'Liever beetje reclame en minder betalen voor Video on Demand'

28 april 2022, 09:00

Onderzoek lijkt uit te wijzen dat kijkers AVOD verkiezen boven SVOD

Het nieuws dat CNN+ gaat sluiten, volgde snel op de aankondiging van Netflix dat er een daling van het aantal abonnees is ingezet. Dat werpt de vraag op of de abonnement-video-on-demand (SVOD)-bubbel misschien gebarsten is. Cijfers van Morning Consult suggereren dat dit het geval zou kunnen zijn.

Netflix reageerde na een soort melt down van de aandeelwaarde vorige week met de mededeling dat het goedkopere abonnementen overweegt mét reclame. Vraag die boven de markt hangt is of consumenten bereid zijn te blijven betalen voor content zonder reclame. Uit gegevens van een vrij omvangrijk onderzoek in 15 grote economieën door Morning Consult blijkt dat, gezien de keuze, de meeste consumenten over de hele wereld liever advertenties hebben, zolang ze maar minder kunnen betalen. Met een levensonderhoud-crisis voor de boeg en wétend dat er maar een paar SVOD-platforms bestaan ​​met een werkelijk overtuigende USP en voldoende diepe zakken (Disney en Amazon), zal de toekomst van streaming noodzakelijkerwijs reclame inhouden, zo stellen de onderzoekers. Blijft het vooral SVOD, subscription video-on-demand of wordt het inderdaad AVOD, Advertising-Based Video on Demand. Dát is de vraag. En die werd gesteld aan kijkers.

Let wel: het gaat hier om de vraag of de consument liever Video on Demand kijkt met lagere kosten per maand, maar wel wát reclame (zoals momenteel in Nederland het geval is bij de publieke omroep).

Gegeven de keuze voor een goedkopere, advertentie-ondersteunde dienst en een duurder, advertentievrij platform, kozen consumenten vooral voor het eerste, al verschillen de landen onderling nogal. In zes landen gaf meer dan de helft van de respondenten de voorkeur voor AOVD: Zuid-Korea (64%), Rusland (61%), de VS (57%), India (56%). In Europa willen vooral kijkers in Frankrijk (53%) en Italië (51%) dat.

Duitsland en Spanje zijn bijna gelijk in hun voorkeuren: 38% van de Duitsers gaf de voorkeur aan volledig advertentievrije videostreamingdiensten, terwijl 41% van de Spaanse consumenten voorstander was van lagere kosten met advertenties en 39% juist geen advertenties wil. Bij Japanners valt vooral op dat het hen onverschillig laat.

In Nederland zijn ongeveer 130 mensen Register Marketeer. Een aantal van hen blogt (via Marketingfacts en NIMA.nl) over ontwikkelingen in marketing, events over strategische marketing en post ook recensies over marketingliteratuur. De titel NIMA Register Marketeer is een Europees kwaliteitskeurmerk voor topmarketeers. De titel is in 1992 in het leven geroepen en om gecertificeerd te kunnen worden als RM, met het bijbehorende recht de titel te mogen voeren, moet je als marketeer aan een aantal eisen voldoen. Ze zijn werkzaam op strategisch marketingniveau en moeten hun kennis en ervaring jaarlijks te actualiseren. Elke vijf jaar worden Register Marketeers opnieuw beoordeeld. Voor strategen in marketing zijn de officiële titel en de certificering van grote waarde. Zowel voor binnenlandse als buitenlandse bedrijven staat de titel Register Marketeer garant voor zeer brede en actuele kennis en ervaring op strategisch marketingniveau. Meer weten over NIMA Register Marketeers?

COMMUNITY
Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!

Welke nieuwsbrief