Kwaliteit webwinkels laat te wensen over

Kwaliteit webwinkels laat te wensen over

Een op drie artikelen wordt nooit bezorgd, op websites ontbreekt het aan essenti?le informatie en aanbetalingen voor terugbezorgde goederen worden niet teruggestort. Dat is de treurige balans van een onderzoek van het European Consumer Centre (ECC) naar webwinkels.

EEC, een initiatief van de Europese Commissie, heeft in 2002 114 bestellingen geplaatst bij online winkels in dertien Europese landen, onder meer voor T-shirts, inktpatronen, papier, cd’s, DVD’s, speelgoed, een woordenboek en een horloge. Slechts 75 procent daarvan werd ook daadwerkelijk bezorgd.

Ook werden 262 Europese webwinkels aan een kwaliteitsonderzoek onderworpen. Deze winkels zijn onder meer verplicht om consumenten te informeren op hun recht om binnen zeven dagen artikelen terug te bezorgen of bestellingen af te zeggen, maar bij 32 procent van de websites ontbrak deze informatie. Het EEC stuurde zelf 57 van 75 de goederen terug, maar in 18 gevallen werd er niet terugbetaald.

“Ons onderzoek toont aan dat online winkelen in de Europese Gemeenschap nog erg veel problemen kent,” zegt directeur Tina Leonard van EEG Dublin in een verklaring. “Er is te weinig bescherming. Willen consumenten met meer zekerheid online kunnen winkelen, dan moet hier meer aandacht aan worden besteed.”

De bevindingen van het EEC lijken vooralsnog geen invloed te hebben op het aantal mensen dat online bestellingen plaatst. De markt voor online consumentenbestedingen is vorig jaar alleen al in Nederland gestegen naar een omzet van 980 miljoen euro, zo bleek eerder onlangs uit de ‘Online Shopping Monitor 2002’, het onderzoek naar online consumentenbestedingen dat elk half jaar door Blauw Research en Thuiswinkel.org wordt uitgevoerd.

Bron:
http://www.emerce.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.