836 miljard dollar verdampt in Metaverse queeste Zuckerberg

Op 28 oktober 2021 jaar maakte Mark Zuckerberg de ommezwaai van Facebook naar Meta bekend. Vlak daarvoor was zijn bedrijf nog meer dan een triljard dollar waard.

8 november 2022, 11:00 2168 x gelezen

Nu, iets meer dan een jaar later is Meta’s marktwaarde tot 263 miljard dollar gedaald. In het realiseren van de volgende fase van het internet, de zogeheten Metaverse, is meer dan 836 miljard dollar verdampt. Met als direct gevolg dat volgens de Wall Street Journaal aanstaande woensdag een massaontslag binnen de gelederen van het bedrijf gaat plaatsvinden. Dat is sinds het bestaan van Facebook nog nooit eerder is voorgekomen.

De wereldwijd afnemende economische groei, de concurrentie van andere sociale media als TikTok en veranderingen in het het privacybeleid van Apple hebben een gapend gat in de marktwaarde van het bedrijf geslagen. Het is echter met name de toekomstvisie van oprichter Mark Zuckberg die investeerders een doorn in het oog is.

Ze hebben er geen vertrouwen in dat de metaverse op korte termijn wordt gerealiseerd. Hetgeen analistenbureau Gartner ook bevestigt. Volgens hun hypecycle van opkomende technologieen voor het jaar 2022 staat de metaverse nog in de kinderschoenen. Het bureau verwacht dat de metaverse op zijn vroegst pas over 10 jaar volwassen is.

Topman Mark Zuckerberg vraagt om geduld: ‘We zijn met iets historisch bezig.’ Het metaversum heeft tijd en ontzettend veel geld nodig om gebouwd te worden. Volgens Bloomberg is Zuckerberg voornemens om de komende tien jaar nog eens zo’n 250 miljard dollar in Meta Reality Labs te pompen. Het is een duizelingwekkend bedrag dat het Metaverse project op gelijke hoogte zet met het Amerikaanse Apollo Programma waardoor destijds de eerste mens over de maan kon wandelen: “One small step for man, one giant leap for mankind.”

De metaverse is Zuckerbergs moonshot. Kenners zijn het met hem eens, het 3D web inclusief het idee dat gebruikers delen van dit internet kunnen bezitten is de logische volgende fase van het internet. Hiervoor hoeven we alleen maar naar onderstaande grafiek te kijken. In zo’n 20+ jaar tijd heeft sociale media een compleet nieuwe economie gerealiseerd. De potentie van de metaverse is enorm.

Vraag is alleen of Zuckerberg’s Meta het centrum van de aankomende metaverse wordt of juist niet. Moedig is het wel. Welke andere CEO durft zijn bedrijf op zo’n manier op het spel te zetten?

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie

1 Reactie

    Dank voor je artikel.

    Je spreekt over een triljard
    Een triljard is gelijk aan 1.000.000.000.000.000.000.000, duizendmaal triljoen of 10 tot de macht 21.

    Volgens mij bedoel je een biljoen (in het Nederlands, duizend miljard)


    8 november 2022 om 16:02

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!