Media ontwikkelen alternatief voor groene boekje

Media ontwikkelen alternatief voor groene boekje
, Carl Mangold

Omdat de laatste theoretische gedachtenspinsels van de Nederlandse Taalunie nauwelijks meer praktisch toepasbaar zijn, komt de Nederlandse media met een alternatief voor het Groene Boekje.

Voorbeelden van veranderingen in de witte spelling:

  • Makkelijker gebruik van hoofdletters: vut net als cao klein; niet alleen de officiële namen van feestdagen met een hoofdletter, maar ook Kerstfeest en Eerste Paasdag; tijdperken mogen met een hoofdletter (Middeleeuwen). Coulance bij twijfel: eskimo (als verzamelnaam) naast het officiële Eskimo goed te verdedigen.
  • Geen spaties in woorden als 24 uursservice en 10 eurobiljetten, maar streepjes na het eerste deel, zoals het was.
  • Meer gebruik van streepjes om de leesbaarheid te verbeteren: would-be-schrijver in plaats van would-beschrijver en no-go-area in plaats van no-goarea.
  • Zo min mogelijk moeilijk toe te passen verschillen tussen trema’s en streepjes zoals in coëfficiënt en co-existentie, reïncarnatie en re-integratie.
  • Accenten schrijven als dat duidelijker is (appèl).
  • Minder betekenisnuances uitdrukken door verschillen in schrijfwijze, zoals nu gebeurt in Sovjetburger, Sovjet-communisme en sovjetcommunisme.
  • Combinaties als populair-wetenschappelijk en sociaal-kritisch met een streepje.

Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Handig, twee verschillende richtlijnen voor de spelling. Zal het eens proberen uit te leggen aan m'n dochter die nu net een jaar aan het lezen en schrijven is ;-)

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.