Met augmented reality zie je de toekomst – in 18 video’s #spon

13 maart 2017, 09:30

In mijn vorige artikel in deze reeks behandelde ik immersive video en kwam ik tot de conclusie dat deze video’s vaak nog niet heel immersive zijn. Deze keer neem ik je mee in de mogelijkheden van een andere technologie die ‘immersion‘ combineert met de realiteit om je heen: augmented reality. Wordt dat dé trend van 2017?

Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland met bekende merken als Centraal Beheer, Zilveren Kruis en Interpolis, wil altijd voorop lopen in onze digitaliserende wereld. Ook als het gaat om (online) marketing.

Daarom organiseert het – na het succes van vorig jaar – de Achmea Trendwords Challenge 2017. Marketingfacts verkent in een aantal artikelen enkele van de voorgeselecteerde trends. Deze keer: augmented reality.

Ben jij een echte #vooruitdenker? Kies dan jouw trends van 2017 en maak kans op een DJI Mavic Pro-drone!

Meer weten over jouw mogelijkheden als marketeer bij Achmea? Kijk dan op werkenbijachmea.nl!

Naar aanleiding van mijn conclusie in het vorige artikel dat immersive video niet immersive is, belandde ik op Twitter in een korte discussie over het feit dat er andere technieken zijn, die dat wél zijn, zoals virtual reality. En dat is in de meeste gevallen waar: werelden die computergegenereerd ofwel gerenderd zijn, geven meer mogelijkheden om binnen die werelden te navigeren.

Het aantal mogelijke perspectieven van waaruit je naar de wereld kunt kijken is in die gevallen immers oneindig, waardoor het mogelijk is zelf je positie te bepalen. Die mate van interactie maakt de beleving vaak meer ‘immersive‘ dan alleen de mogelijkheid om je heen te kijken, zoals bij immersive video. Dat principe is natuurlijk bekend vanuit de gaming-wereld, bijvoorbeeld in first-person shooters.

Maar vandaag gaan we een stapje terug ten opzichte van virtual reality. Of een stap verder, zo je wilt. Het is maar vanuit welk perspectief je het bekijkt…

Augmented reality

Vandaag gaan we namelijk kijken naar augmented reality, de techniek waarbij aan de werkelijkheid elementen worden toegevoegd. Het feit dat je met deze technologie in de realiteit blijft, zorgt er weliswaar voor dat deze minder immersive is, maar het biedt ook voordelen. Luister maar naar wat Apple-ceo Tim Cook hier in september vorig jaar over zie tegen ABC News.

Inderdaad, Cook heeft hogere commerciële verwachtingen van augmented reality. Maar dat andere punt dat hij aanhaalt, namelijk waaróm het meer zakelijke kansen biedt, is het belangrijkst. En dat is dat je AR menselijker is dan VR. Je kunt contact houden met de mensen om je heen én samen werken aan de ‘augmented‘ elementen.

En zelfs als je je wilt afsluiten van de buitenwereld, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, is het praktisch gezien niet zo heel handig om je helemaal af te sluiten, toont The Verge aan.

Goed, augmented reality dus. De manieren waarop je informatie en interactie als een laag over de echte wereld kunt leggen en de mogelijkheden die dat biedt, zijn schier eindeloos. Maar het projecteren van de additionele informatie vereist wel een scherm. Laten we eens kijken naar een aantal van de schermen die daarvoor gebruikt kunnen worden.

Layar

Even terug naar Tim Cook. Onlangs liet hij weten augmented reality eerder te zien als een essentieel onderdeel ván Apple-producten dan als een nieuw product an sich. Het is dan logisch te bedenken dat met name de mobiele telefoon een grote rol hierin kan spelen, aangezien dat het scherm is dat mensen het vaakst direct beschikbaar hebben.

En omdat dat zo’n logische gedachte is, zijn de voorbeelden legio. Herinner je je bijvoorbeeld het Nederlandse Layar nog? Deze video komt bijvoorbeeld uit 2009.

De ambitie in deze video is hoog: houd je telefoon omhoog en je ziet zo welke huizen te koop staan. Iets té hoog voor dat moment, zo bleek. Zo’n vijf jaar later, toen Layar overgenomen werd door Blippar, was de focus dan ook verschoven naar het tot leven brengen van printuitingen.

Maar ja, wie gaat nou de papieren krant lezen door het scherm van een mobiele telefoon? Precies. Je moet mensen dus overtuigen dat het zin heeft de smartphone ter hand te nemen – en zo nodig de benodigde app(s) te installeren. Het moet voor hen die ‘investering’ waard zijn.

Vanuit marketingdoeleinden kun je die meerwaarde op meerdere manieren bieden, zoals in amusementswaarde…

… of vanuit het praktische nut.

Pokémon GO

Het initiële idee van Layar, waarbij beelden op een omgeving worden geprojecteerd, is dankzij de technologische vooruitgang inmiddels een stuk realistischer (sic). Sterker nog, het kreeg vorig jaar een enorme boost dankzij de lancering van Pokémon GO. De pokémon die je in het spel moet vangen, worden geprojecteerd op je eigen omgeving.

