Microsoft schakelt Flash uit

Microsoft schakelt Flash uit
, Daisycon

Eerder deze maand lanceerde Microsoft een update voor zijn Windows Internet Explorer 6. Op zich niet opmerkelijk maar wat mij opviel is dat Flash elementen soms niet meer werken. De update zorgt er voor dat de interacties binnen een Flash site standaard zijn gedeactiveerd. Denk daarbij aan bijvoorbeeld dropdown menu’s, banners (jawel!!) en andere grafische en interactieve rich media toeters en bellen. De surfer krijgt de animaties nog wel te zien maar als hij er erop wil reageren (bijvoorbeeld de mouse-over effecten) moet hij ze eerst activeren door er op te klikken. Dit betekent dat vele websites ineens niet meer werken, de leuke effecten uit Flash-banners het niet meer doen etc etc.

Via via kreeg ik te horen dat Microsoft deze update zo moest doen vanwege een verloren rechtzaak, maar de details daarvan heb ik nog niet kunnen achterhalen. Het lijkt me in ieder geval vrij dramatisch voor de grote advertentie campagnes.

Update: Gartner heeft ook al een rapport hierover.


Geplaatst in

DelenEr zijn 23 reacties op dit artikel

 • Goed artikel hierover op Naar Voren: www.naarvoren.nl/artikel/eolas/

  geplaatst op
 • In de IE7 Beta versie van Microsoft was dit inderdaad ook al zo.

  geplaatst op
 • Als ik het goed begrijp doen alle animaties doen het wel alleen voor de interactie moet je 2x klikken.

  En als ik me ook niet vergis staat op MSDN hoe je gelijk je flash actief kan maken :

  "To create Web pages that load interactive controls that respond immediately to user input, use Microsoft JScript to load controls from external script files. ...." En zie de script voorbeelden daar onder.

  Zie: http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/workshop/author/dhtml/overview/activating_activex.asp

  geplaatst op
 • Ik kreeg deze uitleg van de week van een collega:

  Het patent gaat om het meteen activeren van een active-x usercontrol.
  Een filmpje zonder interactie zal meteen afspelen, voor interactie is een muisklik nodig die het component inschakeld.
   
  oplossing:
  extern .js bestand (bijv. menu.js)
  [removed]('[flash object HTML code]');
   
  op plek van het menu de HTML code vervangen door
  <script language="JavaScript" type="text/javascript" src="menu.js"></script>
   
  en klaar is kees... Geen randjes, meteen geactiveerd.
  Dit werkt met alle <object> en <embed> dingen als filpjes, flash, enz..

  geplaatst op
 • En ik maar denken dat het aan mij lag, ik kon er ook al geen artikel over vinden. Blijkt de toegevoegde waarde van MarketingFacts maar weer :)

  geplaatst op
 • FlashObject en UFO zijn ook handige technieken om te gebruiken.

  geplaatst op
 • Deze zaak rondom het hele patent loopt ook al even, zie de berichten op Tweakers.net voor de geschiedenis hiervan:
  http://tweakers.net/search?DB=Nieuws&Cat1;=&Query=eolas&x=0&y=0

  geplaatst op
 • Ook op Digimedia: Nieuwe Explorer update beïnvloedt beleving Flash sites: http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=2981

  geplaatst op
 • Tsja ... en leuk voor de webdeveloper? Die mag zijn websites aanpassen maar mag je het ook je klanten doorrekenen?

  geplaatst op
 • Zie ook het Adobe Active Content Development Center: http://www.macromedia.com/devnet/activecontent

  Door inderdaad je Flash (of PDF, of REAL, of JAVA etc) object te definieren middels JavaScript ipv de EMBED tag is het probleem legaal te omzeilen.

