Smartphonebezit in Nederland groeit naar 58 procent

3 oktober 2012, 13:22

Er lijkt sprake van een afnemende groei

Meer dan de helft (58%) van de Nederlandse consumenten gebruikt een smartphone. Een jaar geleden was dit nog 42 procent. Dat blijkt uit het ‘Dutch Smartphone User 2012-Q2’ rapport (n=19.300) van Telecompaper dat elk kwartaal wordt gepubliceerd. Het besturingssysteem Android is ongeveer even hard gegroeid als de smartphone penetratie, deels gebaseerd op het succes van Samsung. Meer dan de helft van de Nederlandse smartphonegebruikers heeft nu Android als besturingssysteem.

Smartphonepenetratie in Nederland

Vodafone en T-Mobile favoriet

Vodafone en T-Mobile hebben het hoogste marktaandeel onder de smartphonegebruikers, met KPN en Hi op enige afstand. Hi, gevolgd door T-Mobile en Vodafone, heeft echter het hoogste aandeel van smartphonegebruikers op het totaal aantal gebruikers. De smartphone penetratie is het hoogst in de leeftijdscategorie tot 30 jaar en smartphone gebruikers zijn vaker hoogopgeleid dan gemiddeld.

Samsung verstevigt positie

Samsung is marktleider in zowel postpaid als prepaid. Apple en HTC zijn onder postpaid smartphone gebruikers groter dan in prepaid, bij Samsung en BlackBerry is dat andersom.

Deze en meer cijfers kun je vinden in het Marketingfacts Stats Dashboard. Daar vind je de laatste cijfers & statistieken over online marketing, die continu worden bijgewerkt.

Afbeelding: Johan Larsson (cc)

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

13 Reacties

  Remi

  “Meer dan de helft van de Nederlandse smartphonegebruikers heeft nu Android als besturingssysteem.”

  Bevat dit onderzoek ook de laatste verdeling in percentages van alle systemen? Dus Android, iOS, Windows Phone en de rest?

  Ben met name benieuwd wat Windows Phone doet, want ik denk dat die straks gaan groeien bij de slow-adapters die thuis ook Windows hebben en dat wel makkelijk en herkenbaar vinden..


  4 oktober 2012 om 07:05
  DannyOosterveer

  Ben ik ook heel benieuwd naar. Met name omdat ze straks ook mooie integreren met desktop Windows. Zeker wanneer mensen gebruik maken van Windows 8 is de overstap naar Windows Phone 8 heel klein. Helaas maakt Telecompaper nooit de exacte marktaandelen bekend, maar ik heb ze een mailtje gestuurd om het op te vragen.

  Ter vergelijking: qua marktaandeel in websitebezoek staat Android op 49,8%, iOS 43,8%, BlackBerry 2,8% en Windows Phone 1,3%.


  4 oktober 2012 om 08:58
  Remi

  Bedankt voor de toelichting. Hopen dat ze die cijfers nog even delen. Zou tof zijn.

  Welk websitebezoek bedoel je daarmee? Op Marketingfacts? Of algemeen?


  4 oktober 2012 om 09:23
  Remi

  Tja, gelijk hebben ze…


  8 oktober 2012 om 07:06
  evita

  k vind t leuke siteje,, lkkr veel infooo ik heb ook slimme mobieeel”xxxx van mij


  16 mei 2013 om 08:57
  floris heijmans

  haha penetratie


  22 november 2013 om 14:41
  tim

  geweldig he


  9 december 2013 om 09:42
  tim

  super leuk om te lezen, veel aan gehad! 🙂 yeah


  9 december 2013 om 09:43
  John-Pierre Cornelissen

  De cijfers zijn van 2012. Wat zijn de recente cijfers?


  29 april 2015 om 08:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!