MegaJobs stomverbaasd over persbericht TotalJobs

MegaJobs stomverbaasd over persbericht TotalJobs

“TotalJobs.nl snelt in zes maanden marktleiders voorbij”, luidde het persbericht dat de TotalJobs, onderdeel van Reed Elsevier, vanochtend de wereld in stuurde.

Uit de eerste resultaten van BBC de Media en Reclamebank blijkt dat TotalJobs de meeste vacatures registreerde in de eerste drie maanden van dit jaar. Concurrent MegaJobs zegt tegenover Marketingfacts “stomverbaasd” te zijn. “Ze laten doelbewust de grootste concurrent weg om daarmee de markt te scheiden”, aldus directeur Eric Bremer. MegaJobs claimt in het eerste kwartaal 86.587 vacatures geregistreerd te hebben, 27% meer dan TotalJobs.

Het persbericht van TotalJobs is gebaseerd op de Personeels Advertentie Registratie van BBC De Media en Reclame Bank. BBC, de partij die mediabestedingen in Nederland in kaart brengt, startte eind vorig jaar met de registratie van personeelsadvertenties op wat zij toen omschreef als “de belangrijkste banensites”. Monsterboard, NationaleVacaturebank, Intermediair en JobNews behoorden tot de 10 sites die BBC daartoe rekende, evenals TotalJobs. MegaJobs werd door BBC echter niet opgenomen in de registratie, hoewel de site op dezelfde dag als TotalJobs werd gelanceerd.

De cijfers over het eerste kwartaal van 2005 tonen aan dat TotalJobs, wat aantallen geplaatste vacatures betreft, de gevestigde partijen ver achter zich laat

image

Geplaatste vacatures Q1 2005, bron: BBC de Media en Reclamebank

Patricia Friedman, marketing manager van TotalJobs, laat weten: “Dit grote aantal bewijst dat de Nederlandse recruiter ons in de zes maanden dat wij nu in Nederland actief zijn heeft weten te vinden en ons als een serieuze partner beschouwt bij het vervullen van zijn vacatures. Daar zijn we zo succesvol in geweest, dat we in ons eerste half jaar bijna net zoveel nieuwe vacatures hebben geplaatst als gevestigde namen als De Nationale Vacaturebank en Monsterboard samen. Dat belooft wat voor de toekomst!”

Dat belooft inderdaad wat, zullen ze bij MegaJobs denken. “Strikt genomen klopt hun persbericht wel”, zegt Eric Bremer van MegaJobs. “Ze hebben inderdaad alle gev?stigde sites achter zich gelaten.” Hij vindt het echter dubieus dat ze de grootste partij in de markt niet noemen. Dat BBC MegaJobs niet, en TotalJobs wel heeft meegenomen in PAR heeft hem eveneens verbaasd. “Het zal er misschien mee te maken hebben gehad dat TotalJobs zijn komst langer van tevoren heeft aangekondigd en in Engeland reeds een grote naam had”.

Of de 86.587 vacatures van MegaJobs ook uit de cijfers van BBC de Media en Reclamebank waren gekomen, is overigens niet geheel zeker. Tegenover Planet Internet zegt Berry Punt, marketing manager van het bureau: “We tellen volgens een vrij ingewikkelde methode, maar de eventuele doublures zijn er zeker uitgehaald”.

Het persbericht van TotalJobs past in een marketingstrijd tussen de vacaturebanken, waarin wel vaker tikjes worden uitgedeeld. Zo kaapte Nationalevacaturebank.nl kort na de lancering van TotalJobs en MegaJobs, de domeinnamen total-jobs.nl en mega-jobs.nl om deze naar zichzelf te laten verwijzen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Ik denk dat megajobs niet tussen hun lijstje vacaturesites zit omdat megajobs duizenden knipsels heeft naar andere sites waar de vacatures staan terwijl bij de andere vacaturesites de vacatures allemaal daadwerkelijk in hun database staan (de werkgevers hebben dit allemaal zelf toegevoegd).

  Hoewel dit natuurlijk niet erg veel uitmaakt voor de werkzoeker. Volgens mij heeft totaljobs niet met opzet megajobs weggelaten van hun research. In denk namelijk dat megajobs (nog) geen bedreiging vormt voor totaljobs, daar waar totaljobs al een reeds bekende internationale site had voordat ze in Nederland gingen investeren en ze hebben volgens mij nu ook veel meer budget om hun positie te verstevigen.

  Ik zou graag wat meer info over megajobs willen hebben, info als met hoeveel budget, personeel ze werken?

