Je bekijkt een artikel van PostNL
partner

Megekko: minder lucht in verpakkingen levert ons veel op

Klanten verwachten meer aandacht voor duurzaamheid en het milieu. Bij Megekko keken ze daarom samen met PostNL kritisch naar de verpakkingen.

6 september 2022, 06:00 8453 x gelezen

Het resultaat: ze konden nog flink wat lucht uit hun pakketten halen en dat leverde de webshop meteen een efficiënter, duurzamer én goedkoper logistiek proces op. Plus meer tevreden klanten die erg blij waren met die kleinere dozen.

Ook op zoek naar groene oplossingen voor een duurzame bezorging van bestellingen? Lees meer over de duurzame tips en succesverhalen van andere ondernemers in het online magazine  ‘meer groene oplossingen’.

Verduurzamen in verpakkingen

Megekko is een bekende webshop voor alle mogelijke computer hardware en elektronica. Van kleine videokaartjes, smartwatches, tablets, laptops en moederborden tot grote monitoren en complete computerbureaus. En al die verschillende producten worden in een doos of doosje verzonden. De bezorging regelt Megekko via PostNL en een tijdje geleden keken zij samen hoe ze het verpakkingsproces konden verduurzamen.

Nicky Vissenberg, logistiek manager bij Megekko: “Dat was op het moment dat we best wel wat klachten vanuit de klant kregen over het feit dat onze verpakkingen te groot waren en dat er te veel verpakkingsmateriaal in zat. Dit zorgde ervoor dat klanten veel meer afval thuis hadden en daar waren ze niet blij mee. We hebben toen de hulp van PostNL ingeroepen en vervolgens hebben we samen gekeken hoe we de artikelen kleiner zouden kunnen verpakken.”

Het kon de helft kleiner

Met vrij eenvoudige ingrepen kun je bedrijfsprocessen in de e-commerce verduurzamen. Je kunt het verpakkingsproces ‘groener’ inrichten door kleinere, beter passende verpakkingen te gebruiken. Dan zit er minder ‘lucht’ in de verpakkingen, hoeft er minder vulling in én nemen de pakketten minder ruimte in beslag.

Nicky: “We hebben PostNL uitgenodigd om langs te komen en ze zijn in ons distributiecentrum geweest om ons proces te analyseren. Ze zijn hier toen een hele middag geweest om te helpen en om te kijken wat voor producten wij versturen. Aan de hand daarvan hebben we gekeken naar de mogelijkheden. Zo hebben we een verpakking laten maken die zeven centimeter kleiner is. Dat lijkt weinig, maar dat is een heel groot verschil als je bedenkt dat onze kleinste verpakking daarvoor veertien centimeter was. Het is dus echt gehalveerd.”

Minder materiaal, minder kosten

De kleinere pakketten van Megekko zorgen volgens Nicky voor een groot verschil: “Het scheelt ons uiteindelijk 20% verpakkingsmateriaal en daarmee besparen we ook flink wat kosten op jaarbasis. De kleinere verpakking zorgt er ook voor dat we minder lucht versturen. De karren met pakketten kunnen we efficiënter vullen. Nu hoeven we op een avond bijvoorbeeld in plaats van 80 maar 70 rolcontainers te versturen. En daardoor hoeven er minder PostNL busjes over straat te gaan.”

Ook de klanten van Megekko reageren positief. Nicky: “We krijgen hierdoor minder klachten. De hele wereld is bezig om steeds vriendelijker te worden voor het klimaat. Daar willen wij ook aan mee werken. Bovendien is het voor ons kostenbesparend én voor de klant beter, omdat die minder afval heeft.”

Helemaal geen verpakkingsmateriaal meer?

Bij Megekko zijn ze al enthousiast over de behaalde resultaten, maar voor de toekomst zien ze nog wel meer mogelijkheden als het gaat om het verduurzamen van het logistieke proces: “We kijken of onze verpakkingen misschien nog kleiner moeten of dat we ervoor kunnen zorgen dat we misschien helemaal geen verpakkingsmateriaal meer nodig hebben.”

Wij zijn PostNL. Jouw favoriete bezorger. We bezorgen dagelijks pakketten en vijf dagen per week post. Voor onze klanten zijn wij de onmisbare schakel tussen verzenders en ontvangers en de verbinder tussen de fysieke en digitale wereld.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!