Journalist Guy Adams’ Twitter-account suspended, Twitter beschuldigd van censuur

Journalist Guy Adams’ Twitter-account suspended, Twitter beschuldigd van censuur

Op de verslaggeving van de Olympische Spelen is heel veel aan te merken. Wat vooral veel (Amerikaanse) twitteraars stoort is dat de NBC de 'live' stream met grote vertraging weergeeft. Twitteraars houden niet op om zich hierover te beklagen, net als de Britse journalist Guy Adams. Kort daarna werd zijn account suspended. Het woord censuur lag meteen op de punt van ieders lippen. Maar is het wel logisch dat Twitter zich druk maakt over een journalist met een paar duizend volgers?

Sinds ik actief ben op Twitter is er regelmatig ophef over censuur op dit netwerk. Het grootste voorbeeld daarvan is het verdwijnen van de hashtag #wikileaks uit de Trending Topics lijst van Twitter. In mijn artikel op Twirus kwam ik tot de conclusie dat dit het gevolg is van het algoritme van Twitter, waarin woorden die reeds trending zijn geweest worden verwijderd. Anders zou Justin Bieber permanent in de trending topics lijst staan. Dit verklaart meteen waarom #nbcfail, de hashtag die gebruikt is om de frustratie over NBC te uiten, niet langer trending is. Er is geen sprake van censuur dus.

De NBC maakte het er ook wel naar, door de openingsceremonie met 6 uur vertraging uit te zenden, en net te doen alsof het live was. Guy Adams was slechts één van de velen die zich hierover beklaagde. Maar met deze tweet ging hij volgens NBC te ver.

The man responsible for NBC pretending the Olympics haven’t started yet is Gary Zenkel. Tell him what u think! Email: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken).

Terms of Service

NBC diende een klacht in bij Twitter en paste de regel uit de Terms of Service toe dat het niet toegestaan is om private information van iemand te publiceren. De account van Guy Adams werd suspended en toen hij om un-suspension vroeg meldde Twitter hem dat dat kon als hij zou verklaren zich aan de regels te houden. Maar in plaats daarvan ging Guy Adams een discussie aan over de regels. Iedereen die wel eens door de politie is aangehouden, weet dat je die discussie niet wint.

Volgens Guy is het e-mailadres geen private information omdat het met een beetje Googlen te vinden is. Dat is geen steekhoudend argument aangezien met een beetje Googlen van velen het e-mailadres of huisadres gevonden kan worden. Daarmee zou dat soort privé-informatie vrijelijk op Twitter geherpubliceerd kunnen worden en dat is niet gewenst.

Tot slot wordt in de discussie vaak gerefereerd naar het feit dat NBC een goede klant is van Twitter. Uiteraard betekent dat dat NBC bij klachten gelijk op het goede nivo bij Twitter binnenkomt. Maar Twitter heeft gewoon haar Terms of Service toegepast en waarschijnlijk zal Guy Adams binnenkort zijn twitter account terug krijgen. Alle andere kritische berichten over NBC bijven ondertussen rustig doorstromen. Mede dankzij Twitter is de kracht van  'freedom of speech' veel groter geworden en zijn er zelfs hele volken van hun dictators verlost. Laten we een beetje vertrouwen in dit bedrijf hebben. Censuur, echt niet!

Credits afbeelding: Alexander Kachkaev (CC)


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Het lijkt erop dat Gary Adams door Twitter verklikt is.

  Niet goed voor het vertrouwen in de free flow of tweets waar Twitter het altijd over heeft.

  geplaatst op
 • Interessant in dit geval is dat @justinbieber al tweemaal iemands privé nummer (telefoon nog wel!) heeft getweet en daar niet door Twitter voor op de vingers is getikt! Wél door de rechtbank overigens…

  geplaatst op
 • Sorry: ik bedoelde Guy Adams, natuurlijk.

  geplaatst op
 • @herman Maar de betreffende tweet is wel verwijderd? Heb je linkje?

  geplaatst op
 • Dus jongeren die na een one-night stand foto's van hun "veroveringen" plaatsen op Twitter met de hashtag #bedofshame mag wel, maar private information mag niet...

  geplaatst op
 • @corine Ook goed voorbeeld van info die niet op Twitter hoort. Hebben de betreffende personen een klacht ingediend bij Twitter?

  geplaatst op
 • Hoe prive is het corporate-adres van een CEO? We hebben het niet over zijn mobiele nummer of een huisadres! Naar mijn mening met een publiek figuur zoals de hoge baas van een National Broadcaster hier niet zo zielig over doen.

  Wel duidelijk dat Guy Adams lang niet de enige journalist is die NBC aan het bashen is. Kijk maar eens naar @jeffjarvis: https://twitter.com/jeffjarvis Ik vind een aantal van zijn tweets echt op het randje.

  geplaatst op
 • @Nico ja hoor, hier is de tweede keer, waar de eerste ook in staat gelinkt http://twittermania.nl/2012/03/alweer-een-tweet-fail-van-justinbieber/

  geplaatst op
 • Ondertussen is @guyDavis weer online en heeft Twitter netjes uitgelegd wat er misging: http://blog.twitter.com/2012/07/our-approach-to-trust-safety-and.html?m=1. Niks aan de hand.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.