Kranten worstelen met online nieuwsvoorziening

Kranten worstelen met online nieuwsvoorziening
, ING Groep
@evr

De Leeuwarder Courant stopt met het plaatsen van gratis artikelen uit de krant op de website. Het gratis maken van het nieuws op internet leidt tot dalende oplagecijfers bij de papieren krant. Medio september is de website van de Leeuwarder Courant een weblog met samenvattingen van het nieuws geworden waaraan stellingen zijn gekoppeld waarop lezers kunnen reageren.

Eerder dit jaar stelde BN/De Stem het nieuws juist weer gratis ter beschikking, omdat het betaald stellen van artikelen lezers kostte. Men was niet bereid te betalen voor online nieuws.

Tijdens een van de eerste workshops van de ANMI Summerschool zal Piet Bakker (Universiteit van Amsterdam) overigens ingaan op de ontwikkelingen op het gebied van gratis kranten en internet nieuws. De website van Piet Bakker, Free Daily Newspapers, biedt veel nieuws over dit onderwerp.

Zie ook: Emerce


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Het lijkt mij volkomen logisch dat men niet wil betalen voor online nieuws; ik ga ook niet naar de supermarkt voor een pakje boter als ik het bij de buurman gratis kan krijgen. Het lijkt mij dat je geen goeroe hoeft te zijn om deze voorspelling te kunnen doen. Onbegrijpelijk dus! Er bestaan bewezen formules die laten zien dat het ook anders kan.

  Kijk eens op het regionale portaal webregio.nl. Winstgevend door bedrijven te laten betalen voor consumenten, in plaats van consumenten te laten betalen voor content. Zo zijn er meer regionale voorbeelden die wel resultaat boeken met online nieuws, zonder de consument af te schrikken. Volgens mij denken traditionele uitgevers dat internet iets van Mars is ofzo.

  geplaatst op
 • Miskleun van de Leeuwarder Courant. De oplage daalt niet door de gratis nieuwsvoorziening op de site. Onzin.

  geplaatst op
 • Ter informatie.

  BN/DeStem ziet toch af van betaalmodel
  Zie -> http://www.webwereld.nl/articles/36098/krant

  BN/De Stem: laten betalen voor online content mislukt
  Zie -> http://www.inct.nl/nieuwsarchief.htm

  Sites van het Limburgs Dagblad en De Limburger betaald
  Zie -> http://www.dutchcowboys.nl/online/3876

  Betalen voor Limburgse krantensites
  Zie -> http://www.adformatie.nl/nieuws/nieuws2005-07-08.html#Item39476

  Telegraaf als enige met hele archief online
  Zie -> http://www.netkwesties.nl/editie124/artikel2.html

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.