Kassa wijst de weg in legaal downloaden

4 mei 2008, 07:19

{title}Gisteravond stond Vara’s Kassa! helemaal in het teken van internet en wat je nu eigenlijk wel en niet mag als consument.

Remco Bron gaf o.a. een cursus downloaden, maar er was natuurlijk ook wel een tegengeluid te horen vanuit de muziek- en filmindustrie. Terugkijken kan hier.

Het Marketingfactsgehalte was hoog in die studio. Vincent Everts zat aan tafel, ik zat in het publiek en kwam aan het einde van Kassa2 namens de Ning nog heel even aan het woord over de auteurswet, bloggen en steeds vaker voorkomende claims aan het adres van bloggers en website-eigenaren.

Kassa 2 werd wel al op digitale TV uitgezonden, maar is aanstaande maandagavond (morgen) op Nederland 2 te zien. Kassa 2 is wel al online te bekijken. Na afloop van de opnames promoveerde ik tot cameravrouw van Vincent die Felix Meurders interviewde. De bijbehorende tekst is Vincent zelf aan het schrijven heb ik begrepen, maar het interview staat inmiddels wel online.

Petra is sinds 1993 eigenaresse van Slijterij Wijnhandel de Vuurtoren te Breskens, blogt sinds 2003 op Meisje van de Slijterij en schrijft sinds medio 2005 een themaweblog over dranken. Naast altijd op zoek naar nieuwe (digitale) uitdagingen en er vast van overtuigd dat dit zakelijk ook interessant is, is ze samen met haar man de trotse ouder van twee prachtzoons.

Categorie
Tags

30 Reacties

  MaartenThuisen

  Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door BREIN?


  4 mei 2008 om 11:43
  Remco Bron

  @Martin: Juist niet. Ik denk dat Stichting Brein helemaal niet blij was met de uitzending…


  4 mei 2008 om 12:05
  Petra de Boevere

  Ja dat is hem Marco!


  4 mei 2008 om 13:20
  evroekel

  Mooi gedaan Vincent/Petra.

  Verbaas mij keer op keer dat er altijd een negatieve inslag is over het googlen op iemand zijn naam met name in dit soort programma’s. Inmiddels een paar keer van HR-medewerkers vernomen dat men ook herhaaldelijk positief onder de indruk was na enig ‘gegoogle’ op iemand zijn naam. Het kan dus ook net zo goed voor je werken.


  4 mei 2008 om 15:28
  Anoniem

  “Mag ik software downloaden? Nee.”

  Vreemde conclusie. Eerlijk gezegd kom ik tegenwoordig weinig software tegen, die op andere wijze dan als download wordt aangeboden. Van gekochte software, freeware, trialware tot open source software.


  4 mei 2008 om 18:50
  CiNNeR

  Aan het Kassa artikel te zien is een en ander niet erg overgekomen. Of het meldpunt moet bij het meisjevandeslijterij.nl terecht komen en de Ning is even vergeten? Een claim is plots een boete en hoe komen ze van bloggers die geen kennis van de wet hebben tot het invoeren van fair use policy?


  4 mei 2008 om 22:21
  Rob

  Jammer dat er in de uitzending zo weinig aandacht aan freeware werd besteed. Mijn inziens biedt deze vorm van software een steeds beter alternatief voor betaalde software. Met name in de Opensource-wereld worden er pareltjes ontwikkeld.


  5 mei 2008 om 06:39
  Jolie

  @Rob Opensource/freeware is buiten de uitzending om wel besproken, de discussie zette zich met een glas en een hapje nog een tijd voort, en o.a. Cyril van het Net en Wouter Rutten bespraken die kant van de zaak ook nog. Was waarschijnlijk te complex voor 1 uitzending (2 uitzendingen eigenlijk al.)

  @Petra je film van Vincent en Meurders is èrg leuk geworen, ze hebben allebei mijn hart wel gestolen!

  @CiNNeR, als jij nu meegegaan was als Slachtoffer, èn als Cozzmoss medewerking had willen verlenen, was het item ongetwijfeld veel langer geweest: dan heb je hoor en wederhoor.

  Dan had jij vast alle ruimte gehad om die details uit de doeken te doen, vermoed ik. Had je ze in èlk geval vóóraf uitgebreid met de redactie kunnen bespreken. Ik vermoed dat CZZMSS niet wilde komen. Zo zijn de accenten iets verlegd. Petra zat ook niet aan tafel, jij als slachtoffer had daar vast wèl gezeten, tenminste: als CZZMSS wel had willen/kunnen komen. (Let wel: het is maar een vermoeden, ik heb Czzmss ntuurlijk ook niet gesproken, en ik kan niet in het hoofd van een redactie kijken.)


