Misleiding bij partnerprogramma’s geldleners

Misleiding bij partnerprogramma’s geldleners

Frits Bom @ BecamDeelnemers aan de partnerprogramma’s waar DBS Bank (o.a. Lenen.nl, Postkrediet, Frisia en Becam) en andere verzekeraars mee samenwerken om leningen aan de man te brengen, bedienen zich van misleiding.

Consumenten worden gelokt met domeinnamen als wwwfrisia.com en wwwpostkrediet.nl, en worden voorgehouden dat ze geld kunnen lenen zonder BKR-toetsing. Door de samenwerking schenden de verzekeraars de Gedragscode Verzekeraars, waarin onder meer staat dat verzekeraars zich niet zullen bedienen van oneigenlijke verkoopmotieven en dat ze geen zaken doen met personen of bedrijven die zich daar wel mee inlaten.

De misstanden vinden plaats binnen het affiliate-programma’s van partijen als NetDirect en Testnet waarbij aangesloten webmasters leads genereren op no cure no pay-basis. Deze sitepartners blijken ver te gaan om hun centen binnen te sprokkelen.

Zo adverteren NetDirect-sitepartners Goedkoop-geld-lenen.com en financiele-vergelijker.nl via Google AdWords op de term “Lenen zonder BKR” - misleidend, want alle getoonde financiers maken wel degelijk gebruik van een BKR-toetsing. Ook via Google zelf zijn pagina’s van de betreffende partners te vinden waarin beweerd wordt dat zonder BKR-toetsing geleend kan worden.

Helemaal bont maakt een andere sitepartner het: met de domeinnamen wwwfrisia.com, wwwpostkrediet.nl en wwwbecam.nl (let op de ontbrekende punt na de “www”) lokt hij nietsvermoedende klanten naar zijn partnerprogramma. Ook hij gebruikt hierbij misleidende termen als “Oversluiten lening zonder BKR toetsing”. De houder van de domeinnamen blijkt niemand anders dan Marc de Kok, de persoon die een half jaar geleden onder meer in Kopspijkers jammerde hoe onrechtvaardig het wel niet was dat zijn site lolstoel.nl was verwijderd uit Google. Dezelfde De Kok exploiteert tevens de startpagina JouwStart, die hij gebruikt om mensen naar bovengenoemde nepsites te lokken. Ook Linksplaza.nl linkt naar de valse lenen-url’s.

Een Testnet-partner die vorige week op de url http://lening.lenzenvergelijking.nl/lening-zonder-bkr.php “Leningen zonder BKR” probeerde te slijten, is inmiddels offline.

De sitepartners in kwestie schenden met hun handelen de Algemene Voorwaarden van Netdirect, waarin staat dat zij zich zullen houden aan wettelijke bepalingen en regelgevingen. Door het niet naleven van de overeenkomst riskeren deze sitepartners een boete van 1000 euro per dag. Testnet hanteert geen specifieke voorwaarden voor partner-webmasters en is in zijn Algemene Voorwaarden (pdf) onduidelijk over dit soort praktijken.


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.