaf nu ook een maandelijkse top 20 van Nederlandse weblogs gepubliceerd binnen Multiscope Visiscan.

Volgens Dutchcowboys ziet de top-20 van Nederlandse weblogs er als volgt uit (unieke bezoekers per maand via Molblog):

1. spaces.msn.com

2. geenstijl.nl (591.000)

3. frontpage.fok.nl

4. web-log.nl

5. radio.nl

6. flabber.nl (185.000)

7. bieslog.vpro.nl (129.000)

8. volkomenkut.com (129.000)

9. jaggle.nl

10. dutchcowboys.nl

11. hersenscheet.com

12. drijfzand.com

13. mijnkopthee.nl

14. retecool.com

15. badmutsen.nl

16. bicat.net

17. georginaverbaan.nl

18. janmarijnissen.nl

19. rickvanvelthuysen.nl

20. cobusnet.web-log.nl

Nu heb ik altijd een redelijk vertrouwen gehad in de Multiscope-cijfers maar die ben ik vandaag in een klap kwijt. Ten eerste worden appels met peren vergeleken. Weblognetwerken als web-log.nl worden in hetzelfde lijstje geplaatst als de individuele web-logs!? Een forum als fok.nl wordt wel meegenomen maar een forum als tweakers.nl niet!? En sinds wanneer is radio.nl een weblog? En daar waar web-log.nl volgens de meest recente STIR-cijfers nog op ca. 1,9 miljoen unieke bezoekers per maand zit, zou dit volgens Multiscope nog lager liggen dan de 591.000 unieke bezoekers per maand van Geenstijl!?

Uiteraard baal ik ook dat Marketingfacts niet in het lijstje staat en Dutchcowboys wel, maar gezien bovenstaande missers maak ik me daar niet echt druk over 😉

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

25 Reacties

  Michel

  Aha. Mijnkopthee.nl heeft dus meer unieke bezoekers dan retecool.com. Ik wist wel dat reet de hele dag zit te F5’en!


  3 oktober 2005 om 11:54
  media

  Ik vrees dat je gelijk hebt Anders. Cobusnet.web-log.nl staat hier in de top-20 terwijl het in de eigen metingen van web-log.nl niet eens in de top-50 staat. Met andere woorden, er zijn zeker nog 50 web-logs die meer bezoekers krijgen. Venturo, Mediakrant, TVFormats, Meisjevandeslijterij om er maar eens een paar te noemen.


  3 oktober 2005 om 11:59
  reet

  haha, dat multiscope toch


  3 oktober 2005 om 12:02
  Henry Hardcore

  Ik heb tenminste weer eens ouderwets gelachen.


  3 oktober 2005 om 12:16
  loket

  @ Anders: kleine correctie en verder ook niet relevant voor de discussie hier. STIR-panel is 4.000 groot. De 5.000 die jij noemt zijn van de Establishment Survey, één van de aanhangonderzoeken van STIR.


  3 oktober 2005 om 12:18
  Anders

  Excuus, mijn fout. Ik had inderdaad naar de Establishment Survey gekeken.

  Er is natuurlijk ook wel een verschil bedenk ik me: Met een populatie van 9,5 miljoen internetters staat 1 panellid bij STIR voor 2.400 internetters, bij Multiscope voor 6.300 internetters. STIR meet bovendien alleen de aangesloten domeinen waarbij het gaat om vele miljoenen pageviews per maand, terwijl Multiscope nu een lijst uitbrengt waarbij het gaat om de orde van grootte van een paar duizend pageviews per dag.

  Is dat vragen om problemen? Blijkbaar wel. Ik ben mijn colleges statistiek even kwijt, wellicht dat een wiskundig genie kan zeggen tot welke bezoekersaantallen een panel van 1500 op een populatie van 9,5 miljoen nog representatief zou kunnen zijn?


  3 oktober 2005 om 12:34
  loket

  op zich kan een panel van 1.500 representatief zijn als geheel. kijk je naar de losse titels dan is de grootte van zo’n titel in relatie tot het panel van belang. STIR staat geen titels toe die kleiner zijn dan 65.000 unieke browsers per maand. daaronder worden de waarnemingen onbetrouwbaar. pas als het panel naar 8.000 gaat (loop 2006/2007) kunnen de kleinere webistes toetreden met zo’n 33.000 unieke browsers per maand.


  3 oktober 2005 om 12:39
  Yuri

  “Weblognetwerken als web-log.nl worden in hetzelfde lijstje geplaatst als de individuele web-logs!? Een forum als fok.nl wordt wel meegenomen maar een forum als tweakers.nl niet!? En sinds wanneer is radio.nl een weblog?…”

  Ben het hier hemelaal mee eens. Appels met peren vergelijken. Daarnaast wordt dit onderzoek eigenlijk al geheel ontkracht door een simpele webstat/onestat tellers op de verschillende sites!


  3 oktober 2005 om 13:04
  Sipke

  Multiscope zit er wel vaker naast. Ik houd altijd bij hoe de vacaturesites en de kranten in de lijst staan. Daar zitten regelmatig onverklaarbaar grote schommelingen (in de orde van verdubbelingen en halveringen) in en ook zijn cijfers binnen categorieën soms anders dan in de top 100. Ik heb ze daar wel eens op aangesproken en krijg dan een verhaal over steekproef marges. Toen ik hen voorrekende dat de schommelingen significant waren hoorde ik niets meer.