  5 mei 2008 om 08:23
  CiNNeR

  Pardon? Wat is dat nu voor onzin. Kassa heeft zich er wellicht wat snel van af gemaakt omdat het slechts opvulling in het programma was, maar ik zie Marketingfacts als Petra de Boevere toch werkelijk nergens enige correctie aanbrengen op het artikel van Kassa wat nu online staat te prijken. Wat ik daar dan mee te maken heb, had ik aan tafel gezeten is me een raadsel. Buiten dat bij mijn weten geen enkel slachtoffer is gevraagd om mee te gaan, de aankondiging stond in de reacties van een topic op marketingfacts van eind maart.


  5 mei 2008 om 12:39
  Petra de Boevere

  @Cinner Ik ben door Kassa vrijdag laat in de middag gebeld. Ze vroegen toen of het mogelijk zou zijn dat ik een ‘slachtoffer’ meenam, maar de tijd was wel erg kort om mensen te benaderen en ik had het ook druk die dag.

  De snelste manier om te proberen iemand zover te krijgen waren de Ning en een reactie op die posting waarop de meeste reageerders waarschijnlijk een abonnement hadden.

  Oorspronkelijk zou er meer tijd aan besteed worden, maar het laatste onderwerp van een programma kan nu eenmaal te lijden hebben van uitgelopen items daaraan voorafgaand.

  Ik heb trouwens vrijdagavond ook nog twee slachtoffers gebeld en er nog enkele direct gemaild of ze mee wilden, allen hadden of iets anders te doen of wilden dat niet.

  Het artikel op de site van Kassa linkt naar mij om aan te geven wie ik ben, ze linken inderdaad niet naar de Ning, maar het meldpunt is er dan ook nog niet.

  Wat Kassa op haar site zet is niet aan mij. En wat ze proberen te bereiken met die tekst moet je dan ook aan hun vragen.

  Ik vind trouwens dat ik in de korte tijd die ik kreeg, toch een paar belangrijke zinnen heb kunnen zeggen wat dit ‘probleem’ wat bekender kan maken en daarmee wel zeker bijdraagt aan een zinvolle discussie, of in ieder geval kennis bij het grote(re) publiek.


  5 mei 2008 om 12:56
  Eduard

  Ben het met Rob eens. De kant van de freeware bleef onbelicht. kassa is dan ook niet een geweldig programma.


  5 mei 2008 om 13:16
  Remco Bron

  @Rob & Eduard: Ik denk dat een discussie over freeware en open source applicaties niet had gepast in het programma. Ze zouden het een keer genoemd kunnen hebben toen ze de conclusie trokken dat software downloaden illegaal is, maar verder niet.

  Het goed behandelen van een onderdeel als freeware en open source zou veel meer een heel onderdeel zijn van het programma. Jullie zijn waarschijnlijk goed ingelicht over het onderwerp, maar 90% van de kassa kijkers is het niet. Dus moet het eerst goed uitgelegd en geïntroduceerd worden alvorens erover gesproken kan worden.

  Dat Kassa niet zo’n geweldig programma mag je vinden, maar ik denk dat ze een complexe vraag over downloaden die op menig verjaardag gevoerd wordt in een half uur goed hebben uitgelegd en behandeld op een hele toegankelijke manier.


  5 mei 2008 om 13:38
  Irene

  Vond deze Kassa juist in een zeer beperkte tijd de onderwerpen goed aansnijden.

  @ Cinner, Petra heeft weldegelijk getracht slachtoffers mee te nemen! Mij had ze het gevraagd maar helaas had ik al een afspraak anders was ik zeker meegegaan.


  5 mei 2008 om 14:06
  Marco Raaphorst

  heb genoten. goeie drive!


  5 mei 2008 om 18:10
  CiNNeR

  @Petra: over dat meegaan spreek ik Jolie terug aan die plots op de proppen komt met als ik aan tafel had gezeten dan … Zal het dan even beperken als reactie aan Jolie, ik heb de aankondiging uit de reacties van marketingfacts gevist. Maar sowieso doet dat er verder in het geheel niet toe met betrekking tot het artikel wat nu bij kassa online staat en waar ik zwaar mijn bedenkingen op heb. Kassa lijkt er niet al teveel van begrepen te hebben en geeft dat zo door aan ieder die er op de site gaat lezen.

