Mobiele broker BUX: beleggen is een must have

1 december 2020, 14:00

Interview met Nick Bortot, CEO en oprichter van de beleggingsapp

Beleggen was vroeger iets voor de happy few, maar omdat je vandaag de dag vrijwel geen rente meer op je spaargeld ontvangt, wordt het steeds interessanter voor een grotere groep mensen. “Mensen vinden beleggen vaak moeilijk, spannend, risicovol en eng en wij proberen met een fijne app en lage tarieven, soms zelfs gratis, mensen helpen beleggen zo makkelijk mogelijk te maken”, aldus Nick Bortot, CEO en oprichter van BUX.

BUX begon zes jaar geleden met een speculatie-app onder de naam BUX X. In de app kon je eenvoudig in een vorm van opties handelen. Twee jaar terug werd daar een nieuwe app naast gezet waarmee je echte aandelen koopt: BUX ZERO. Je handelt zonder commissie wanneer je wacht op de zero order die aan het eind van de dag wordt uitgevoerd. Wil je zelf invloed hebben op het moment van aan- of verkoop dan betaal je een euro per transactie. Nick Bortot: “Dat is nog steeds vele malen goedkoper dan de traditionele brokers en banken. Wij verdienen ook geld op een marge van de wisselkoers. Dat geldt dus alleen voor de aankoop van aandelen buiten de euro. Dat zijn op dit moment de twee verdienmodellen. We komen volgend jaar met een abonnement en we hebben ook nog een paar andere potentiële modellen in de pijplijn zitten.”

Gebonden aan regels

BUX heeft inmiddels bijna drie miljoen gebruikers in negen verschillende Europese landen. De verdiensten per klant zijn lager dan bij de traditionele partijen, maar de app kan redelijk snel worden uitgerold in andere landen. Daarbij speelt vertrouwen een cruciale rol. “Een vertaling moet bijvoorbeeld echt 100 procent goed zijn. Daarvoor hebben we natives in dienst. Die vertalen en beoordelen of het ook cultureel gezien klopt. Maar aan de achterkant is Europa nog een lappendeken. De belastingen zijn anders, het onboarden is anders en betaalsystemen variëren per land. Aan de achterkant zit een motor, die hebben we in drie jaar gebouwd, en we hebben hem zo gebouwd dat we hem heel snel de grens over kunnen rollen. Daardoor kunnen we veel sneller uitrollen dan traditionele partijen.”

“Het gaat wel om geld van mensen waar ze hard voor hebben gewerkt”

BUX is net als alle andere financiële partijen gebonden aan de regels die de AFM heeft geformuleerd. “Dat kun je natuurlijk vervelend vinden en dat is ook niet altijd fijn, maar aan de andere kant het gaat bij beleggen heel erg om vertrouwen. Het is heel belangrijk dat het een level playing field is en dat ook alle beleggingsondernemers zich houden aan al die regels. Het gaat wel om geld van mensen waar ze hard voor hebben gewerkt. Dus ik ben helemaal niet tegen al die regels. Het heeft zelfs voordelen: het is een lastige markt om in te komen omdat je aan van alles moet voldoen. Het is niet zo dat je even een appje bouwt. Dat betekent ook dat het voor andere partijen lastig is om de markt te betreden. Het vormt een natuurlijke barrière, wat heel fijn is.”

BUX ZERO is veel serieuzer dan BUX X. “Bij de eerste app, BUX X, ging het om speculeren. Je zit bovenop op de beurs, het is leuk, het is spannend.

“Op koersbewegingen inspelen heeft niks met beleggen te maken, dat is speculeren”

Als er nieuws over het coronavaccin of de Amerikaanse verkiezingen is zie je direct wat er gebeurt. Maar dat is voor mensen echt een hobby. Het is spectaculair, maar op die koersbewegingen inspelen heeft niks met beleggen te maken. Dat is speculeren. Dat doe je als het goed is met niet al te veel geld. Voor een app die speculeren aanbiedt is vertrouwen wat minder belangrijk. Het gaat vaak maar om een paar 100 euro. Dat is wat anders wanneer het om 10.000 euro gaat.” BUX ZERO is mogelijk omdat de kosten om op de beurs te handelen de laatste jaren flink zijn gedaald.

Definitie van vertrouwen

Wat ook veranderd is: de definitie van vertrouwen. “Iemand van boven de 40 ziet vertrouwen als een net kantoor met een loper, maar een 20-jarige ziet vertrouwen als datgene wat zijn of haar vrienden ook doen. Daar zijn andere zaken opeens niet zo belangrijk. Dus daarmee wordt de community heel belangrijk. En als je nauw met je community in contact staat, dan hoor je veel sneller of er iets leeft of dat er iets niet goed gaat of wat beter kan.”

Vooralsnog lijkt het BUX voor de wind te gaan. “Beleggen is ook heel relevant. Met de lage spaarrentes en de pensioenstelsels die in heel veel landen niet houdbaar zijn door de vergrijzing. Heel veel mensen freelancen tegenwoordig. Dus mensen moeten zelf een vermogen proberen op te bouwen. Beleggen is één van de manieren waarop dat kan. Vroeger was beleggen iets voor de happy few en tegenwoordig is beleggen voor veel mensen een must have.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!