  3 oktober 2005 om 13:28
  Klaas

  Interessante discussie waarbij metingen op basis van steekproeven achterhaald worden op basis van actuele metingen. Dit werpt ook een vraag op of je inderdaad internetbereiksonderzoek moet doen op basis van steekproeven of dat je er op de een of andere manier toch actuele bereiksmetingen in moet betrekken. Voor zover ik weet is dit ook een vraag geweet die de STIR heeft beziggehouden. Wellicht kan iemand antwoord geven op de vraag waarom er gekozen wordt voor deze methode? Wat mij betreft vrij kwetsbaar omdat elke site die zich benadeeld voelt in het STIR onderzoek zijn eigen metingen zal gebruiken om zijn gelijk te halen. Lastige situatie maar wel een interessante.


  3 oktober 2005 om 14:28
  Tobias

  Hm, zonder dit artikel nog gelezen te hebben zette ik vanmiddag ongeveer al dezelfde vraagtekens.

  Cobusnet.web-log.nl is overigens wél terug te vinden in de top 50, en wel op plaats 19. Ik geloof dat het gewoon een waardeloos onderzoek is.


  3 oktober 2005 om 15:11
  choco

  ik voel een wie heeft de grootste reloaded aankomen..


  3 oktober 2005 om 15:33
  loket

  een voordeel van steekproeven is dat je op persoonsniveau een groot aantal kenmerken kan verzamelen. dat kan niet met ’tellers’. het tweede voordeel is dat je netto bereik over sites heen kan berekenen. ook de term unieke bezoekers krijgt een andere dimensie als je het over mensen hebt in plaats van machines of IP-adressen.

  ik (er)ken de tekortkomingen van een steekproefmeting, maar die wegen niet op tegen de nadelen van enkelvoudige metingen van alle losse sites. daar kan je als planner/adverteerder niet zoveel mee.


  3 oktober 2005 om 15:41
  hoxha

  Wat een goede lijst! Klopt als een bus.


  3 oktober 2005 om 15:54
  Remi

  In Rene’s lijstje staan we op 6 !

  Maar hadden we ook niet onze twijfels over Alexa? 😉


  3 oktober 2005 om 16:39
  traffic4u

  Overigens wel gewaagd/gedurft van Multiscope, deze cijfers. Je kan op je vingers natellen dat je onderuit gehaald gaat worden. Wellicht is deze viral ook wel de bedoeling geweest. Kan niet echt een ander motief bedenken voor het uitgeven van een dergelijk persbericht over een wereld van de meest kritische mensen (lees webloggers) die er bestaan.


  3 oktober 2005 om 17:11
  Klaas

  @peter. Zouden dit soort steekproefmetingen dan niet gecorrigeerd kunnen worden door een (onafhankelijke) bereiksmeting op basis van werkelijke aantallen? De steekproef voor de demografische gegevens welke afgezet kan worden tegen een werkelijk gemeten bereikscijfer? Een combinatie van beiden lijkt me dit soort discussies de kop in te drukken. De meetbaarheid van interactieve media zal onherroepelijk voor dit soort discussies blijven zorgen als we te eenzijdig blijven meten en niet dit soort cijfers proberen te betrekken in een cijfer welke voor alle partijen bevredigend is.


  3 oktober 2005 om 18:21
  loket

  @Klaas: het is niet mijn gewoonte om te reageren op ‘anonieme’ commentatoren, maar het antwoord op jouw vraag kan wellicht interessant zijn in deze discussie.

  correcties op steekproefmetingen worden gedaan m.b.v. wegingen die onderdeel zijn van de extrapolaties naar het totaal van het universum. bij het STIR-onderzoek is de Establishment Survey een belangrijke graadmeter voor die wegingen en uberhaupt de samenstelling van het panel. het is een soort ijkonderzoek voor het panel. een meting als STIR of Multiscope is per definitie eenzijdig, of beter gesteld: uniform over de sites heen.

  pas als je overeenstemming hebt over de wijze van meten, wegen en extrapoleren is er sprake van een algemeen geaccepteerd meetinstrument. die acceptatie komt niet vanuit de initiatiefnemers van een onderzoek, maar vanuit de gebruikers van de data. blijkbaar is daar vandaag iets mis gegeaan, gezien de discussie hier en op andere plekken.


  3 oktober 2005 om 19:06
  Remi

  Ik hoop dat je gelijk hebt Marco!


  3 oktober 2005 om 20:21
  Bas

  Tja, er zijn duidelijk een paar fouten gemaakt door weblognetwerken en weblogs te vergelijken. Echter zijn er niet heel veel hele betrouwbare bereiksmetingen op het internet. STIR en Visiescan zijn zo ongeveer de enige twee serieuze in Nederland, waarbij ik vrees dat Visiescan de plank hier wel een beetje mis slaat.


  4 oktober 2005 om 02:47
  Anders

  En waar is punt.nl trouwens in dit overzicht? Ik ken hun exacte cijfers niet maar met tienduizenden weblogs zullen ze ongetwijfeld een uniek bereik van vele honderdduizenden hebben. Als netwerk weliswaar, maar goed, dat is spaces.msn en web-log ook in het genoemde rijtje.


  4 oktober 2005 om 11:41
  Attu

  Is een weblog uit Nederland alleen een weblog uit Nederland als het ook in het Nederlands geschreven wordt of niet? Want dan ken ik er ook nog wel een paar…


  5 oktober 2005 om 05:59
  dennis013

  hehehe

  @attu

  Jaaa!


  5 oktober 2005 om 09:35
  bicat

  Even inhakend op Anders Floor:

  Nedstat is inmiddels (lag al langer in de planning) verbannen. Awstats laat andere resultaten zien.


  5 oktober 2005 om 11:03
  Brenley

  These pinwheel cookies are gorgeous! I did the swap too, and even though I’m not really into making cookies (besides the super classic chocolate chip cookie), I really loved mailing cookies and receiving thleeky!men recently posted:


  12 juli 2016 om 06:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!