Marieke Blom (Hoofdeconoom ING Nederland) over de Nederlandse economie na de crisis

Marieke Blom (Hoofdeconoom ING Nederland) over de Nederlandse economie na de crisis

De Nederlandse Bank voorspelt weer gunstige ontwikkelingen voor de Nederlandse economie. In 2017 wordt een economische groei van 2,5 procent verwacht. Hoe kan een entrepreneur in de huidige economische situatie succesvol ondernemen?

Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING Nederland, praat ons bij over de naweeën van de crisis, de situatie in de UK en de invloed van de lange formatie op de economische situatie in ons land. Blom: "In Nederland zijn mensen nu eerst nog geneigd om voor hetzelfde loon meer te gaan werken. Pas daarna gaan de lonen stijgen en is de consument weer koopkrachtiger."
 
Hoe staan we ervoor? 
Blom: "Dit is sinds de crisis het hoogste groeipercentage dat we sinds 2008 hebben gehad. Het lijkt dus heel goed. Maar als je verder terugkijkt, hebben we ook drie tot vier procent groei gekend. Dan heeft iedereen werk, zijn de lonen aan het stijgen en durven ondernemers flink te investeren."
 
‘Onbenutte capaciteit in de Nederlandse economie’
Op de arbeidsmarkt zie je nog wel de restanten van de crisis terug. Er staan nog steeds te veel mensen langs de kant. "De werkloosheidcijfers dalen wel, maar de werkgelegenheidcijfers stijgen nog niet zo hard. Er zijn nog wel een tijdje langdurig mensen werkeloos", denkt Blom. Hoe kan dat? Blom: "Er is een structurele verandering gaande. Er zijn veel meer mensen in de vorm van een flexibel contract, ZZP-contract of uitzendcontract aan het werk."
 
Er is zeker nog ruimte voor opschaling, groei en kansen in de markt. Laat je bijpraten over de huidige economische situatie in Nederland!

 


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.