Marketeers hoeven niet álles te weten

Thomas Barta legt uit dat er veel innovatie is in de wereld

Marketeers hoeven niet álles te weten

De aanstaande NIMA Marketing Day is hier op Marketingfacts in allerlei verschijningsvormen al eens voorbij gekomen en dat is geen toeval: De organisatoren van het event zijn dezelfde twee partijen die Marketingfacts in de lucht houden en de redactie van de aangehaakte mediapartner – MarketingTribune – zit ruggetje aan ruggetje te werken met onze eigen redactie.

Hoofdspreker Thomas Barta was ei-gen-lijk al vastgelegd als hoofdspreker voor juni 2020, maar we weten allemaal dat daar een virus tussendoor fietste, waardoor de uiteindelijke NMD 20 in september vorig jaar plaatsvond, met - ondanks volle zalen op anderhalve meter - toch aanzienlijk minder bezoekers dan oorspronkelijk in de lijn der bedoeling lag. En Barta verdient een volle Copraloods, dus ieder ging destijds akkoord met een jaar uitstel, geen afstel.

meld je aan voor de NMD!

Het hele idee om Barta naar Nederland te halen ontstond trouwens twee jaar geleden toen we van geen virus wisten en vooral zochten naar een goede internationale key note die zich bezig hield met marketing zélf. We hoorden ‘m op de Britse equivalent van NMD: het Festival of Marketing in Londen. De rol van marketing, de (nieuwe) betekenis van marketing, de manier waarop marketeers werken, waarop ze invloed kunnen uitoefenen vanuit de aard van hun functie; dáárover heeft Barta echt uitgesproken ideeën, die hij voor een belangrijk deel ontwikkelde toen hij werkzaam was als consultant bij organisatie-adviesbureau McKinsey.

Het is terecht dat onder marketeers zoveel wereldverbeteraars rondlopen

'Dapperheid' speelt een centrale rol in de boodschap van Barta, die zich van een ijskoude zakelijke bedrijvendokter ontwikkelde tot een bijna vaderlijke adviseur van marketeers en de organisaties waarvoor ze werken. De pointe van zijn verhaal draait vaak om moed. Het lef dat professionals in ons vak nodig hebben om een vuist te maken tegen kille analisten die bij 'optimaliseren' zelden het optimale belang van klanten – mensen – voor ogen hebben. Het is terecht dat er onder marketeers zoveel wereldverbeteraars rondlopen, meent Barta. Marketingprofessionals kúnnen de wereld namelijk echt mooier maken, maar dat vereist wel kennis van zaken.    

MarketingTribune-collega Ryan Baij tikte naar aanleiding van de komst van Barta in september een aantal korte postjes in elkaar die stuk voor stuk zijn ontleend aan opgenomen soundbites uit Barta's 12 Powers of a Marketing Leader en Marketing Leadership Masterclass. Leuk en leerzaam, maar ook een mooie opwarmer voor het geval je erbij kunt zijn over drie weken. En ja, spot on vragen: Hoe wint de Marketeer? (1), Is de marketeer te vertrouwen? (2), Zou je de macht willen hebben? (3) en eentje die we hier overnemen

Heb je alle vaardigheden die je nodig hebt? (4)

Want, kun jij wat je allemaal zou moeten kunnen? Heb je alle vaardigheden om je werk perfect uit te voeren? Thomas Barta stelt de vragen, maar stelt je gelijk gerust in het antwoord: 'Waarschijnlijk niet, maar dat is niet erg'. Hij legt uit dat er veel innovatie is in de wereld, waar ook vele nieuwe technieken en veel nieuwe tooling voor iedere medewerker wordt uitgevonden en in gebruik genomen.

 ‘Je kan niet alles leren en weten’, stelt Barta zijn publiek gerust. Zijn conclusie is dan ook dat je je niet gek moet laten maken. Stel je zelf de vraag waar jouw meerwaarde ligt en verhoog die meerwaarde door de tooling te gebruiken die jouw werk makkelijker maakt en verbetert. Zo kom je tot de beste resultaten.

 

 

Credits afbeelding: marketingtribune, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.