Het enorme succes van het spel heeft veel mensen laten kennismaken met AR. Net als Layar, is daarbij het scherm van de smartphone je venster naar de ‘augmented’ wereld.

En? Wordt augmented reality het helemaal dit jaar? Kies de 3 trends die volgens jou het komend jaar het belangrijkst worden, dan win jij misschien ‘the greatest drone ever‘.

Google Tango

Een serieuzer initiatief dat uitgaat van die gedachte, is Google Tango. Net als Apple wil Google telefoons toerusten met geavanceerde mogelijkheden voor AR. Anders dan bij Pokémon GO worden elementen niet lukraak over de werkelijkheid geplakt. Tango scant de omgeving, modelleert daar een 3D-model van en kan vervolgens elementen daaraan toevoegen en zich laten aanpassen.

Inmiddels is het eerste voor Tango geschikte device op de markt gebracht, de Lenovo Phab 2 Pro. Bij een eerste test van het toestel blijken het nog de ‘early years‘ voor Tango, de potentie is echter duidelijk.

Van Google Glass naar Magic Leap

Je hoeft niet per se met je telefoon voor je gezicht de wereld door te stappen om AR te ervaren. Een natuurlijker beleving lijkt te zijn weggelegd bij het gebruik van een AR-bril. Er is dan immers geen bewuste actie nodig om een scherm in je zicht te brengen, dat scherm is er al.

Iedereen kent Google Glass nog wel. Het is geen echte AR-bril, omdat de informatie die de bril gaf niet over de werkelijkheid heen wordt geprojecteerd, maar er bestond de mogelijkheid extra informatie over je omgeving te ontvangen.

Een gevorderder variant van het principe betreft motorhelmen en skibrillen waarbij informatie wordt geprojecteerd op het glas, zoals snelheid, navigatie en inkomende telefoongesprekken en berichten.

Echt interessant wordt het met toepassingen als Magic Leap. Het geheimzinnige bedrijf verwierf bekendheid en aanzien dankzij onderstaande video van een vroege demo.

Helaas blijkt ook in augmented reality de reality anders dan gedacht. Eind vorig jaar achterhaalde The Information dat Magic Leap moeite heeft de beloften waar te maken. Productdemo’s bleken niet te kloppen en het verkleinen van de technologie dat die goed draagbaar wordt, bleek een uitdaging. Oprichter en ceo Rony Abovitz blijft echter optimistisch: “Stay tuned – the fun is just beginning” schreef hij als vooruitblik naar 2017.

Facebook en Oculus Rift

Ik had het al over Apple en Google, natuurlijk kan Facebook niet achterblijven. En omdat het een troef in handen heeft met de Oculus Rift, is het niet verwonderlijk dat Mark Zuckerberg eind vorig jaar de ambities op het gebied van augmented reality presenteerde.

Hololens

Maar de grootste verwachtingen leven er rond Microsofts Hololens (ook een kanshebber als trendword, overigens). Die augmented-realitybril weet veel mensen te overtuigen van de potentie van AR, ondanks vragen over het beperkte zichtveld en de gebruiksvriendelijkheid van de software. En zeg nou zelf, onderstaande video overtuigt zelfs zonder een Hololens op je neus.

Andere schermen

En ja, augmented reality kan ook z’n weg vinden naar andere schermen. Zo is er een eerste, voorzichtige prototype van een horloge met AR-functionaliteit.

En ook aardig is deze out-of-home-campagne van Uber in Zwitserland, waarbij zelfs geen eigen scherm nodig is.

Het voordeel van die laatste situatie is dat je als merk voor je marketing niet of nauwelijks afhankelijk bent van de beschikbaarheid van hard- en software bij de klant. Je hebt daarmee meer controle over de situatie en de uitkomsten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel bedrijven dergelijke toepassingen gebruiken.

Helaas zorgt dat er ook voor dat veel van deze activaties sterk op elkaar lijken. Zo heeft bovenstaande actie van Uber veel weg van deze van VISA uit 2015.

En die vertoont weer flinke gelijkenis met deze actie van National Geographic.

Digitale spiegels

Speciale vermelding verdienen digitale spiegels, die mensen met augmented reality helpen een andere (betere?) versie van zichzelf te zien. Deze hebben uiteraard hun toepassing in de paskamer van de kledingwinkel.

Maar je kunt ze ook gebruiken om mensen je winkel binnen te lokken.

De toekomst is nu

Het is onmogelijk om in een artikel als dit een uitputtend overzicht te geven van de stand van zaken en mogelijkheden van augmented reality. Maar zelfs zonder AR-bril of speciale telefoon moge duidelijk zijn dat augmented reality toekomst heeft. Ook in (online) marketing.

Nu is alleen de vraag hoe mooi die toekomst is…

Achmea Trendword Challenge

Wat je moet doen om daarvoor in aanmerking te komen:

Begin april hoor je dan of jij dé #vooruitdenker van 2017 bent.

Bram Koster
Senior consultant bij Evolve

Ik werk als consultant bij Evolve, een bureau dat is gespecialiseerd in het verbeteren van de interne communicatie en interne processen met behulp van interne sociale media. Was voorheen hoofdredacteur bij Marketingfacts en betrokken bij o.a. Online Tuesday en NIMA.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!