Misleiding bij partnerprogramma’s geldleners

23 juni 2005, 07:56

Frits Bom @ BecamDeelnemers aan de partnerprogramma’s waar DBS Bank (o.a. Lenen.nl, Postkrediet, Frisia en Becam) en andere verzekeraars mee samenwerken om leningen aan de man te brengen, bedienen zich van misleiding.

Consumenten worden gelokt met domeinnamen als wwwfrisia.com en wwwpostkrediet.nl, en worden voorgehouden dat ze geld kunnen lenen zonder BKR-toetsing. Door de samenwerking schenden de verzekeraars de Gedragscode Verzekeraars, waarin onder meer staat dat verzekeraars zich niet zullen bedienen van oneigenlijke verkoopmotieven en dat ze geen zaken doen met personen of bedrijven die zich daar wel mee inlaten.

De misstanden vinden plaats binnen het affiliate-programma’s van partijen als NetDirect en Testnet waarbij aangesloten webmasters leads genereren op no cure no pay-basis. Deze sitepartners blijken ver te gaan om hun centen binnen te sprokkelen.

Zo adverteren NetDirect-sitepartners Goedkoop-geld-lenen.com en financiele-vergelijker.nl via Google AdWords op de term “Lenen zonder BKR” – misleidend, want alle getoonde financiers maken wel degelijk gebruik van een BKR-toetsing. Ook via Google zelf zijn pagina’s van de betreffende partners te vinden waarin beweerd wordt dat zonder BKR-toetsing geleend kan worden.

Helemaal bont maakt een andere sitepartner het: met de domeinnamen wwwfrisia.com, wwwpostkrediet.nl en wwwbecam.nl (let op de ontbrekende punt na de “www”) lokt hij nietsvermoedende klanten naar zijn partnerprogramma. Ook hij gebruikt hierbij misleidende termen als “Oversluiten lening zonder BKR toetsing”. De houder van de domeinnamen blijkt niemand anders dan Marc de Kok, de persoon die een half jaar geleden onder meer in Kopspijkers jammerde hoe onrechtvaardig het wel niet was dat zijn site lolstoel.nl was verwijderd uit Google. Dezelfde De Kok exploiteert tevens de startpagina JouwStart, die hij gebruikt om mensen naar bovengenoemde nepsites te lokken. Ook Linksplaza.nl linkt naar de valse lenen-url’s.

Een Testnet-partner die vorige week op de url http://lening.lenzenvergelijking.nl/lening-zonder-bkr.php “Leningen zonder BKR” probeerde te slijten, is inmiddels offline.

De sitepartners in kwestie schenden met hun handelen de Algemene Voorwaarden van Netdirect, waarin staat dat zij zich zullen houden aan wettelijke bepalingen en regelgevingen. Door het niet naleven van de overeenkomst riskeren deze sitepartners een boete van 1000 euro per dag. Testnet hanteert geen specifieke voorwaarden voor partner-webmasters en is in zijn Algemene Voorwaarden (pdf) onduidelijk over dit soort praktijken.

Categorie
Tags

3 Reacties

  schief

  Gelukkig hebben die sites bijzonder weinig bezoek…


  23 juni 2005 om 08:21
  Terry

  Weinig bezoekers?

  Ik kan je verzekeren dat daar minstens 20 tot 30 mensen per dag op komen.


  23 juni 2005 om 08:24
  Terry

  ah oke 🙂

  niet gezien, mijn fout.

  ik weet dat veel typfout-domeinnamen als deze wel degelijk traffic scoren, dus vandaar mijn opmerking


  23 juni 2005 om 19:38

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!