• Mobile
  wordt gesponsord door

Kabel in de 21e eeuw: kansen & kanttekeningen

Kabel in de 21e eeuw: kansen & kanttekeningen

In het Amsterdamse Okura hotel vond gisteren het congres Kabel in de 21e eeuw plaats. De kabelaars op de grens van telefonie 2.0 en TV 2.0. Een boeiende ontmoeting tussen twee werelden: de kabelaars VECAI, UPC, Casema en Essent die stuk voor stuk pronkten met hun alsmaar groeiende abonneeaantallen en kritische outsiders als Vincent Everts en Jonathan Marks die waarschuwden voor een te groot optimisme. Iedereen was het eens over de de sterk toenemende invloed van de consument.

‘s-Ochtends sprak VECAI voorzitter Gerard van Rossum over de jaren van de waarheid en schetste een beeld van de strijd die aan het verschuiven is van de slag om breedband naar de slag om triple play. Hij lanceerde ook de nieuwe campagne ‘Het kan allemaal met kabeldigitaal’. UPC CEO Diederik Karsten introduceerde HDTV en demonstreerde dat ter plekke met een live uitzending. Jos Molenkamp, CEO van Casema, voorspelde het naderende einde van de OPTA en de naderende aanval vanuit IPTV op de mobiele operators. Bernard Dijkhuizen sprak over de klant die het voor het zeggen heeft en niet langer voor zenders, maar voor programma’s en formats zal gaan kiezen. Bill Wijdeveld van SES ASTRA voorspelde dat de introductie van HDTV nog sneller zal verlopen dan die van kleuren tv. Managing director Luca Scano van Tiscali Nederland sprak over het huis als een ‘interconnected place’ waar gewerkt, gecommuniceerd en ontspannen wordt.

In het middaggedeelte sprak trendwatcher Vincent Everts zijn twijfel uit over het vermogen van de kabelindustrie om de user generated content op een geschikte manier bij de klant te brengen. Ook prikkelde hij met zijn opmerking dat hij hoge verwachtingen heeft van de introductie van IPTV door KPN en (hopelijk ook) Tele2. Strategisch consultant Jonathan Marks voorspelde dat er geen toekomst is voor radio en tv in het huidige concept van ‘analoge isolatie’, maar dat er daarentegen een grote toekomst is voor audio en video op de verschillende platformen, vooral als ze met elkaar interacteren. Adam Hume, hoolfd nieuwe media bij Red Bee Media (voorheen onderdeel van BBC) signaleerde als belangrijke uitdagingen de koppeling van de verschillende platforms en ‘consumers taking control’ waarbij ze hun content in toenemende mate bij zich willen hebben. Koen Verwee, van het Belgische Telenet, sloot af met onder meer resultaten van een eigen onderzoek waaruit bleek dat consumenten vooral meer controle over, keuze bij en interactiviteit met hun tv willen.

Een uitgebreider reportage van dit Euroforum congres Kabel in de 21e eeuw kun je vinden op Frankwatching (Event: Kabel in de 21e eeuw).


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Dank voor de update Frank!

  Aardig om te zien dat VECAI een eigen weblog en RSS-feed heeft. Je hebt ze toch nog wel uitgelegd dat het de bedoeling van een weblog is dat je er kunt reageren? ;-)

  geplaatst op
 • Slag om breedband, slag om tripe play....

  geplaatst op
 • Wat wil je nu eigenlijk zeggen Albert? ;-)

  geplaatst op
 • Marco, ik wordt niet goed van dit soort termen. Met al deze preken voor eigen parochie zou passivisme meer op zijn plaats zijn. :)

  geplaatst op
 • @ Marco: Rob van Esch, de man achter de VECAI-blog, was jammer genoeg niet aanwezig. En dan wordt reageren helemaal moeilijk ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.