Microsoft zet fors in op RSS

Microsoft zet fors in op RSS

Microsoft zet fors in op RSS

Gisteren werd het al aangekondigd, Microsoft zou tijdens Gnomedex 2005 in Seattle bekend maken hoe en wanneer Microsoft komt met RSS-ondersteuning in haar browser. Ik heb nog niet alle berichten hierover gelezen maar een interessante lijkt het interview met het RSS-team door Robert Scoble. Verder natuurlijk de websites van Longhorn en Microsoft-watch.

Een ding is duidelijk, Microsoft zet met zowel IE7 (medio deze zomer) en Longhorn (medio volgend jaar?) fors in op RSS!


DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Tweakers:

  "Microsoft heeft afgelopen vrijdag tijdens de Gnomedex 5.0-conferentie bekendgemaakt ondersteuning voor RSS- en Atom-feeds te willen integreren in Internet Explorer 7; deze browser zal beschikbaar komen voor Windows Longhorn en Windows XP met service pack 2. Het zal mogelijk worden om RSS- en Atom-feeds op te slaan in een zogenaamde Feed Store, waarvan de inhoud opgevraagd kan worden via API's, zodat feeds geïntegreerd kunnen worden in andere applicaties. Via de Feed Store is het bijvoorbeeld mogelijk om een feed in te voegen in de kalender van Microsoft Outlook. Verder zal Internet Explorer 7 ondersteuning krijgen om automatisch RSS- en Atom-feeds te ontdekken die bij websites horen. Deze functie zal het midden houden tussen Safari's mogelijkheden om RSS-feeds in de browser te lezen en de Live Bookmarks van Mozilla Firefox.

  Naast de bekendmaking van het feit dat RSS- en Atom-feeds ondersteund zullen worden, heeft het softwarebedrijf ook laten weten bezig te zijn met de ontwikkeling van een uitbreiding op de RSS 2.0-specificatie. Deze uitbreiding zou het mogelijk moeten maken om geordende lijsten via RSS te verspreiden. De ordening van berichten in een feed vindt op dit moment vooral plaats op basis van plaatsings- of wijzigingsdatum. Door hier extra mogelijkheden voor ordening aan toe te voegen, kan het verspreiden van bepaalde lijsten, zoals verlanglijstjes van online shops, eenvoudiger gemaakt worden. De uitbreiding zal worden vrijgegeven onder een Creative Commons-licentie. De eerste bètaversie van Internet Explorer 7, met feedondersteuning, staat gepland voor deze zomer en de feed-API's zullen in september tijdens de Professional Developers Conference worden gepresenteerd."

  geplaatst op
 • De video op Channel 9 is inderdaad de moeite waard. Vooral de demo's zijn verhelderend. Wel een paar punten die me opvallen:
  - Het is me niet helemaal duidelijk hoe IE omgaat met meerdere feeds in Autodiscovery. Stel dat je op de homepage 2 verschillende feeds hebt, welke pakt IE?
  - De Common Feed List van IE vind ik een uitstekende toevoeging op het OS! Businessmodellen van feedreaders zullen anders moeten worden lijkt me, maar dat is de uitdaging
  - IE houdt rekening met de update tijd die door de feed-owner is ingesteld! Dit in tegenstelling tot veel feedreaders die je de mogelijkheid geven om elke 5 minuten een feed te refreshen (en daar slecht mee om gaan)
  - Koppeling van enclsoure tag met andere apps. Geweldig! Ik zie de commerciele mogelijkheden wel liggen. De combinatie subscription-model en enclosures is sterk!
  - Het is me nog niet duidelijk of je de feeds ook in IE kunt lezen. Komt er een soort sidebar-feedreader in IE?
  - De opmerking "Het zijn geen feeds, het zijn lijsten" zorgt er voor dat je ineens heel anders naar de mogelijkheden gaat kijken. Eye-opener

  Zo wat eerste observaties. Op Frank-ly zal later een wat uitgebreider artikel verschijnen.

  geplaatst op
 • Erg interessant waaar MS mee bezig is!

  Frank, mbt meerdere feeds: in de video zeggen ze dat IE de eerste feed pakt, het maakt niet uit welk type (Atom, RSS, XML, etc).

  geplaatst op
 • Heb de video inmiddels ook in zijn geheel bekeken (pfff, bijna een uur staren naar zo'n schermpje valt niet mee). Zoals eerder voorspeld lijkt het dan nu inderdaad te gaan gebeuren!

  geplaatst op
 • Ik ben niet echt een enorme Microsoft fan, maar dit is toch wel errug oké. Vooral het idee om werkelijk álle soorten content (kalenders, presentaties, software updates, ...) via RSS te distribueren spreekt me erg aan!

  geplaatst op
 • @Vincent: Ja dat heb ik ook gezien. Maar waar het mij om gaat is zoiets als op deze pagina Daar staan 7 inhoudelijk verschillende feeds. Welke pakt IE7 dan als eerste? De bovenste? Dat is niet altijd je keuze wellicht...Mij is niet duidelijk hoe ze daar mee om gaan. Maar goed, het is een eerste presentatie van de nieuwe features. Wie weet wat nog meer komt.

  geplaatst op
 • Uitstekende samenvatting van Frank die zijn samenvatting afsluit met:

  "24 juni is de dag dat RSS verschoof van ubergeek-speeltje naar een abonneer- en updatemodel voor de massa. Met dank aan Microsoft. Nu is het aan ons, de ontwikkelaars, designers, marketeers om samen met klanten te gaan kijken naar de toekomstige mogelijkheden. Er breken mooie tijden aan!"

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.