  En ik blijf het vreemd vinden dat op sites als marketingfacts steeds bij nieuws over vacaturesites megajobs opduikt.. ik bedoel ja ze hebben inderdaad veel vacatures, maar verreweg de meeste zijn knipsels.. en er zijn ook andere sites zoals www.uitzendbureau.nl die d.m.v linken naar andere sites duizenden vacatures vergaren.. waarom worden sites als jobtrack, jobbingmall, vacatures.com, stepstone niet betrokken in de gesprekken over vacaturesites.. is megajobs nu al in zo'n korte periode veel bekender en groter dan deze sites?

  geplaatst op
 • De vraag is natuurlijk, wat is interessant voor recruiters: Veel vacatures op een jobboard of een groot bereik richting de arbeidsmarkt. (lees: aantal bezoekers). ??

  geplaatst op
 • Mijnheer 'G Koning', ik waardeer het dat u meer informatie over MegaJobs wilt hebben, maar het soort vragen dat u stelt (hoeveel budget, personeel) lijkt mij nauwelijks interessant voor noch werkzoekende, noch werkgever, hooguit voor een concullega;-).

  Het is bovendien volstrekte nonsens dat MegaJobs uit knipsels bestaat. De zgn gecrawlde vacatures -te herkennen aan een schaartje- zijn bepaald niet (meer) bepalend voor de omvang van MegaJobs (zo'n 32.000 vacs), hoewel het inderdaad voor de werkzoekende weinig uitmaakt of een vacature rechtstreeks geplaatst werd of onrechtstreeks. Hij wil gewoon een goede baan, en MegaJobs biedt dagelijks meer dan 1000 nieuwe banen.

  De werkelijke reden dat MegaJobs niet meeliep in het BBC-onderzoek is veel trivialer, meldde mij een BBC-vertegenwoordiger: toen zij dit onderzoek planden, was van MegaJobs nog geen sprake. Weliswaar startten MegaJobs en Totalj gelijktijdig, maar TJ had zijn komst al driekwart jaar aangekondigd, terwijl MJ als donderslag bij heldere hemel verscheen. MegaJobs zal dan ook gaan meelopen in het BBC.
  Of TJ ons niet met opzet wegliet, laat ik graag aan anderen ter beoordeling over. TJ had tot heden nog nooit meer vacatures dan MJ, zelfs niet door vacatures op TJ 60 dagen 'live' te houden, tegen 42 dagen bij MJ. En dat is hen heel goed bekend.

  Wanneer u, mijnheer 'G Koning' meer wilt weten over MegaJobs, staat het u vrij u te informeren via de site op http://www.megajobs.nl (button 'over MegaJobs'), via een gratis e-mailabonnement of rss-vacaturefeed, uw cv achter te laten, of als werkgever heeft u ruim tijd gehad -een half jaar lang- om MegaJobs gratis als vacaturesite te testen. En nu kunt u dat tegen betaling, tegen een lager tarief dan bij onze collega's.

  Op uw vraag: "waarom worden sites als jobtrack, jobbingmall, vacatures.com, stepstone niet betrokken in de gesprekken over vacaturesites.. is megajobs nu al in zo'n korte periode veel bekender en groter dan deze sites?", kan ik slechts met een glimlach reagereren. Niet enkel ons aantal vacatures is hoger dan van alle andere sites, qua traffic moeten wij enkel nog NVB en Monster voor ons laten. Misschien is onze redelijk succesvolle start in 6 maanden de verklaring waarom u vraagt.

  geplaatst op
 • @Doron Vermaat: jouw vraag is een wel erg doorgeslagen simplificatie. Uiteraard telt voor een recruiter de kwaliteit van de response in de eerste plaats (die noem jij niet), en is bereik pas relevant als dat in de doelgroep zit.

  Als je al een kwantitatieve afweging maakt, moet je daarbij zeker betrekken hoeveel pageviews er per bezoeker worden 'geconsumeerd'. Simpel rekensommetje: een site met 100.000 bezoekers die ieder 1 pageview consumeren heeft een groter bereik in jouw woorden, dan een site met 50.000 bezoekers die ieder 10 pageviews genereren. Maar neem van mij aan dat de laatste tot fors meer response leidt voor recruiters.

  MegaJobs heeft inderdaad -nog- een geringer bereik in absolute termen dan NVB (en Monster) dat heeft, maar het verschil is kleiner dan sommigen het willen laten lijken, de groeicurve van MJ veel steiler, het aantal pageviews ligt bij ons extreem hoog en de reacties van gebruikers -zowel van werkzoekenden als werkgevers- zijn zeer positief. Voeg daarbij onze uiterst concurrerende advertentietarieven, dan is duidelijk waarom steeds meer werkgevers ervoor kiezen om -ook betaald- met MegaJobs te werken.

  geplaatst op
 • Kijk voor de nieuwste vacaturebank op http://www.orangejob.nl

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.