Landen leggen stevige boetes op aan spammers

21 september 2003, 12:17

Juridisch begint het net rond spammers zich te sluiten. Australi? wil een boete van 1,1 miljoen dollar instellen (650 duizend euro), in Engeland mag een jury een ongelimiteerde bedrag aan boete vaststellen en in Itali? kunnen spammers voor drie jaar achter de tralies verdwijnen.

De strengere regels in Europa zijn het gevolg van de ‘anti-spam richtlijn’ die door de lidstaten voor 31 oktober in nationale wetgeving omgezet dient te worden. Het strengst tot op heden lijkt de Italiaanse overheid, die bepaalde dat spam kan leiden tot een maximale boete van 90 duizend euro en een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar.

In Engeland is bepaald dat spam een strafbaar feit is, maar spammers kunnen niet in de gevangenis belanden. De boete kan wel hoger uitvallen dan in Itali?. Wanneer de rechtszaak voor een jury komt mag deze een ongelimiteerde boete geven, blijft de zaak bij de politierechter dan staat er een maximumboete van 5 duizend pond (ongeveer 7200 euro) op het versturen van spam.

Over hoe de nieuwe telecommunicatiewet dient te leiden tot vervolging van spammers in Nederland, bestaat onder betrokkenen nog onduidelijkheid. De PvdA pleit ervoor om het versturen van spam tot een economisch delict te maken, het wil dat de Economische Opsporingsdienst wordt belast met de opsporing van spammers. Dit meldde Tweede Kamerlid Martijn van Dam vorige week tegenover Emerce. Hij stelt een boete voor van 4500 euro per overtreding, maar of dit per verzonden bericht geldt of voor de gehele spam-zending is onduidelijk. Daarover moet volgens Van Dam de rechter een uitspraak doen.

Bijna gelijktijdig met de Europese landen lijkt ook Australi? een strenge anti-spamwetgeving te krijgen. In het Huis van Afgevaardigden ligt momenteel een wetsvoorstel die boetes mogelijk maakt tot 1,1 miljoen Australische dollars (ongeveer 650 duizend euro). Voordat het zover komt krijgt de spammer via enkele waarschuwingen van justitie wel ruim de tijd om zijn gedrag te beteren.

De diverse voorstellen kennen wel wat witte plekken. Zo is de Australische wet alleen geldig voor spam die zijn oorsprong heeft in het land zelf. De meeste spam is echter afkomstig uit Azi? en de Verenigde Staten. Over de vervolging daarvan maken maar weinig landen zich al teveel illusies, Kamerlid Martijn van Dam wil echter dat Nederland ook buitenlandse spammers aanpakt, met als doel “voorbeelden te stellen”.

De Engelse wetgeving strekt zich niet uit tot e-mailadressen van bedrijven, iets wat door anti-spamorganisatie Spamhaus al wordt betiteld als “het legaliseren” van het versturen van spam naar het Engelse bedrijfsleven. In Nederland zijn zakenadressen ook niet opgenomen in de nieuwe telecommunicatiewet, waarin de EU-richtlijn is vertaald. PvdA-Kamerlid Van Dam wil dit echter wijzigen en zakenadressen dezelfde bescherming bieden.

Bron:

http://www.emerce.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!