  “Het artikel op de site van Kassa linkt naar mij om aan te geven wie ik ben, ze linken inderdaad niet naar de Ning, maar het meldpunt is er dan ook nog niet. Wat Kassa op haar site zet is niet aan mij. En wat ze proberen te bereiken met die tekst moet je dan ook aan hun vragen.”

  Wat Kassa op de site zet is niet aan jou, wat je hier in dit topic plaatst is dat wel degelijk. Waarom hier niet een en ander even rechtzetten? Of anders op je log waar Kassa immers naar verwijst. Kan je uiteenzetten dat Ronald van den Hoff iniatiefnemer is, het meldpunt nog in de maak, verwijzen naar de Ning. Gebruik maken van de mogelijkheid om te melden dat Cozzmoss uiteraard niet in de positie is om ‘boetes’ uit te delen. Dat het niet vanzelfsprekend is dat mensen op de schikking ingaan. Dat het niet gezegd is dat Cozzmoss per defenitie vervolgd. Dat de zaak van Joffrey nog loopt.

  “Ik vind trouwens dat ik in de korte tijd die ik kreeg, toch een paar belangrijke zinnen heb kunnen zeggen wat dit ‘probleem’ wat bekender kan maken en daarmee wel zeker bijdraagt aan een zinvolle discussie, of in ieder geval kennis bij het grote(re) publiek.”

  Je hebt de zaak Ango prima uitgelegd. Maar de mens die het gaat nalezen op de site, krijgt een onjuist en incompleet verhaal te lezen. Dáár wijs ik op. Als je in discussie wil, ga daar dan op in. De rest van deze discussie gaat een totaal zinloze hoek in.


  5 mei 2008 om 19:34
  CiNNeR

  @Irene: het was een reactie op Jolie die mij een als-dan situatie voorlegt zou ik aan die tafel gezeten hebben. Buiten dat dat niets te maken heeft met de bedenkingen die ik bij de Kassa samenvatting online heb, ben ik niet gevraagd en wilde ik die suggestie vanuit Jolie even corrigeren.


  5 mei 2008 om 19:40
  Petra de Boevere

  @Cinner Er staat hier in het artikel wel degelijk een link naar de Ning en daar staat ook dat ik er namens de Ning was.

  Ik begrijp steeds minder wat je probeert te bewijzen.

  Het Kassa-artikel verwijst naar mijn profielpagina, niet naar mijn blog zelf.

  Als je het tijdstip van plaatsten van de bewuste MF reactie ziet zul je misschien begrijpen dat ik het nog druk had, net gebeld was door de VARA en (nog) geen tijd had om dat anders te doen, dit was de allersnelste manier.

  En Cinner als je nog lid was geweest van de Ning had je het enkele uren later ook daar kunnen lezen, maar je koos er zelf voor daar uit te stappen.

  Ik heb helaas geen secretaresse die iedereen kan bellen, mijn werk en gezin gaan ook door, ik heb maar twee handen en heb wel degelijk de hele vrijdagavond en zaterdagochtend gebeld en gemaild met Kassaredactie, gedupeerden en Ning leden. Daarvoor heb ik mijn werk laten liggen op dat moment.

  Eerst geef je aan niets met de Ning of community (meer) te maken te willen hebben nadat je kilometerslange mails geschreven hebt waarvoor ik niet eens de tijd kan vinden daar echt inhoudelijk op te reageren, en waarvan het meeste op weinig gebaseerde speculatie is waarvan ontkennen totaal geen zin heeft omdat je het schijnbaar niet gelooft. En vervolgens ben je gepikeerd dat jij niet geïnformeerd bent zoals je dat zou willen.

  Wat wil je nu eigenlijk?

  Meld je dan gewoon weer aan op de Ning en je krijgt alle informatie waar je je op abonneert en ziet dus ook de oproepjes.


  5 mei 2008 om 19:51
  Robert Engel

  Zeg, het gebrek aan informatie en een totaal gebrek aan daadkracht van die Ning deed mij besluiten de boel de rug toe te keren. Hoewel ik ter zake doende argumenten aandroeg en probeerde een discussie te starten kreeg ik steeds te horen dat ik daar twintig mei met een heuse mediaexpert, een heuse internetrechtspecialist en een nog heusere expert internet over kon praten. Ja, we leven niet in 1980. Internet als open platform leent zich prima voor een discussie, daarvoor hoef ik niet af te reizen naar een lokatie om met de experts te lullen. Bovendien kan ik prima voor mezelf denken en maakt een anonieme expert niet echt indruk. Met mij zullen velen zo denken.