  @rRijk: Microsoft had natuurlijk ook gewoon er voor kunnen kiezen de benodidge licentiekosten (512 miljoen dollar) aan EOLAS over te maken voor het gebruik van hun patent. Aan jou om te interpreteren waarom ze die optie niet gekozen hebben ;-)

  geplaatst op
 • Allemaal een kwestie van patentrechten van Eolas (zie b.v. http://www.computable.nl/nieuws.htm?id=868870) en niet willen betalen. (Of dat goed of slecht is laat ik in het midden. GIF-patent anyone?)
  Dit speelt helaas al flink wat jaar. Er was zelfs een stand-alone versie van IE6 in omloop waarin dit 'geactiveerd' was. Uitgebracht ter voorbeeld, maar wat ons developers indirect 'standalone-IE' heeft gebracht. :-)
  Helaas geldt hetzelfde patent ook voor andere browsers. Microsoft is echter de meest kapitaalkrachtige in deze en dus de eerste in de rij aangeklaagden.

  geplaatst op
 • Er zijn een paar maanden geleden ook berichten verschenen dat MS met een alternatief voor Flash bezig is. Dat ze nu een "reden" hebben om Flash minder "leuk" te maken komt ze dus misschien niet heel erg verkeerd uit, hoogstens een beetje te vroeg.

  geplaatst op
 • Hallo,

  Probeer mijn programma om de objecten in html-pagina's te activeren.

  Download: http://www.orontesprojects.com/activeobj/instobj.exe

  Versie 1.03 werkt met:

  * flash
  * shockwave
  * quicktime
  * realplayer
  * mediaplayer

  Voer de input & output directories in en klik op Convert. Object Activator doet al het werk voor U!

  Orontes

  geplaatst op
 • Object Activator werkt fantastisch...

  Mark

  geplaatst op
 • Object Activator geprobeerd, maar werkt helaas niet. De "geconverteerde" bestanden zijn ook niet veranderd dus wat het programma doet is mij een raadsel...

  Het lijkt ook te mooi om waar te zijn ;)

  geplaatst op
 • Object Activator werkt zonder problemen, Ruud. Als het programma bij u niet zou werken, kan u altijd contact opnemen via .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
  U wordt vrijwel onmiddellijk verder geholpen.

  Op dit ogenblik zijn er meer dan 15000 Object Activator gebruikers wereldwijd, waar het programma perfect functioneert. Ik zie niet in waarom het programma niet bij U zou werken...

  Groetjes,
  Mark

  geplaatst op
 • Ik heb Object Activator leren kennen via deze web-pagina.

  Ik heb het programma maandag geregistreerd, en ondertussen zijn al mijn websites geconverteerd. Object Activator heeft mij weken werk (en daardoor ook veel geld) bespaard. En dit laatste mogen jullie gerust, met mijn naam op jullie website zetten, Orontes!

  Lien De Mey

  geplaatst op
 • Het bericht van Ruud lijkt mij propaganda tegen Object Activator. Ik heb het programma al meer dan een maand in bezit, en het doet zijn werk fantastisch! Ook voor mij heeft deze oplossing heel wat tijd bespaard.

  Het programma is oa door SoftPedia getest, en heeft al verschillende awards ontvangen. Ik zie niet in dat men awards zou geven aan een programma dat niet functioneert.

  Dus Ruud, als het bij u niet werkt, en u zou het ook graag gebruiken - wat blijkt uit uw bericht - neem dan contact op met de ontwerpers. Zij zullen u verder helpen. Het stoort mij trouwens dat u door dergelijke berichten goed werkende programma's 'verdacht' maakt, en zo een goede oplossing onthoudt aan toekomstige gebruikers, die net als ik veel tijd kunnen besparen!

  Dervish D.

  geplaatst op
 • Ook bij mij geen enkel probleem met Object Activator: werkt fantastisch!

  geplaatst op
 • Ik heb ook bijzonder veel tijd bespaard door het gebruik van Object Activator. Dit programma doet zeer nauwkeurig waar het voor dient...

  Sabine

  geplaatst op
 • Object Activator? Schitterend programma! Heeft mij heel veel tijd en geld bespaard! Bovendien zeer goede support. Enkele specifieke aanpassingen voor mij, werden in minder dan 48u doorgevoerd. Bedankt, Orontes!

  geplaatst op
 • Object Activator: een aanrader voor elke webdesigner!

  Petra

  geplaatst op
 • jah mooi progje, alleen een probleem... krijg nu een stomme activeX bar te zien :( ook niet echt handig, iemand een oplossing??

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.