  Dan schieten de zaken al snel hun doel voorbij. Immers, het is dan lastig inhoudelijk discussieren op zo’n Ning. De materie is echter niet zo lastig. Auteursrechten misbruiken mag niet. Dan kun je zoals Petra de jas aantrekken van de alwetende Heiland en iedereen is dom, maar dat maakt de materie niet moeilijker en de blogger niet dommer.

  Het gaat er om hoe men om moet gaan met lieden als Cozzmoss en Swordstone. Er valt een mail in de box en dan? Die hele blogger zal een verandering van de wet een zorg zijn. Die ziet zich geconfronteerd met een claim en weet dat hij fout is. Nogmaals, de blogger is niet dom. Hoe om te gaan met een claim, dat is de kwestie. Raken we in blinde paniek of gaan we gaten schieten? Momenteel eist men bedragen voor schade en gaat men uit van een veelvoud van de verkoopwaarde van het betwiste stuk omdat zulks toevallig zo bij de NVJ is geregeld. Onzinnig, houd ik vol en weet ik. Ik heb niks te maken met afspraken die een journalist maakt met de NVJ. En ik ga dat ook winnen, als Swordstone naar de rechter stapt.

  Maar ik dwaal af. Paarse broek Marco Derksen kan genieten van het programma, naamgenoot Raaphorst ook. Zo heel af en toe geniet ik zelfs van Jenssen, en daar schiet ik inhoudelijk geen moer mee op. Als we ons de vraag stellen wat de bezorgde blogger nou allemaal heeft aan zo’n uitzending dan is die vraag snel beantwoord. Helemaal niets. Stellen we ons diezelfde vraag over de Ning en de rol van Marketing Facts in deze dan is hetzelfde antwoord gerechtvaardigd: helemaal niets.

  Maar ja, straks is het twintig mei. En dan is er een meldpunt? Inhoud nul, maar het meldpunt is er. Heeft de domme blogger gelukkig een Petra die zich over hen ontfermt.


  5 mei 2008 om 20:48
  CiNNeR

  Petra:

  1. Er staat geen link naar de Ning in het Kassa artikel onder je link ‘steeds vaker voorkomende claims aan het adres van bloggers en website-eigenaren.’ Dát is het artikel waar ik op concludeerde dat Kassa het niet erg begrepen heeft. Heb nog geen zinnig argument langs zien komen waarom ik over dát artikel ongelijk zou hebben.

  2. Nogmaals, JOLIE komt plots aanzetten met de als-dan theorie (reactie: Jolie maandag 5 mei 2008, 12:23) wat betreft mijn wel of niet aanwezig zijn. Heeft niets met het artikel van Kassa te maken, nog minder met mijn kritiek op betreffende artikel.

  3. Er staat heel duidelijk wat ik meen en vind. Het artikel bij Kassa geeft aan dat zij er niets van begrepen hebben. Ik betreur het dat je dat artikel niet corrigeert in bijvoorbeeld deze posting.

  Over je algehele insteek: wat een rare voorstelling van zaken toch. Ik geef kritiek op een bij het programma horend artikel en dan komen we op jouw laatste reactie uit die nergens meer wat mee te maken heeft. Is dat bedoeld als communicatiestrategietje? Suggereer iets wat geen hond kan controleren en leidt zo af van de discussie.

  Ik ben van de Ning vertrokken omdat die iets is gaan voorstaan waar ik me niet in kan vinden. Als je bij deze wilt beweren dat mensen alleen geinformeerd hoeven te worden die zich abonneren bij de Ning, dan zegt dat mijns inziens wel voldoende. Het suggereert een soort alleenrecht waar ik voor pas. Verder ben ik gewoon doorgegaan met iedereen informeren over gevallen die met auteursrecht 1912 en cozzmoss achtige praktijken te maken hebben. Het bevreemd mij dan inderdaad wel dat dat plots eenrichtingsverkeer blijkt en we moeten gaan praten over door jou veronderstelde gepikeerde gevoelens. Je hebt mijn mail, telefoonnummer, msn en hyves, ik tip onder andere jou over elke scheet maar als ik – nota bene alleen maar in reactie op iemand die mij aan de tafel bij kassa plaatst – meld dat ik er amper iets van vernomen heb, krijg ik deze bak geneuzel over me heen.


  5 mei 2008 om 21:31
  Remco Bron

  @Robert & CiNNeR: Dat Ning is allemaal leuk en aardig, maar nu even over op belangrijke zaken…snappen jullie na deze uitzending hoe torrents en nieuwsgroepen werken? 😉


  5 mei 2008 om 23:17
  CiNNeR

  @Remco: heb je me toch verkeerd begrepen, ik hoef het echt op geen enkele manier over de Ning te hebben. Hoe torrents en nieuwsgroepen werken is me dan nu wel duidelijk (hoewel niets nieuws onder de zon wel goed gebracht). Hoe bedrijven als cozzmoss werken kwam in het programma ook prima naar voren, maar op de Vara site dan weer niet meer 😉

  Vond Vincent Everts overigens een erg prettige internet guru. Kende hem niet, dus toch iets nieuws gezien.


  5 mei 2008 om 23:43
  Robert Engel

  @Remco

  Ik heb laatst een tweede harde schijf moeten kopen.


  6 mei 2008 om 08:55
  Robert Engel

  Overigens wil ik nog toevoegen dat ik geen telefoontje of mailtje heb mogen ontvangen van Petra.


  6 mei 2008 om 13:40
  madbello

  ”Hoe komen ze van bloggers die geen kennis van de wet hebben tot het invoeren van fair use policy?” Misschien een domme idee, maar zou het niet handig zijn om een soort Disclaimer te instaleren in de blog sofware die je verplicht moet lezen voor je aan het bloggen slaat, of voor je inschrijft in een blogger dienst ? Dat zou een hoop schelen en ik heb ook met schande moeten leren wat zo een beetje de regels waren en nog steeds, door deze discussie.


  7 mei 2008 om 16:26
  CiNNeR

  @Madbello: op zich een prima idee om te doen. Maar ik bedoelde iets heel anders met de (overigens enigzins retorische) vraag. Als je het artikel bij kassa leest, dan gaat het van ‘bloggers hebben te weinig verstand van de wet’ als probleem naar ‘invoeren fair use’ als policy. Maar een heeft natuurlijk niets met het ander te maken. Als mensen de wet onvoldoende kennen, kan je pogen die kennis meer te verspreiden. Fair use voorstaan zal anere redenen hebben (die ik ook support trouwens).


  10 mei 2008 om 20:31
  thehusk@live.nl

  Wat de wet zegt is niet belangrijk, want moreel gezien is downloaden gewoon stelen.:

  je steelt geen auto, je steelt geen pc, je steelt geen film uit de videotheek en je steelt geen film met je toetsenbord.

  Stelen is de ergt misdaad die je kan begaan.

  Stelen is iemands rechten schenden.

  Steel je iemands spullen, ben je een dief.

  Steel je iemands vrouw, dan ben je een hoereerder.

  steel je een leven, ben je een moordenaar.

  Steel je Gods eer, ben je een afgodendienaar.


  16 mei 2008 om 15:42
  thehusk@live.nl

  Hou op met stelen.

  God zegt dat alle mensen zich hier en nu moeten bekeren van hun boze daden, stelen is er een va

  want Er komt een oordeel over deze zaken.

  weet dat wie zullke dingen doen niet in de Hemel komen.

  God heeft een Man aangesteld, om over deze zaken recht te spreken.

  Geloof in Hem en Hij zal je niet veroordelen, omdat Hij voor jou gestorven is.

  Zijn naam is Jezus Christus.


  16 mei 2008 om 15:43
  thehusk@live.nl

  Stel, er is een dief, die tienduizend euro steelt,

  dan wordt hij door de rechtbank ( Mits deze rechtvaardig is ) veroordeeld tot een gevangenisstraf.

  Stel, er is iemand die een film maakt, voor een miljoen euro en deze vrerkoopt voor 15 euro per dvd.

  Dan komt er iemand die zet deze film op een server en zijn er driehonderdduizend mensen die deze downloaden, terwijl hij mbeschermd is door kopieerrechten.

  Stel: U bent deze man.

  zou u niet willen dat de downloader van gestolen waar niet ook voor de rechter moest verschijnen?

  Toch laten we in Nederlanmd de dieven gewoon lopen.


  16 mei 2008 om 17:28
  thehusk@live.nl

  Adders! hou op met stelen!


  16 mei 2008 om 17:29
  MaartenThuisen

  Is vier keer reageren, waarbij je telkens het zelfde punt maakt niet wat overbodig?


  16 mei 2008 om 18:25

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!